Фотогалерия: БСП и извънпарламентарната опозиция на протест срещу Борисов

Няколкостотин недоволни от управлението граждани се събраха по обяд пред сградата на Министерския съвет, за да поискат оставката на кабинета „Борисов 3“. Формален повод за недоволството е сделката за ЧЕЗ, макар лидерът на БСП Корнелия Нинова да посвети речта си на „застрашените от Истанбулската конвенция деца на България“.

Протест на БСП и други опозиционни извънпарламентарни политически партии и формации се състоя под прозорците на Министерския съвет. Няколкостотин български граждани се събраха на пл. „Независимост“, а формален повод за недоволството е сделката за ЧЕЗ.

Най-честите възгласи бяха за оставка на кабинета „Борисов 3“, а плакатите бяха посветени на връзката, която според протестиращите имат ГЕРБ и Бойко Борисов с купувача на ЧЕЗ – „Инерком“ и собственика на компанията Гинка Върбакова.

„Дошли сме от Лондон, за да запалим бунта искрата на бунта и защото ни омръзна да живеем зад граница. Дошли сме, защото искаме да живеем в България. Няма накъде повече да отстъпваме – или ние, или те. 7-ми март е денят на началото на края на Бойко Борисов.“, заяви активистът на БСП от Лондон Йордан Мичев, който беше един от организаторите на проявата чрез фейсбук.

Освен него на трибуната бяха основно народни представители от БСП, но също така Велизар Енчев, бившият депутат от „Патриотичния фронт“ Димитър Байрактаров, лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов и други.

„Това е национален протест срещу престъпното управление на един режим, който разпродаде националното богатство на България и продължава да го прави. Режим, който в лицето на премиера Бойко Борисов беше уличен в лъжа от премиера на Чехия“, каза Велизар Енчев и уточни, че протестът е на парламентарната и извънпарламентарната опозиция.

„Имаме да кажем само едно нещо на заседаващите в тази сграда – искаме тяхната оставка, този ден и нито ден по-късно. Омръзна ни от престъпленията на управляващия престъпен режим. Ние нямаме демократично правителство, ние имаме една олигархична, мутро-престъпна групировка, която превърна България в частна собственост“, каза Костадин Костадинов от „Възраждане“. Някои от депутатите на БСП пък не бяха се качили на трибуната, а останаха долу.

„Съгласни ли сте да ви управляват откровени простаци, които най-безцеременно от ефира на българската национална телевизия отправят най-грозни обиди към патриарха на руската православна църква. Съгласни ли сте да ви управляват хора, които ви гледат в очите и в лъжата. Ние сме тук днес, за да дръпнем шалтера на това правителство“, каза бившият депутат от „Патриотичния фронт“ Димитър Байрактаров, според когото освен хората на площада, с тях са „още стотици хиляди, които са докарани до крайна бедност и нямат възможност да дойдат на площада“.

Изказвания направиха представители на Съюза на пенсионерите, на таксиметровите шофьори, представители на партия „КОЙ“, отделни депутати от БСП сред които Таско Ерменков, Стоян Мирчев, Елена Йончева и други, а към финала изказване направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Поздравявам ви за смелостта да застанете с лицата си срещу властта и да кажете „Оставка“, благодаря ви“, каза Нинова на протеста, посветен на сделката за ЧЕЗ, която обаче не беше тема на изказването ѝ. Вместо това Нинова направи напоително изказване, посветено на Истанбулската конвенция, която партията ѝ подкрепяше само допреди няколко месеца. Тя изрази разочарованието си, че преди минути парламентът е отхвърлил идеята на БСП за референдум по темата, а БСП са били наречени „тъмни сили“, защото са спрели конвенцията.

Нинова изброи официални фигури, след които българският патриарх, мюсюлманското и католическото вероизповедание, българският президент, както и академици, обобщени от Нинова като „всички мъдреци на България“, заявили позиция срещу конвенцията и попита дали и те са тъмна сила.

„Ние сме свободни хора, които искаме да защитим нравствени устои на българското общество; които не приемаме, че нашите момиченца в училища ще бъдат обучавани, че могат да бъдат и момченца. Защото държим на семейството, на ценностите на българското общество, на християнските ценности“, добави Нинова, а след още няколко изречения, посветени на конвенцията и заявеното от премиера оттегляне, завърши с патос: „Бдете, защото те ще опитат отново! Ще опитат и ще обрекат децата ни на това, което пише там. Пазете децата, скъпи приятели!“, постара се максимално по темата Нинова и подчерта още веднъж за финал, че „българският народ вече не го е страх“ да иска оставката на Борисов, а „промяната е възможна“.

След края на официалните изявления, хората бяха призовани да се насочат към входа на Министерски съвет, като за миг се създаде впечатление за напрежение, но не се стигна до никакви сблъсъци, а след известно време на площада, хората постепенно се разотидоха или насочиха към автобусите, с които част от тях пристигнаха в София за протеста.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар