В категории:България / Трудови права

460 констатирани нарушения в “Арсенал” за по-малко от две години, 86% относно безопасността

Почина и вторият пострадал работник при трудовия инцидент в оръжейния завод. Както често се случва при трудови злополуки, Прокуратурата се фокусира върху основната версия за „човешка грешка“ без да задълбава в условията, които правят такива грешки възможни.

 

Завод „Арсенал“ в Казанлък. Снимка: Сдружението “Българска отбранителна индустрия”

От последния инцидент с фатален край в завод на “Арсенал” в Мъглиж от края на май 2016 г. досега инспекторите по труда са извършили 100 планирани и последващи проверки. Предприятиятията, които се намират в 7 различни населени места, са в списъка за високорискови производства и подлежат на регулярен контрол на всеки три месеца.

При проверките са установени 460 нарушения на трудовото законодателство, като огромната част от тях – 395 бр. или 86% – са свързани с неосигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. За сравнение в окачествявания като най-рисков сектор “Строителство”, където големите държавни поръчки често карат фирмите да “пестят” време от безопасност и да наемат недобре обучени служители, този тип нарушения са 68% от всички.

При констатирането на нарушенията в заводите Инспекцията по труда в повечето случаи е издавала само предписания, за които тя констатира, че “като цяло се изпълняват”. В 11 случая обаче са били спрени машини или работни места, за които проверяващите са преценили, че пряко застрашават живота и здравето на хората. Причините за това са били остатъчни взривни вещества в края на работната смяна, неправомерно съхранение на горими материали, използване на искрообразуващи инструменти, неосигурен метрологичен контрол на средства за измерване, корозия на работно оборудване, необезопасени въртящи части на машините и незаземени метални съоръжения и машини.

Загиналите при последния инцидент работници са обслужвали производство на димни и термобаритни смеси за снаредяване на боеприпаси, което е било “обезпечено с ново оборудване”. Ръководител, отговарящ за безопасните условия за работа в завода, заяви за БНТ, че работниците са били преминали инструктаж и са носили защитно облекло. По думите му е имало свидетели на ситуацията, но инспекцията по труда още не ги е разпитала, а все още проверява документацията, свързана с организацията на работа, която би трябвало да е била разглеждана при многократните проверки.

Именно разговорите със свидетелите биха могли да установят защо работниците са влезли в помещение, което би следвало да се контролира дистанционно, и защо не е била създадена организация, която да предотврати такъв тип човешки грешки. Проверката би трябвало да установи дали такива действия са честа практика в завода и защо изобщо може да се влезе лесно и пред свидетели в опасно за живота помещение.

Тъй като в действията на служителите няма очевидна Тодор Виденов от синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ изказа предположение, че е възможно “пряк или по-нагоре ръководител е възложил на работниците да отстранят една или друга пречка пред производството. Те не трябва да влизат, но хлябът е по-важен от здравето.” Ирационалните действия, които ръководството на завода и дори вътрешния министър Валентин Радев побързаха да обявяват за “човешка грешка”, биха могли да бъдат предизвикани и от бързане, ако организацията на работата насърчава такова чрез норми за изпълнение или бонуси. Всичко това предстои да се установи от прокуратурата, ако тя би искала да потърси причините за действията на служителите. Това не е много вероятно да се случи, ако съдим по случая с железопътния инциндент в Хитрино, по който обвинени са само машинистите.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар