В категории:Европа / Информации / Свят

Остри реакции в Европа срещу убийството на словашки разследващ журналист

Тревога за свободата на словото и искания за бърза правна реакция на властите в Словакия изказаха ръководствата на Еврокомисията и на водещи европейски и международни журналистически организации. 27-годишният разследващ репортер Ян Кучяк, работещ върху случаи на корупция, свързани с управляващите, бе открит застрелян заедно с приятелката си в дома им край Братислава. Вестта предизвика спонтанни демонстрации в Словакия и в Чехия

Убитите Ян Кучяк и Мартина Кушнирова. Снимка: RSF
Убитите Ян Кучяк и Мартина Кушнирова. Снимка: RSF

„Дълбоко съм разстроен от тъжната новина, дошла от страна членка на ЕС само броени месеци след убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция. Ръководителите на Словакия са длъжни твърдо да отстояват свободата на пресата и да сложат край на безнаказаността,” настоя в свое изявление председателят на Европейската федерация на журналистите Могенс Блихер Биерегард, цитиран от в. El Diario.

С подобни позиции излязоха и Международната федерация на журналистите, и „Репортери без граници”.

От своя страна първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс също осъди убийството на Ян Кучяк и на приятелката му, като изпрати съболезнования на семействата на двете жертви. „Никоя демокрация не може да оцелее без свобода на медиите – причина, поради която журналистите заслужават уважение и защита. Правосъдието трябва да действа,” написа Тимерманс в Туитър.

Като първа версия в разследването се разработва вероятността престъплението да е извършено заради подготвяни от журналиста материали по случаи с корупция и укриване на данъци от бизнесмени. Това съобщи ръководителят на словашката полиция Тибор Гаспар.

Ян Кучяк, който е работел за сайта aktuality.sk, бе открит застрелян заедно с приятелката си Моника Кушнирова в тяхната къща във Велка Маца, на 55 км източно от словашката столица Братислава.

Полицията отишла в дома на журналиста в неделя, 25 февруари, след сигнал от разтревожен член на семейството, че няма връзка с двамата младежи още от четвъртък. Установено е, че Ян Кучяк е застрелян в гърдите, а приятелката му – в главата.

След разпространяването на новината за двойното убийство, в Словакия и в съседната Чехия са се състояли спонтанни улични демонстрации срещу корупцията и за защита на свободата на словото и на разследващите журналисти.

Словашкият премиер Роберт Фицо реагира с изявление, в което посочи, че ако наистина репортерът е застрелян заради работата си на разследващ журналист, това ще е „безпрецендентна атака срещу свободата на пресата и демокрацията в Словакия“.

В последната публикация на Кучяк от 9 февруари е ставало дума за бизнесмена Мариан Коцнер, заподозрян за нередни продажби на апартаменти от луксозния жилищен комплекс „Пет звезди” на негови собствени фирми. Журналистът допускал, че може да става дума за укриване на данъци чрез предполагаеми измами сред предприемачи, свързани с управляващата партия.

Заради подобен случай, разнищван от Кучяк, миналата година е имало протести с искане за оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк, който бил подозиран във връзки с разследвания строителен предприемач Ладислав Бащернак. През октомври м.г. Кучяк се оплакал в своя Фейсбук профил, че бил заплашван от влиятелен бизнесмен, свързан с бизнес с апартаменти, припомня в. El Pais.

След вестта за убийството му социалните мрежи в Словакия се изпълниха с коментари, че полицията напоследък не разследва достатъчно старателно скандали, свързани с управляващите.

Много европейски медии припомниха междувременно, че други двама словашки разследващи журналисти от години са „безследно изчезнали”. Такъв е случаят например с Павол Рипал, проучвал методите на действие на мафията, чието местонахождение е неизвестно вече десета година. От 2015 г. в неизвестност е и репортерът на в. „Хосподарске новини” Мирослав Пейко.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар