В категории:Свят

Турция ескалира конфликта с кюрдите

Подновените турски атаки срещу кюрдските сили поставят под въпрос успеха на подготвяната офанзива срещу столицата на ИДИЛ Рака. Размахването на пръст от страна на Вашингтон и Москва обаче изглежда не притеснява Ердоган.

YPG съобщава за 20 загинали и още 18 ранени при удара срещу техен щаб в Северозападна Сирия. Дванадесет от жертвите са били от изцяло женските военни подразделения YPJ.

В граничните райони на Турция и Сирия са избухнали въоръжени сблъсъци между турски войски и силите на кюрдските отряди, съобщават световните медии. Ескалацията на конфликта между Анкара и кюрдите идва след като турският президент Реджеп Ердоган ознаменува победата на референдума, увеличаващ правомощията му, като нареди серия бомбардировки срещу позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК)  в Ирак и Отрядите за народна самоотбрана (YPG) в Сирия. Действията на Турция предизвикаха негативна реакция от Вашингтон и Москва, които виждат кюрдските отряди като основна сила в борбата срещу ИДИЛ.

Според различни данни при бомбардировките във вторник и сряда са загинали между 30 и 70 кюрдски бойци в Сирия и Ирак. YPG съобщава за 20 загинали и още 18 ранени при удара срещу техен щаб в Северозападна Сирия. Дванадесет от жертвите са били от изцяло женските военни подразделения YPJ.

Няма данни за жертвите при обмяната на огън между кюрдските и турски сили по границата. Кюрдските отряди  публикуваха в интернет кадри, на които се вижда как унищожават турски танкове, навлезли в контролираната от тях сирийска територия.

Турските бомбардировки срещу YPG и ПКК на сирийска и иракска територия не са новост, но те се засилиха видимо след проведения в южната ни съседка референдум, който Ердоган спечели с минимална преднина.

Насрин Абдула, говорителка на женските бригади YPJ, е заявила пред Guardian, че сблъсъците са избухнали, след като в сряда турски граничари са открили огън по хора, демонстриращи срещу новите въздушни удари в пограничното селище Дарбашие. Тя обвинява турското правителство, че подклажда сблъсъците в опит да разсее вниманието от отслабените си позиции след минималната победа на референдума.

„Не искаме да отваряме фронт срещу Турция, защото ситуацията в Сирия е сложна и ние се борим срещу терористична група, която е заплаха за цялото човечество. Това е атака срещу кюрдския народ и срещу плановете за намиране на решение за Сирия. Коалицията трябва да заеме позиция, думите не са достатъчни”, заявява тя.

Отрядите на YPG са основата на подкрепяната от САЩ коалиция „Сирийски демократични сили”. С помощта на САЩ кюрдските бойци изтласкаха „Ислямска държава” от значителни територии в Северозападна Сирия и вече подготвят операция за овладяване на „столицата” на джихадистката групировка град Рака. Анкара счита YPG за сирийски клон на ПКК и вижда заплаха за националната сигурност в установяването на кюрдски автономни зони в сирийските територии, граничещи с Турция.


Ердоган многократно е критикувал САЩ заради сътрудничеството им със сирийските кюрди, които той определя като „терористи” наравно с ПКК и ИДИЛ. Турция настоява САЩ да подкрепят план за освобождаването на Рака само от арабски сили. Вашингтон обаче вижда в кюрдските сили и съюзните им арабски групировки най-добре подготвената сила, която е в състояние да осъществи атаката на града.

В отговор на турските бомбардировки Пентагона предприе необичаен ход и прати старши военен командир на мястото на атаките. Представителите на кюрдското автономно управление и местното население призоваха САЩ да им осигурят подкрепа срещу турската агресия, която според тях представлява акт на война.

Вашингтон изтъква, че Турция не е координирала въздушните удари със съюзниците си. „Ние сме изключително обезпокоени от извършените от Турция удари в Северна Сирия и Северен Ирак, за което не е имало подходяща координация нито със САЩ, нито с широката коалиция против ИДИЛ, и сме изразили тази си загриженост директно пред турското правителство”, заявява говорителят на държавния департамент Марк Тонър, цитиран от Wall Street Journal.

Руското външно министерство също излезе със заявление, че действията на Турция предизвикват „сериозна загриженост” в Москва. „Става въпрос за действия на турските военни срещу кюрдските сили, които реално се борят с терористичните групи на терен, на първо място срещу ИДИЛ. В условия, в които краят на войната срещу тероризма в Ирак и Сирия все още е твърде далеч, подобни действия определено обезкуражават консолидацията на антитерористичните усилия и ескалират вече напрегнатата ситуация”, заявяват от ведомството.

Москва също така подчертава, че Анкара е действала без координация с правителствата на Сирия и Ирак, което прави атаките „недопустими и противоречащи на основните принципи на междудържавните отношения”. Министерството призовава всички страни към сдържаност и настоява вниманието да се насочи „към най-важната задача на днешния ден – противодействие на международния тероризъм, представляван от ИДИЛ, Ан-Нусра и други свързани групировки”.

Иракските лидери също осъдиха турските бомбардировки срещу кюрдски борци в района на Синджар в северната част на страната. Външното министерство на Ирак определи атаките като неприемливи и призова за международна подкрепа срещу действията на Анкара. Арам ал-Шейх, иракски кюрд, който е зам.-говорител на парламента, заяви, че атаките са „явна агресия” срещу страната му. „Това със сигурност ще се отрази на двустранните отношения и ще навреди на сигурността и стабилността в региона”, се заявява в изявлението му, цитирано от Guardian.

Властите в автономния иракски Кюрдистан също определиха турските действия като неприемливи, но същевременно ги оправдаха с отказа на ПКК да се оттегли от планинските си позиции около Синджар. За разлика от сирийските кюрди, контролираното от Масуд Барзани правителство на иракски Кюрдистан поддържа близки отношения с Анкара в стремежа си да се еманципира от Багдад. Намиращите се в Ирак части на ПКК изиграха важна роля в спирането на офанзивата на ИДИЛ и спасяването на хиляди етнически язиди от провеждания от джихадистите геноцид.

Турските военни заявяват, че ударите в Синджар целят да се попречи на ПКК да установят постоянно присъствие в Северен Ирак и да пренасят оръжие и муниции на турска територия. В свое интервю за Reuters Ероган също така твърди, че съюзниците от коалицията срещу ИДИЛ са били уведомени за плановете на Анкара.

През миналата година Турция започна мащабна военна операция в контролираните от ИДИЛ територии в Северна Сирия. В операцията, наречена „Щитът на Ефрат”, участваха и голям брой финансирани от Анкара сирийски сунитски групировки. Основната цел на офанзивата бе да се предотврати обединението на контролираните от кюрдите територии – провинция Рожава и анклава Ефрин. Ердоган заявяваше и намерения турските войски и съюзниците им да „освободят” град Манбидж, откъдето през миналата година кюрдските сили прогониха ИДИЛ, а след това да продължат към Рака.


След като по-рано тази година бойците на ИДИЛ изненадващо се изтеглиха от последния си бастион в Северна Сирия – град Ал Баб, и оставиха турските сили да го овладеят, пътят към Манбидж и Рака наистина бе открит. Тогава обаче сирийската армия с руска подкрепа предприе бърза офанзива срещу останалите сили на ИДИЛ в региона и достигна бреговете на река Ефрат, с което блокира по-нататъшното придвижване на турската армия. Същевременно Вашингтон демонстративно прати допълнителни военни съветници в град Манбидж. Москва също демонстрира по-близки отношения със сирийските кюрди, като прати военни в Манбидж и Ефрин като представители на т.нар. „Център за помирение на враждуващите страни в Сирия”.

Тези действия на Вашингтон и Москва имаха временен ефект, тъй като Анкара обяви, че целите на операцията „Щитът на Ефрат” са изпълнени. Новата ескалация обаче показва, че след референдума приоритет за Ердоган отново става кюрдският въпрос, а потенциалния конфликт с Вашингтон и/или Москва не е достатъчен, за да ограничи агресивната му външна политика. Представители на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието вече излизат с коментари, че е възможна и нова наземна операция, насочена срещу кюрдските сили с цел „гарантиране на националната сигурност”. Кюрдският въпрос по всяка вероятност ще е основна тема на предстоящите през месец май среши на Ердоган с президентите на САЩ и Русия.

 

Филип Буров

Журналист, специализиращ в сферите на международните отношения, конфликти, макроикономика и финанси. С опит от медии като агенция „Фокус“, вестник „Пари“ и вестник „Капитал Daily”. Работи и върху докторантура по въпросите на модерната българска история.

Оставете коментар