В категории:България / Трудови права

Държавата налива средства в строителния сектор, но си затваря очите за безопасността на работниците

Инспекцията по труда постоянно попада на фирми, които поставят печалбите си пред живота и здравето на хората. Често това са фирми, които се хранят с обществени поръчки и неглижират безопасността, за да могат да предложат по-ниска цена

Програмата за саниране увеличи трудите злополуки в един от най-рисковите сектори. Снимка: Барикада

На 8 март в благоевградския квартал „Ален мак“ от скеле на нивото на петия етаж на жилищна сграда, която се санира по правителствената програма за енергийна ефективност, пада строител и загива. Той не е носил лични предпазни средства и е разчитал само на парапета на скелето да го предпази от опасната височина – метален прът на височината на кръста.

Работникът е на служба едва от месец, както и мнозина други, привлечени в този сектор покрай големите правителствени инвестции. Но дали докато бързат да наемат и да строят, за да преминат към следващия обект преди конкурентите си, фирмите не са склонни да подценяват рисковете? Според изпълнителната агенция “Главна инспекция по труда” – определено да.

През 2016 г. агенцията, която следи за спазването на трудовото законодателство, насочва вниманието си към традиционно рисковия сектор строителство и поставя приоритет върху работите по програмите за енергийна ефективност, където се влагат публични средства. В това има логика – не бихме искали парите на данъкоплатците да стават причина за трудови инциденти, които лесно биха могли да бъдат избегнати.

Резултатите са смущаващи – в строителството се оказват конценрирани над 1/3 от нарушенията на правилата за безопасност. Агенцията обаче има ограничени правомощия, почти винаги (в 99% от случаите) издава само предписания за отстраняване на нередностите. При 212 хиляди констатирани нарушения на трудовите правила през 2016 г. са съставени едва 9 хиляди акта за 9,6 млн.лв. Скромна сума, която част от бизнеса явно може да си позволи да отдели, за да не спазва законите.

Но когато става дума за фирми, които получават обществени средства, човек би предположил, че държавата минимум ще се погрижи да подбере изпълнители, склонни да спазват правилата. Такива изисквания в обществените поръчки обаче липсват, както и възможността да се прекрати договор с фирма, в работата на която се констатират сериозни нарушения. Увеличаване на размера на глобите и капацитета на инспекцията също не се обсъждат, затова нейната работа се свива в последните четири години.

Дейност на инспекцията от 2007 насам. Графика: Барикада

Затова в началото на март 2017 г. с подобряването на времето и началото на строителния сезон инспекцията по труда започва да констатира същите проблеми. Работниците често само се разписват, че са получили инструктаж за безопасност, но такъв не е проведен или е бил формален; няма обучения и демонстрации как да се ползват предпазните средства, нито запознаване с рисковете в случай на пренебрегването им. Още по-опасно е неусвояването на правилата за безопасно използване на техниката, която се използва при строителни дейности. Но дори и всичко да това да е изпълнено, фирмите пак имат задължението да осигурят ефективен контрол на спазването на правилата: ако работник реши, че може да бъде на строителен обект без каска, той извършва нарушение, но също и изпълнителят, който го е допуснал.

Работодателите понякога дори насърчават премахване на защити от машините, за да се ускори производственият процес, което говори, че последствията от евентуалните инциденти не ги притесняват особено. На обектите, на които дейностите са поверени на няколко различни фирми, инспекцията констатира трудности при съгласуването на правилата между отделните работодатели. Това е особено проблемно, когато всеки иска да приключи своята част максимално бързо, за да повиши ефективността си.

Инспекцията констатира, че “в голямата си част злополуките могат да бъдат предотвратени чрез спазване на правилата за безопасност”. За целта обаче ще трябва някак да убедим рисковите сектори, че човешкият живот и здраве са по-важни от печалбите на няколко частни фирми. Държавата може да изпрати ясно послание, ако започне да прекратява договорите си със системните нарушители.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар