Фотогалерия: „Фашизмът не е мнение, а престъпление“

Шествие срещу реабилитирането на крайно десни идеологии и исторически фигури събра няколкостотин граждани по улиците на София. Протестиращите се обявиха срещу провеждането на т.нар. „Луковмарш“, възхвалата на нео-нацисти и тяхната легитимация чрез допускане до властта из различни държави в Европа, включително в България

Шествие под надслов „Без нацисти по улиците ни! Не на Крепостта Европа!“ събра няколкостотин души по улиците на София. Софиянци, гости от други градове на страната и активисти от Гърция и Македония се включиха в събитието, което се обяви срещу реабилитираното на крайно десни идеологии и исторически фигури.

Шествието се проведе часове преди т.нар. „Луковмарш“, който по традиция събира представители на крайно десни родни и чуждестранни организации, които организират факелно шествие, целенасочено наподобяващо нацистки марш. Формално Луковмарш е във възхвала на ген. Христо Луков, известен със симпатиите си към Хитлер и Мусолини и с това, че е ръководел ултранационалистическата, профашистка организация „Съюз на българските национални легиони. В публикуван наскоро материал на официалната страница на Луковмарш 2018, в свой монолог Луков твърди:

„Няма да ни спаси Търновската конституция. Не по пътищата на конституциите Хитлер намери ония шестнадесет хиляди младежи, които се хвърлиха с парашути в Ротердам и го знаеха. И утре, ако потърси сто и шестдесет хиляди души, за да се хвърлят с парашути в Англия, пак ще ги намери, защото създаде новия човек, с нов светоглед, със съзнателната саможертва на личността пред нацията той успя да наложи Германия над цял свят и да я поведе от победи към победи. Ето, това е пътят, по който трябва да тръгнем и ние, и само така можем да спасим страната, да спасим народа си.“

„Фашизмът не е мнение, а престъпление“, беше едно от основните скандирания по време на шествието, което стартира в градинката до ЦУМ, премина през няколко столични улици и държавни институции и завърши пред сградата на Столична община. Основен организатор на шествието беше Antifa Bulgaria, а участие взеха представители на различни формални и неформални организации от целия ляв спектър.

Сред скандиранията и плакатите личаха още такива в подкрепа на различни малцинства, срещу военните действия, за защита правата на бежанците, срещу капитализма и други.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар