Рахой готов на съюз дори с „Подемос” в Каталуня, за да спъне сепаратистите

Въпреки абсолютното парламентарно мнозинство за привържениците на каталунската независимост, далеч не е сигурно, че те ще могат да управляват в Барселона, защото 8 от новоизбраните им депутати са или в затвора, или в доброволно изгнание

Водачът на Народната партия Мариано Рахой и лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас по време на среща в Националния конгрес в Мадрид през юли 2016-та, при тогавашните консултации за сформиране на испанско правителство. Снимка: EFE
Водачът на Народната партия Мариано Рахой и лидерът на „Подемос“ Пабло Иглесиас по време на среща в Националния конгрес в Мадрид през юли 2016-та, при тогавашните консултации за сформиране на испанско правителство. Снимка: EFE

Каталунската драма далеч не е приключила с извънредните избори за местен парламент на 21 декември, които дадоха абсолютно мнозинство на сепаратистките партии и наказаха със съкрушително поражение Народната партия на испанския премиер Мариано Рахой, оставяйки я само с 4 депутати. Така очерталата се картина обаче все още не е категорична, защото 8 от общо 70-те депутати на трите партии, отстояващи независимостта, са или в испански затвори, или в доброволно изгнание в Белгия, за да не попаднат зад испански решетки. Ако тези 8 души не могат да гласуват за очакваното просепатаристко правителство, то няма да събере необходимите му 68 гласа (абсолютното мнозинство) в 135-членния парламент.

Тогава ще дойде ред да се пробва с проектокабинет неолибералната „Сюдаданос”, която като самостоятелна политическа сила се представи най-добре на изборите, класирайки се първа с 36 депутати. Няма съмнение, че тя ще получи подкрепата на четиримата депутати на Народната партия и на 17-те на Каталунската социалистическа партия. Но сборът прави само 57 гласа, което е далеч от необходимите 68. Ето защо в момента емисари от Народната партия усилено обработват „Сюдаданос” и я убеждават да се договори за подкрепа с каталунския клон на „Подемос” – „Кому-Подем”, който има 8 депутати. Ако такава договорка бъде постигната, гласовете ще набъбнат до 65 и ще са повече от онези 62, които събират сепаратистите без своите затворници и изгнаници.

„Сюдаданос” показа пълна отзивчивост към инициативата и очевидно активно ще се бори за управлението в Барселона. „Още не сме хвърлили кърпата на ринга.” С тази типична за бокса фраза, която сочи, че притиснатият боксьор още не се предава, депутатът от „Сюдаданос” Карлос Карисоса коментира ситуацията пред „Ел Паис”.

Разказвайки за замисъла, вестникът все пак подсеща, че самата „Кому-Подем” не само не дава никакви индикации за готовност към подобен съюз, но и нещо повече – налице са нееднократно правени декларации, че формацията никога няма да подкрепи лидерката на каталунсия клон на „Сюдаданос” Инес Аримадас като евентуален премиер.

В същото време „Ел Паис” не пропуска да припомни и други решителни декларации – на лидера на местната структура на Народната партия Хавиер Гарсия Албиол, който по време на предизборната кампания се кълнеше, че формацията му никога няма да влиза в какъвто и да било съюз с „толкова безотговорна” сила като „Подемос”. Но ето, че сега точно такъв съюз се лансира усилено именно от Народната партия.  А нейният национален координатор Фернандо Мартинес-Майо, който в момента лично напътства „Сюдаданос” как да привлече „Кому-Подем”, обяснява пред Europa Press: „Въпросът сега е: има ли шанс? И да, ясно е, че има”.

„Ел Паис” цитира и друг, неназован източник от националното ръководство на антагонистичната спрямо „Подемос” Народна партия, който казва: „Не ние ще сключваме съюз, а „Сюдаданос”. И това ще се отнася само за Каталуня. Няма да е съюз за общо управление, а само за избирането на конституционен председател на местната власт. И точка”.

Точката в случая е дебела и черна – и ляга върху и без това доста подкопания авторитет на Народната партия, в графата „безпринципност”.

Иначе като цяло точките не са характерни за каталунската криза. Те участват в нея предимно като нови и нови многоточия. Особено изобилни са в сепатаристкия лагер. Двете му основни сили – консервативната „Жунтс пер Каталуня”, която получи 34 депутата, и ERC (Каталунска републиканска левица) с 32-ма депутата, са в сложна симбиоза едновременно на съюзници и на съперници. А двамата им лидери, макар и избрани в местния парламент, са сред онези общо 8 депутати, които засега не могат да стъпят в него. Водачът на „Жунтс пер Каталуня” и бивш каталунски премиер, анонсиран и като бъдещ – Карлес Пучдемон, е в Брюксел и не е ясно как, кога и дали ще се върне оттам. Ръководителят на ERC Ориол Жункерас пък е в испански затвор.

Въпреки уверенията на „Жунтс пер Каталуня”, че именно Пучдемон отново ще е каталунски премиер, днес говорител на ERC официално изиска да се конкретизира как именно това може да стане.

Новоизбраният каталунски парламент ще се събере на първото си заседание на 17 януари, а дебатът по първата представена кандидатура за премиер трябва да се състои преди 31 януари. Засега обаче няма яснота дори кои именно ще са боксьорите в този рунд.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар