В категории:България

Трайно безработен без право на обезщетение? 20,40 лева месечна здравна вноска

Увеличението на минималния осигурителен доход през 2018 г. доведе и увеличение на здравната вноска, което засяга най-вече безработни хора, които не получават никакви обезщетения. Ако те все пак успеят да я платят, това пак не означава, че ще могат да получат здравна грижа, заради доплащанията навсякъде в системата

Снимка: Барикада

За втора година поред кабинетът повишава задължителната здравна вноска за хората, които сами трябва да я внасят и не са регистрирани като самоосигуряващи се лица. Формалната причина за това е повишението на минималните осигурителни прагове за самоосигуряващите се лица, който стана 510 лв. от началото на 2018 г. По закон вноската за тези лица е в размер на 8% от половината на този минимален доход. Така вноската става 20.40 при 18.40 лв. до края на миналата година. Между 2010 и 2016 г. тя бе в размер на 16.8 лв.

Проблемът е, че тя се отнася преди всичко до лица, които нямат абсолютно никакви доходи, най-вече продължително безработните. Задължителната здравна вноска на безработните се поема от държавния бюджет, само докато лицата получават обезщетение. Заради множеството ограничение обаче едва 1/3 от регистрираните в Бюра по труда безработни получават такова обезщетение. Ако не получат такова или когато загубят право на него след няколко месеца, те трябва сами да започнат да внасят по 20,40 лв. месечно.

Естествено, в масовия случай това са хора, които нямат средства за храна, вода, дрехи или отопление, но от тях се очаква да плащат задължителната си здравна вноска, която дори не им гарантира, че няма да се наложи да доплащат, когато имат нужда от здравна помощ. Тази сряда стана ясно, че личните лекари настояват за връзване с минималната заплата и на таксата, която те събират от пациентите. Неофициално се говори за 1%, което би означавало увеличение от 2.9 до 5.1 лв.

На практика изискването на тези 20.40 лв. има функцията на мярка за изхвърляне на хора от обществената здравна система, така че да се пестят средства. Няма официална статистика, но потенциално става дума за стотици хиляди души, доколкото в Бюрата по труда винаги има около 140 хил. регистрирани, които не получават обезщетение. В това число не влизат обезкуражените (166 хил. през 2016 г.) и неосигурените и незаети поради здравни или семейни причини, например грижа за болни роднини.

Връщането на здравноосигурителните права за трайно безработните или сезонно заетите също е почти невъзможно, защото от тях се очаква да платят вноски за поне 34 от последните 36 месеца. Затягането на тези изискване официално бе с цел да се ограничи здравната помощ за хора, които започват да плащат вноските си, едва когато имат нужда от лечение. Няма данни за размера на това явление, но знаем, че мерките срещу него засягат преди всичко стотици хиляди бедни хора в страната.

Много от тях няма да преведат първата си повишена такса за годината преди крайния срок – 26 февруари. Някои, които тепърва изпадат в положението да трябва да плащат сами здравните си вноски, дори няма да се запознаят с детайлите и ще пропуснат да подадат в НАП задължителната декларация Образец 7. За това опасно нарушение, агенцията ще ги глоби с между 500 и 1000 лева или малко по-малко, отколкото ако бяха пропуснали да платят на данъчните 1.5 милиона лева.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар