В категории:Европа / Свят

Седем италианци са арестувани в Словакия във връзка с убития журналист

Трима от задържаните са италиански бизнесмен, брат му и братовчед му, споменати в разследването на убития репортер Ян Кучяк, върху което той работел преди да го убият заедно с приятелката му. Докато трае разследването на престъплението, от постовете си временно са се оттеглили личната съветничка на словашкия премиер Роберт Фицо – бившата фотомоделка Мария Трошкова, и секретарят на словашкия Съвет за сигурност Вилям Ясан. И двамата също фигурират в статията на Кучяк. Те отричат изнесените там твърдения, че са били в обща мрежа с италианците

Антонио Вадала. Снимка: Фейсбук
Антонио Вадала. Снимка: Фейсбук

Развивалият бизнес в Словакия италианец Антонио Вадала, брат му Бруно и братовчед му Пиетро Катропа са сред седмината арестувани от словашката полиция италиански граждани във връзка с разследването на убийството на словашкия разследващ журналист Ян Качяк и на приятелката му Мартина Кушнирова, съобщи италианският в. „Република”.

Вадала и роднините му фигурират в статията, върху която Кучяк работел, когато бе убит. В текста си журналистът описва мрежа за влияние, в която са включени и високопоставени лица от словашката власт, стигащи чак до премиера Роберт Фицо.

Словашкият премиер Роберт Фицо и личната му съветничка Мария Трошкова, която според Кучях била свързана с Антонио Вадала. Снимка: interris.it
Словашкият премиер Роберт Фицо и личната му съветничка Мария Трошкова, която според Кучях била свързана с Антонио Вадала. Снимка: interris.it

Според Кучяк Вадала и сие били свързани с калабрийската мафия Ндрангета и под бизнес прикритие точели еврофондове в Словакия.

Шефът на словашката полиция Тибор Гаспар също потвърди пред медиите в Братислава, че има задържани италианци в рамките на разследването и че това е направено по данните, изнесени от Кучяк в недовършената му статия. Гаспар допълни: „Мога да потвърдя, че тези операции и арести са извършени на различни места”.

В. „Република” припомня, че над Вадала тегне произнесена в Италия присъда от година и половина затвор за връзки с Ндрангета. След като емигрирал в Словакия, той завъртял бизнес в енергетиката и селското стопанство. Установил и тесни връзки с Мария Трошкова, бивш фотомодел и личен съветник на словашкия преимиер Роберт Фицо. В разследването на Кучяк в същата мрежа е вплетен и секретарят на словашкия Съвет за сигурност Вилям Ясан.

И Трошкова, и Ясан в сряда временно се оттеглиха от постовете си, докато трае разследването за убийството на Кучяк. Те и двамата отричат изнесените в статията на журналиста твърдения за тях.

Мария Трошкова има доста противоречива слава в Словакия. Още когато младата хубавица се издига до сегашния си висш пост близо до премиера през 2015-та, в Словакия мнозина са шокирани заради предходните ѝ изяви на модел в откровени фотосесии и се питат в какво ли се изразява експертното ѝ съветване, след като най-високото ѝ дотогавашно постижение е участие в конкурса „Мис Вселена“.

Схемата на връзките между Антонио Вадала (най-отгоре) и лица от политическия елит на Словакия, с която сайтът aktuality.sk илюстрира недовършената статия на своя убит автор Ян Кучяк. Надсловът е "Ндрангета в Словакия"
Схемата на връзките между Антонио Вадала (най-отгоре) и лица от политическия елит на Словакия, с която сайтът aktuality.sk илюстрира недовършената статия на своя убит автор Ян Кучяк. Надсловът е „Ндрангета в Словакия“
Още когато Мария Трошкова се издига толкова близо до премиера през 2015-та, в Словакия мнозина са шокирани заради предходните ѝ изяви на модел в откровени фотосесии, като на този календар от 2010 г. Снимка: Novy Cas
Още когато Мария Трошкова се издига толкова близо до премиера през 2015-та, в Словакия мнозина са шокирани заради предходните ѝ изяви на модел в откровени фотосесии, като на този календар от 2010 г. Снимка: Novy Cas

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар