Словашкият министър на културата подаде оставка заради убития журналист

Статията, по която работел застреляният заедно с приятелката си Ян Кучяк преди да го убият, бе публикувана и стана ясно, че в нея са били разследвани връзки между италианската мафия и словашкото правителство. Културният министър Марек Мадярич се оттегли от кабинета, обявявайки, че не може да остане на поста си, след като убиват журналисти

В Словакия продължават да скърбят за Ян Кучяк, застрелян заедно с приятелката си Мартина Кушнирова. Снимка: aktualne.sk
В Словакия продължават да скърбят за Ян Кучяк, застрелян заедно с приятелката си Мартина Кушнирова. Снимка: aktualne.sk

„Не знам какво бих могъл да правя на този пост, след като убиват журналисти.” Това заяви на пресконференция в Братислава подалият днес оставка досегашен министър на културата на Словакия Марек Мадярич, член на управляващата партия Smer-SD. В сферата на отговорностите на министерството на културата влизат медиите и журналистите.

Марек Мадярич. Снимка: aktualne.sk
Марек Мадярич. Снимка: aktualne.sk

Поводът за емоционалното оттегляне на Мадярич е убийството на 27-годишния разследващ репортер Ян Кучяк от информационния сайт aktuality.sk (собственост на две медийни групи – германската „Шпрингер” и швейцарската „Ринжие”). Журналистът, който редовно публикувал статии за съмнителни връзки между бизнесмени и политици, бе открит застрелян заедно с приятелката си в неделя, 25 февруари, в техния дом край Братислава.

Убитите Ян Кучяк и Мартина Кушнирова. Снимка: RSF
Убитите Ян Кучяк и Мартина Кушнирова. Снимка: RSF

Драмата дълбоко разтърси и Словакия, и цяла Европа, която само преди броени месеци преживя и убийството на малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция.

Много словашки медии, включително и сайтът aktuality.com, публикуваха последната статия, върху която Ян Кучяк е работил преди да го убият. Той я е подготвял в сътрудничество с друг свой колега – Том Никълсън, който е от англо-словашки произход. Статията разнищва възможни връзки на калабрийската мафия Ндрангета със словашки политици с цел източване на еврофондове от Словакия.

„Двама приближени на едно лице, пристигнало в Словакия, след като е било обвинено за свързан с мафията случай в Италия, имат всекидневен достъп до министър-председателя,” пише Кучяк в статията, озаглавена „Италианската мафия в Словакия. Нейните босове се протягат към политиката”. Всъщност в текста му са посочени и конкретни имена, стигащи до най-високо ниво. Обрисувана е и ролята на красива млада жена. Но разказващите за статията други медии се въздържат да цитират каквито и да е имена, защото засега „черновата“ на Кучяк не е потвърдена от факти и доказателства.

„Италианците, свързани с мафията, са намерили свой втори дом в Словакия – вече са започнали да въртят бизнес, да получават дарения, да ползват европейски фондове и преди всичко да установяват тесни връзки с влиятелни политически личности, включително от словашкото правителство,” сочи още журналистът. „Имали са или продължават да имат десетки фирми на стойност десетки милиони евро,” твърди Кучяк. Журналистът е обрисувал и

Водещият словашки вестник SME вече беше споменал тези детайли в своя вчерашна публикация по повод убийството на Кучяк. Пак във вторник словашкият премиер Роберт Фицо обеща един милион евро за всякаква информация, която би помогнала за установяването и залавянето на извършителите на престъплението. Същевременно той настоя медиите да не прибързват с обвиненията, докато няма доказани факти в лансираните версии.

Фицо заяви: „Ако се докаже, че двойното убийство е свързано с работата на журналиста, значи ще го разглеждаме като атентат срещу демокрацията. Но да се свързват без никакви доказателства невинни хора с едно двойно убийство, това преминава границите, това не е редно”.

На своя среща с главните редактори на най-големите словашки медии премиерът ги увери, че свободата на словото в страната е „гарантирана”, а сигурността на журналистите е „приоритет”.

Вътрешният министър Роберт Калинак предложи някой журналист или дори главният редактор на сайта aktuality.sk да се включи в екипа криминалисти, които разследват престъплението. Калинак съобщи също, че разследващите са установили връзка и с италианските следствени органи.

Шефът на словашката полиция Тибор Гаспар, който пръв изказа мнението, че убийството на Кучяк и приятелката му е свързана с работата на разследващия репортер, сега вече настоява медиите да бъдат по-внимателни в отразяването на случая, докато следствието още продължава. „Как да вършим нашата работа ефикасно, ако вие с въпросите си и публикациите си предупреждавате лицата, които биха могли да бъдат обвинени в убийството?” – риторично запита Гаспар.

Словашки медии съобщиха, че около труповете на Кучяк и приятелката му имало много разпилени гилзи и това било знак, че убийството е вид мафиотско „предупреждение”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар