В категории:Икономика

Ryanair превръща полските си пилоти в почасови работници

Нискотарифният превозвач налага на полските си служители нови договори, които ще ги лишат от всичките им трудови права

pixabay.com

Ангажираността на изпълнителния директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри към синдикалните права на служителите му напоследък не изглежда особено убедителна, пише Financial Times. Шефът на нискотарифната авиокомпания през миналата година неохотно заяви, че приема синдикализирането на работниците в компанията, макар преди това да се заричаше, че „по-скоро адът ще замръзне“. Сега обаче той изглежда се връща към старите си навици, ако се съди по действията на компанията в Полша. Превозвачът отказва да признае новосформирания синдикат на кабинния екипаж и иска от пилотите да подписват договори като подизпълнители с местното подразделение на компанията. Така на практика ги превръща в работници на повикване без права на постоянни служители.

Този ход идва след поредица от остри трудови конфликти в компанията, включително петдневна стачка на ирландските пилоти през лятото и двудневни координирани протестни действия на кабинните екипажи в цяла Европа.

Макар Полша да представлява много малка част от операциите на Ryanair, развитията там създават опасения, че компанията ще се опита да приложи същата стратегия и на други места, за да заобиколи синдикалните организации.

Джеръми Андерсън, отговарящ за стратегическите изследвания в Международната федерация на транспортните работници, заявява, че налаганите в Полша договори „са в много ясно противоречие с твърденията на Ryanair, че вече ще признава правото на служителите си да създават синдикални организации“. Той добавя, че тези действия изглеждат като целенасочен удар срещу синдикатите, тъй като Ryanair е въвела новите договори по същото време, по което кабинните екипажи на компанията в Полша са обявили създаването на новата си синдикална организация CWR.

През септември Ryanair обяви, че от началото на 2019 г. ще затвори базата си в Полша, и пилотите трябва да кандидатстват за работа като самонаети подизпълнители към местното подразделение Ryanair Sun. Според условията на новите договори, желаещите да работят в компанията трябва да подпишат споразумение с фирма Warsaw Aviation, която действа като агенция за набиране на персонал и „координира хората, извършващи услуги за Ryanair Sun“.

Изпълнителният директор на Ryanair Sun е посочен като член на управителния съвет на Warsaw Aviation, която е изцяло собственост на Ryanair Sun и е регистрирана на същия адрес. В новите договори е посочено, че Warsaw Aviation гарантира заетост от 30 часа месечно, но също така се подчертава, че графиците на пилотите могат да бъдат отменяни или модифицирани с еднодневно предупреждение.

Макар в договора да е заложен триседмичен срок за определяне на графиците, този период „може да варира по усмотрение на Warsaw Aviation“ без консултации с пилотите. Един полски пилот коментира пред FT, че новите договори, прехвърлящи задълженията и отговорностите към пилотите, са влошили много отношението му към Ryanair. „Търся начин да се махна от компанията. Имам нужда от повече сигурност… Не става въпрос за парите – искам да мога да балансирам между работата и личния живот и да работя в компания, към която изпитвам повече уважение“, заявява той.

Ryanair бе принудена да признае синдикатите на служителите и да започне преговори с тях в края на 2017 г., след като недостигът на персонал и объркани графици доведоха до отмяната на хиляди полети. Паоло Консейо, секретар на новия синдикат CWR в Полша, който представлява около 300 от 400-те членове на кабинни екипажи на Ryanair в страната, заявява пред FT, че ситуацията се отразява тежко на персонала. „Психологически, това има силен ефект. Хората са подложени на стрес. Говорим за хора с по две деца, с ипотеки и т.н. Хората не спят добре нощем, имат проблеми и се страхуват, че ще загубят работата си“, казва той.

Според полското законодателство, самонаетите работници не могат да се присъединяват към синдикати, като според Консейо това е главната мотивация зад действията на Ryanair. „Очевидно решението на компанията отнема всичките социални права на работниците, отнема им възможността за представителство и т.н. Тази схема създава несигурни работни условия“, казва синдикалистът. Той подчертава, че CWR не изключва възможността за стачки, но процесът по подготовка на такива действия в Полша е бавен.

Филип фон Шьопентау, генерален секретар на European Cockpit Association, представляваща над 38 хиляди пилоти, коментира, че действията на Ryanair представляват „притеснителен пример“ за „фалшива самонаетост“.

В отговор на въпроси на Financial Times Ryanair завява, че предложила на базираните в Полша кабинни екипажи възможности за трансфер във Великобритания или Полша при равни условия. Превозвачът също така заявява, че полското му подразделение продължава да разширява дейността си в Полша и да наема нови пилоти по същите схеми, предлагани от полския национален превозвач LOT през последните няколко години.

Националният трудов инспекторат в Полша обаче е излязъл с препоръки хората, предоставящи услуги на LOT чрез договори за самонаети подизпълнители, да бъдат наети при същите условия като служителите на пълен работен ден в компанията. Инспекторатът също така е започнал разследване срещу Ryanair Sun и Warsaw Aviation за формата, под която биват наемани служителите.

Този казус се вписва в по-широкия дебат относно правата на работниците в т.нар. „gig economy“ – временна заетост с несигурни ангажименти. В момента британският съд обмисля казуса дали човек, работещ принципно само за една компания, като например услуга за превози като Uber, може да се счита за самонает, или трябва да получава права като на служител.

Според предложените от Ryanair нови договори, които влизат в сила от 2019 г. и са за период от пет години, пилотите „ще летят за Ryanair Sun, под контрола на Ryanair Sun, според графици на Ryanair Sun и ще носят униформи на Ryanair Sun, но ще се предполага, че са самонаети“, изтъква Фон Шьопентау. Според него Ryanair иска да има „максимална гъвкавост“ да прекратява договорите на пилотите или да не им възлага полети, което е фактически същото, като новата схема дори ѝ дава възможност да прехвърля отговорността в случай на инцидент.

Като подизпълнители, пилотите ще трябва да плащат сами данъците и осигуровките си, освен това компанията се освобождава от задължението да изплаща болнични. „Това е шокиращ опит на Ryanair да превърне цяла страна в подизпълнител. Всички пилоти и кабинния екипаж трябва да станат работници към агенция за персонал, без пенсии, болнични и платени отпуск“, гласи един коментар в полски пилотски форум.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар