Фотогалерия: „Спаси Пирин“ за 13-ти път по софийските улици

Блокираното кръстовище пред СУ. Снимка: Барикада

В продължение на два часа протестиращите срещу промените в плана за управление на Национален парк „Пирин“, приети от правителството в края на миналата година, блокираха централни кръстовища в столицата и скандираха за оставка на кабинета. Протестиращите се събраха за 13-ти пореден път в последните два месеца и половина пред Министерски съвет, след което се отправиха на шествие по жълтите павета до Орлов мост. В същия ден демонстрации бяха проведени в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Свищов, Сливен, Бристол, Виена и Париж.

Представители на сдружение SavePirin представиха резултати от замерване по сателитни снимки, според което използваната от концесионера площ вече е 210 ха. През 2011 г. първото правителство на Бойко Борисов в лицето на министър Нона Караджова призна, че концесионерът е експлоатирал незаконно 64.7 хектара повече от предвидените 99.55 хектара в договора му от 2001 г., от което не последваха никакви санкции. Освен това не последва никакво затягане на контрола и допълнително разширение на пистите не е изключено.

Кадри от протеста в столицата:

Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар