В категории:Свят

Язидите в Синджар се готвят за турска инвазия

След успешната инвазия в сирийския кантон Африн, Ердоган очаквано насочи взор и към пограничните региони на Ирак. Това създава нови страхове сред местните язиди, които считат Турция за съучастник в геноцида, извършен срещу тях от ИДИЛ

Синдар и околностите му се охраняват от проправителствените Сили за народна мобилизация и различни язидски отряди. Снимка: Middle East Eye

Язидските командири в иракския град Синджар се заричат, че ще защитават планинския регион срещу нахлуване на турската армия, след като Реджеп Ердоган заплаши, че ще започне операция срещу присъствието на ПКК там, съобщава Middle East Eye. Турският президент насочи вниманието си към граничния иракски регион, след като турската армия и съюзните ѝ джихадистки групировки успяха да изтласкат кюрдските отряди от сирийския кантон Африн.

“Това е политически въпрос между правителствата, но ако турските войници дойдат да се бият тук, няма да ги пуснем и на метър в иракска територия”, коментира пред медията Абдулабас Хамза Касим, командир на Силите за народна мобилизация (проправителствени милиции) в Синджар. “Всички тук – както мюсюлмани, така и язиди – ще се сражават срещу турските сили, защото всички знаят, че Турция помагаше за придвижването на бойците на ИДИЛ, идващи тук”, добавя той.

Според него е съмнително турската пехота да посмее да навлезе в района, тъй като местните язидски сили имат подкрепата на иракското правителство. Багдад върна пълния си контрол над Синджар през октомври, когато силите на кюрдското автономно управление се изтеглиха от там.

“Когато Силите за народна мобилизация дойдоха в Синджар, те върнаха властта на язидите. Турция е наясно с това и със силата на отрядите. Ако Ердоган наистина иска да унищожи ПКК, той знае точно къде се намират те. Но те не са в планините на Синджар, нито в града”, заявява Касим.

Кюрдската работническа партия (ПКК) – обявена за терористична организация от Анкара, Вашингтон и Европейският съюз заради десетилетията борба срещу турското правителство – навлезе в Синджар през 2014 г., когато районът бе подложен на брутална обсада от Ислямска държава. Кюрдските отряди отвориха хуманитарен коридор, който позволи на хиляди блокирани в планините язиди да избягат в Сирия. Силите на ПКК участваха и в битката за освобождаване на Синджар през 2015 г.

“Разбира се, че ще се бием с турската армия, ако дойде в Синджар, точно както YPG се биха с тях в Африн”, коментира Саид Хасан, командир на Отрядите за народна отбрана (YPG) в Ирак. За разлика от отрядите на сирийските кюрди, носещи същото име, в Ирак YPG са съставени почти изцяло от язиди.

Щабът на YPG се намира в язидски лагер в синждарските планини, където няколко хиляди язиди са избягали, след като ИДИЛ ги е изгонил от домовете им през 2014 г. Саид Хасан признава, че силите му не могат да направят много срещу турските въздушни удари. “Страхуваме се само от едно нещо – дали ще успеем да защитим цивилните семейства тук”, заявява той. През миналата година турски бомбардировки в синджарските планини, официално насочени срещу ПКК, убиха осем бойци на YPG и трима цивилни.

„Можем да се защитим от наземна атака, но не и от бомбардировки. Сега наистина се нуждаем от подкрепа, особено морална подкрепа от страна на иракското правителство, защото след предишните въздушни удари от Багдад мълчаха. А след като YPG бяха включени в Силите за народна мобилизация, ние вече сме част от иракските сили”, отбелязва Хасан.

Миналата седмица ПКК публично обявиха изтеглянето си от всички зони в Синджар, след молба на язидската общност и настояване от иракското правителство. Хасан обаче отбелязва, че бойците на ПКК реално са започнали изтеглянето си още през миналата година, след като правителството си върна контрола над Синджар.

“След освобождаването на Синджар от ИДИЛ, силите на YPG постепенно укрепваха и поемаха подсигуряването на планината от ПКК. След като силите на иракското правителство дойдоха тук през миналата година, бойците на ПКК се изтеглиха, защото присъствието им вече не бе нужно”, заявява Хасан.

След заплахите на Ердоган, Багдад прати военни подкрепления в Синджар и околните гранични региони, а външното министерство на страната се обяви против всякакви опити на чужди войски да провеждат операции на иракска територия.

В понеделник Ердоган заяви, че се надява иракските сили да проведат както трябва операцията по поемане на контрола над региона, но ако не успеят, Турция “ще направи каквото е нужно”.

Заплахата от нови турски бомбардировки подновява страховете на язидите, няколко хиляди от които още живеят в крайна бедност в планинските лагери. Според кмета на Синджар около 25 хил. язидски и 180 шиитски семейства са се върнали в града и околните села, след като са освободени от ИДИЛ.

“Не можем да кажем нищо негативно за ПКК, защото когато Синджар беше обсаден от ИДИЛ през 2014 г. силите на кюрдската Пешмерга избягаха, а иракското правителство не дойде да ни защити. Само ПКК дойдоха, за да помагат на язидите”, коментира жител на Синджар, пожелал анонимност. “Така те се появиха в региона и може би и сега някои от тях са в планините, но никога не появяват в града”, добавя той.

История на геноцид

Върху руините на сгради в Синджар все още могат да се видят избеляващи графити на ПКК, останали от 2015 г. Освен местните Сили за народна мобилизация, за сигурността на града се грижат членове на различни язидски организации, включително YPG, Синджарските отряди за съпротива YBS и язидските женски отряди YJE.

“Много е важно да се прави разграничение между ПКК и другите отряди в Синджар, защото макар те да споделят някои политически идеи, YPG тук са само иракски язиди, а проблемът на Турция е с ПКК”, заявява Абдулабас Касим.

Кметът на Синджар Ферхад Хиамд обаче изказва опасения, че заплахите на Турция имат по-мащабна цел от ПКК, като Анкара всъщност търси възможност да засили влиянието си върху стратегически важния регион. “Язидите са претърпели 74 документирани геноцида, 40 от които са били от ръцете на турци. Страхуваме се, че Турция разиграва картата ПКК, за да накара язидите отново да напуснат Синджар, и че тези заплахи за военни действия са част от по-голям план между Турция и властите на кюрдската автономия в Северен Ирак да прочистят района от язиди”, добавя той.

През миналата седмица в Синджар бяха отменени празненствата за Норуз в знак на солидарност с Африн, където също има голяма язидска общност, заплашена от турската инвазия. Язидският журналист и активист Саад Бабир съобщи в Twitter, че окупиралите Африн протурски ислямистки групировки принуждават останалите там язиди да заучават ислямски текстове и карат язидски жени в някои селища да носят хиджаб. Твърдолинейните салафити, каквито са много от сирийските съюзници на Турция, гледат на язидското религиозно малцинство като на поклонници на дявола.

През миналата седмица турски самолети за пореден път извършиха бомбардировки и на територията на иракски Кюрдистан, като според Анкара в резултат са били убити девет бойци на ПКК. Кюрдският депутат от иракския парламент Шван Давуди обаче е коментирал пред MEE, че тези атаки са убили четирима цивилни, включително студент по право, подготвящ дисертация за цивилните жертви на войната.

“Тези въздушни удари винаги убиват цивилни и никога членове на ПКК, за 300-400 от които се знае, че се намират в едно село в планината Кандил. От 22 години Турция разполага разузнавачи в Ирак и бомбардира иракски кюрди. Правителството знае това, но запазва пълно мълчание. Сякаш Ирак е част от Турция”, заявява той.

Макар иракското външно министерство да порица последните бомбардировки, Давуди критикува правителството, защото не е изпълнило нито едно от обещанията си във връзка с изтеглянето на турските войски, които отдавна се намират на иракска територия. “Позицията на иракското правителство по отношение на турските сили в страната се свежда до празни приказки в медиите. Пратиха цялата иракска армия, за да върне контрола над Киркук през миналата година, но не пращат никакви сили да изгонят турската армия от град Башика. Бях там тази седмица и видях, че обещанията на премиера Хайдер ал-Абади не са имали какъвто и да е резултат. Турската военна база още си е там, като в цял Ирак има турски военни на поне още 21 места”, казва депутатът.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар