В категории:Свят

Ryanair ще приеме създаването на синдикати на пилотите

Заплахата от стачка на пилотите преди Коледа принуди нискотарифния превозвач да признае правото им на организация

Източник: pixabay.com

Ирландският нискотарифен превозвач Ryanair ще признае правото на пилотите си да създават синдикати за пръв път в 32 годишната си история, за да предотврати стачка в навечерието на празниците, съобщава Guardian.

Отказът на главния изпълнителен директор Майкъл О’Лиъри да признае синдикатите в компанията бе в основата на нискотарифния модел, благодарение на който Ryanair се превърна в най-големия европейски превозват по брой пътници.

О’Лиъри многократно е отхвърлял оплакванията на пилотите и е настоявал преговорите за заплащане да сe провеждат чрез контролирани от компанията комитети и на индивидуална база. Недостигът на пилоти обаче принуди компанията да отмени голям брой полети по-рано тази година, което даде повече преговорна сила на служителите.

„Признаването на синдикатите ще е значителна промяна за Ryanair, но ние и преди сме въвеждали радикални промени. Надяваме се и очакваме, че тези структури ще могат да бъдат договорени с пилотите ни в началото на новата година”, заявява О’Лиъри. „Искаме да премахнем опасността от стачка. Ако най-добрият начин да го направим е да водим разговори с пилотите си чрез признат синдикален процес, тогава сме готови да го направим”, добавя той.

Ръководството на компанията призовава ирландският синдикат на пилотите Ialpa да отмени заплахите за стачка през следващата седмица, „за да могат клиентите да са спокойни, че ще могат да пътуват за дома на Коледа”. Ialpa, които са част от профсъюза Impact, заявяват, че са получили писмо от Ryanair и ще обмислят съдържащите се в него предложения. Подобно на ирландските си колеги, пилотите на компанията в Германия също гласуваха за колективни действия преди Коледа, а пилотските синдикати в Италия и Португалия също заплашват със стачки в идните дни.

Ако се стигне до стачка, тя ще бъде първата в историята на компанията. Новата позиция на авиопревозвача бележат драстична промяна на тона спрямо заявленията отпреди три дни, че ще посрещне смело стачката. Поради това предложенията на О’Лиъри вероятно ще бъдат приети със значителна доза предпазливост от пилотите и синдикатите.

Ryanair заявява, че е пратила писма до пилотските синдикати не само в Ирландия, но и в Обединеното Кралство, Германия, Италия, Испания и Португалия, и ги е поканила на разговори за признаване на профсъюзите като представително тяло на пилотите в отделните държави. Този ход ще даде на Ryanair известна свобода на действие да преговаря отделно с персонала на базите си в цяла Европа. Пилотите обаче работят за създаване на синдикат, обхващащ целия Европейски съюз.

Превозвачът също така заявява, че ще приеме синдикатите само ако те създадат специални комитети за пилотите на Ryanair. „Няма да взаимодействаме с пилоти, летящи за конкурентни линии в Ирландия или другаде”, заявяват от компанията. О’Лиъри упорито настоява, че оплакванията за условията и практиките в компанията не идват от служителите ѝ, въпреки огромните доказателства за противното.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар