В категории:България

Битката на кумове и братовчеди този път е за наследството на ЧЕЗ

Тече втора вълна на ,,раздържавяване” на част от енергийния бизнес. Битката е кой точно да го вземе. Варненският ТЕЦ, друг актив на чехите, бе продаден по сходна схема

Теменужка Петкова вече не гледа толкова спокойно в светлото бъдеще… Снимка: фейсбук профил на Петкова

В четвъртък и петък българите се чудят какво точно се случва. Намираме се в епицентъра на огромен скандал. Един от най-големите недържавни и структуроопределящи бизнеси у нас, на стойност стотици милиона евро (електроразпределителната система на ЧЕЗ), преминава в ръцете на

семейна фирма със скромен капитал и на загуба.

Собственичката ѝ е в много близки отношения с енергийния министър Теменужка Петкова. Сделката бе посрещната с недоволство в ГЕРБ, ропот сред една част от коалиционните партньори, снишаване сред друга, гняв сред опозиционната БСП и от конкурентен чешки бизнесмен. Последва заявка, че продажбата ще бъде разследвана от ДАНС, намеци, че регулаторните органи ще я спрат. Петкова подаде оставка пред Бойко Борисов, с цел ,,да изчисти името си”. Как точно ще се ,,обогати” екшънът е трудно да се прогнозира, по-горе описахме развитието му до към 15 часа в петък. Със сигурност това е един от големите скандали при третото правителство на Борисов и при управлението на ГЕРБ въобще.

Всъщност бизнесът на ЧЕЗ е ,,недържавен” единствено по отношение на България, тъй като компанията е собственост на чешката държава. Фирмата отдавна искаше да се оттегли от нашия пазар и търсеше купувачи на активите си. По същество става дума за втора вълна на разпродажба на около една трета от електроразпределителната мрежа в България и на значими енергийни мощности, които до към 2004 г. бяха собственост на държавата. Този път наистина имаме приватизация, защото собствеността отива в частни ръце.

Както си му е редът – в неслучайни!

Първоначално тръгнаха информации, че купувачът на електроразпределителната мрежа – пазарджиклийката Гинка Върбакова –  е кумица на Теменужка Петкова. Министърът отрече, но призна, че са близки и се познават от над 20 години. Да си припомним и кой-как купи ТЕЦ ,,Варна”, другият голям актив на ЧЕЗ. Това бе бившият министър на транспорта Данаил Папазов, смятан за близък до Делян Пеевски. Личният бизнес на Папазов (логистична фирма, регистрирана на името на децата му) също е повече от скромен за мащабите на покупката. Папазов взе ТЕЦ-а със заем от Първа инвестиционна банка. Сега фирмата на Върбакова ,,Инерком България“, която е с 90 000 лв. капитал и 11 000 лв. загуба за 2016 г.,

очевидно също ще трябва да тегли заем.

По неофициална информация сделката е за над 300 милиона евро.

Освен близка до Петкова, Върбакова се смята и за приближена на Христо Ковачки. Това пък говори за обвързаности на самата Петкова. Любопитно е, че основната дейност на ,,Инерком България“ се изчерпва с фотоволтаични паркове – в Априлци, край Пазарджик и Панагюрище. Как такава фирма хем е на загуба, хем може да извади милиони евро, пък очевидно има и банка, която е готова да ѝ ги даде, е тема за разработка не на ДАНС, а направо на ЦРУ. Защото интересно е също как тъй ЧЕЗ се съгласява да продаде бизнеса си точно на нея. Всичко това

,,случайно” съвпада по време с внезапно бликналия интерес на чешкия милиардер  Петр Келнер

към българския медиен пазар (покупка на Нова телевизия).

Фактът, че покупко-продажбата на ЧЕЗ се случва между субекти, в които българската държава няма собственост, дадоха повод на среди във властта, включително и на Борисов, да омаловажат скандала: ,,Ами какво да правим, не може да им се месим, решили са си да направят такава сделка…”. Но събитията сочат, че тече люта битка, виждана и преди – кой да грабне мастити активи при раздържавяването им. За наследството на чехите се борят кумове, сватове… – все от обръчите на властта.

Държавата, разбира се, няма общо с това. Да не си помислите друго? Случайности. Всички сме братовчеди, каза невъзмутимо навремето Иван Костов.

ТЕЦ ,,Варна“ – друга брошка, която вече не е на ревера на ЧЕЗ. Снимка: Уикипедия

Реакции

Премиерът Борисов за Петкова: „Считам, че е  честен човек, но няма как да си махнеш 20 годишно приятелство. И вие сигурно имате приятели. И за това почтеното, правилното е да отиде в парламента и да обяви оставка… Сега имаме институции  – КЕВР, КЗК, КФН, ДАНС, ако трябва да се проверяват пари, произход… Години наред сме се борили да имаме независими регулатори. Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било може да повлияе на подобна сделка“.

Владислав Горанов, министър на финансите: „Министерство на финансите не е компетентният орган. Това е сделка между частни субекти, която трябва да бъде регулирана от регулаторите – КЗК и КЕВР. Те трябва да си свършат работата”.

Делян Добрев, депутат и водещ енергиен експерт в ГЕРБ: ,,Помислих продажбата за фалшива новина”.

Волен Сидеров, коалиционен партньор: ,,Министерският съвет трябва да се занимае с тази тема, няма кой друг, а може би и прокуратурата. Не знам дали има разумен човек, който да не се усъмнява в тази сделка”.

Валери Симеонов, друг коалиционен партньор: ,,Не може държавата да се меси в такива частни сделки. По-важен е въпросът защо държавата няма дял в дружествата и не може да влияе”.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: ,,Гинка от Пазарджик е регистрирала тази фирма преди няколко месеца с капитал от 50 хил. лв. Ние живеем в дивашка държава. И сега ли ще мълчим?”.

Яромир Тесарж, собственик на ,,Енерго про”, която притежава друга част от българската енергийна мрежа (той се опита да купи бизнеса на ЧЕЗ у нас): ,,Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, такова нещо не съм виждал”.

Оставете коментар