В категории:България / Икономика

5 от 6 български региона сред най-бедните в ЕС

Най-богатият Югозападен регион е на 78% от средноевропейското равнище на БВП на човек, докато Северозападния е на 29%. Между областите в Югозападния регион също големи разлики, достигащи над 4 пъти.

Изоставеният завод Химко – Враца. Снимка: Pixabay

Северозападният регион, включващ областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч, продължава да бъде най-бедният сред 276-те региона в Европейския съюз, показват обобщените статистически данни за 2016 г. Брутният му вътрешен продукт на човек от населението, приравнен с покупателната способност, е едва 29% от средноевропейския.

Вторият най-беден регион е Майот – френски остров в Индийския океан – следван от българските Северен централен и Южен централен. Следват по два региона от Румъния, България и Унгария, всичките с БВП под 45% от средното за общността. На другия полюс са частта от Лондон, в която се намират Лондонското сити и Уестминстър (611% от средноевропейското БВП), Люксембург (257%) и Южна Ирландия (217%). Ако тези региони са по-скоро известни с дружелюбността си към офшорни капитали, то в десетката на най-богатите можем да намерим и столиците на Словакия и Чехия с над 180% от средноевропейския продукт.

Единственият относително богат регион в България е Югозападния с БВП на човек от населението на равнище 78% от средноевропейското или 2.7 пъти повече от Северозападния. В югозапада е концентрирано почти половината от богатството на страната, а в северозапада само 6.6% от него. С изключение на по-малките страни с малък брой региони такава концентрация се наблюдава само в Гърция, където столичният регион Атика също концентрира приблизително половината национален продукт.

Вътре в Югозападния регион също се наблюдават значителни разлики между отделните области. Докато продукта на човек от населението, приравнен с покупателната способност, в София-град е малко над средното ниво за ЕС, то в областите Перник и Кюстендил той е приблизително 4 пъти по-нисък. Най-бедната област, Силистра, е с почти 5 пъти по-нисък БВП на човек от столицата. От 28-те области само две – София и Стара Загора – са над средното ниво от 13 хил. лв./човек, а София-област и Варна са близо до него.

Графика: НСИ

БВП на човек е нараснал с 20.2% между 2011 и 2016 г., но в Северозападния и Югозападния региони расте с около 16%, което означава, че пропастта между тях не се прeодолява. Част от най-бедните области пък продължават да изостават, отбелязвайки значително по-нисък от средния ръст – Перник (3.7%), Пазарджик (4.5%), Силистра (8.1%). За сравнение в същия период продуктът на човек от населението в Старозагорско се е увеличил с 52%.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар