В категории:България / Европа

„Гражданският диалог“ с комисар Малмстрьом не съдържаше изненади

Преговорите за ТТИП са замразени от администрацията на Тръмп, а ЕК ще представи отчет за ефекта от СЕТА през есента. По отношение на двойния стандарт за храните, Малмстрьом призна, че има фирми с такива практики в Европа. Комисарят също така изтъкна, че разликите в данъчните системи на страните членки се очертават като проблем

Европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом участва в „граждански диалог“ в София днес на тема „Световната търговия: лидер ли е Европейският съюз?“, като в продължение на час отговаря на въпроси, зададени от публиката и в социалните мрежи. Публичният дебат е част от усилията на Европейската комисия да отговори на критиките за непрозрачност, бюрократизация и откъснатост от гражданите. В последните три години ЕК е организирала 500 диалога в 160 града в Европейския съюз, но участието на граждани в отворени дебати все още не означава, че техните позиции определят дневния ред на институцията.

Едни от най-добрите примери за това са международните търговски споразумения, които са в ресора на комисар Малмстрьом. По време на дискусията тя обясни, че преговорите за Трансатлантическото търговско споразумение (ТТИП) със САЩ на този етап са замразени от администрацията на Доналд Тръмп, който е „много по-силно загледан навътре, отколкото навън“ и иска САЩ „да се оттеглят от международната търговска общност“.

По отношение на вече подписаният договор с Канада тя обясни:

„През септември имаше индикации, че търговията се е увеличила, въпреки че е много рано да правим пълна оценка. До есента ще направим първия отчет и тогава ще дадем примери от всички страни, но това зависи много от вашето министерство на икономиката, защото то трябва да ни даде данни какво е влиянието – положително или отрицателно, и до каква степен… Аз лично съм достатъчно убедена, че ще бъде положително. Ние смятаме, че Канада е много тесен наш партньор и има смисъл да улесняваме търговията помежду ни.

Според предварителните данни на НСИ за 2017 г. ефектът от споразумението за България е доста спорен. Износът за Канада се е свил на годишна база с 18.6%, а вносът на свой ред се е увеличил с 30.2%. В резултат търговското ни салдо със северноамериканската страна, което е било положително през 2016 г. сега е минус 45 млн. лв.

Опасенията са, че по-слабото трудово и екологично законодателство в Канада правят европейските компании неконкурентноспособни в условия на напълно свободна търговия. Затова Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ попита дали не е редно „златните правила на Международната организация на труда да станат основен стълб и неизменно изискване за сключването на такива договори“. Комисар Малмстрьом отговори, че „тези 8 най-важни конвенции на МОТ са изключително важни за нас, важно е да се ратифицират и прилагат“ и че ЕК настоява „нашите партньори да следват основните търговски конвенции на МОТ“, но не коментира дали това спазване трябва да бъде заложено в предварителните изисквания за либерализация на търговията.

На въпрос за големите компании в ЕС, които са собственост на офшорни капитали и могат да избягват плащане на данъци, комисар Малмстрьом заяви, че има общи усилия на държавите членки от ЕС в сътрудничество с ОИСР да се борят срещу това явление, като за целта са изработени работни програми, правила за поведение и етични кодекси, които целят да убедят „фирмите да плащат данъците си там, където изпълняват своята търговска дейност“.

Комисарят също призна, че има двойни стандарти при храните в различните страни „при някои фирми в Европа“, като комисарят, който отговаря за защита на потребителите, скоро „ще представи подробен доклад с имената и данните“. Госпожа Малмстрьом потвърди позицията на ЕК, че „потребителите в ЕС трябва да имат абсолютно еднакви права, независимо къде живеят, и тази дискриминация е абсолютно неприемлива“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар