В категории:Свят

Последните атаки срещу Корбин показват, че силата на британските таблоиди отслабва

Опитите на жълтата преса да изкара, че лидерът на лейбъристите е работел с чехословашките тайни служби, в крайна сметка бяха смехотворни. Те обаче са сигнал, че милиардерите, стоящи зад тези издания, се страхуват от задаващите се промени

Джереми Корбин е обект на непрестанни клеветнически кампании в жълтата преса

Робърт Маки, Intercept

От десетилетия насам британските политици живеят в страх от силата на популярните – и до голяма степен нерегулирани жълти вестници, които са собственост на шепа милиардери и които клонят силно към крайната десница.

Сегашното консервативно правителство не е изключение. Министър-председателят Тереза Мей се срещна със собственика на Sun Рупърт Мърдок скоро след като пое властта. Човекът, назначен от Мей да ръководи сложните преговори за излизането на страната от Европейския съюз – Дейвид Дейвис, си тръгна преждевременно от първите разговори в Брюксел заради частна вечеря с редактора на Daily Mail Пол Дейкър.

На фона на това Мей изглежда реши, че е добра политическа идея да подхвърли по време на дебат в Парламента шега относно последната кампания на таблоидите за очерняне на опозиционния лидер Джереми Корбин. Позовавайки се на неотдавнашния бараж от зле скалъпени истории на Sun и Daily Mail как Корбин е помагал на бивш чехословашки шпионин по време на Студената война, Мей използва измъчен каламбур, че лидерът на лейбъристите иска от нея да подпише “празен чех”. Корбин зарадва поддръжниците си като отговори на заяждането  с театрална прозявка.

По-явен сигнал за провала на тези атаки е това, колко бързо съпартийците на Мей дадоха заден ход, след като обвиненията на таблоидите бяха изцяло опровергани от бивши британски разузнавачи и от архивите на чешките тайни служби. Според служител на чешкия архив, интервюиран от BBC, документите на службите показват само как шпиони, представящ се за дипломат, е говорил с Корбин през 1980 г., но не го е вербувал като източник.

Свидетелствата на този бивш шпионин – Ян Саркоци, са единственият източник за тресавището от вестникарски истории, лепящи на лейбъристкия лидер етикета “предател”. Впоследствие Саркоци сам подкопа достоверността си в интервю за вестник “Нови час”. Попитан каква информация му е предоставял Корбин, Саркоци се похвали, че е била толкова подробна, че е знаел какво е закусвала Маргарет Тачър и какви дрехи планира да облече следващия ден. Той обаче не обяснява как Корбин – който тогава е незначителна фигура от най-лявото крило на опозиционната Лейбъристка партия – би могъл да знае такива интимни детайли за ежедневните навици на намиращата се в другата политическа крайност лидерка на консервативното правителство.

Бившият чешки шпионин увеличи подозренията, че си съчинява, като заяви, че тайно е организирал огромен поп концерт на стадион „Уембли“ в края на 80-те – явно бъркайки фестивала Live Aid от 1985 г. с концерта, посветен на Нелсън Мандела през 1988 г. “Концертът беше финансиран от Чехословакия”, заявява убедено Саркоци.

Абсурдността на тези твърдения накара дори Андрю Нейл, бивш редактор в един от вестниците на Мърдок –  Sunday Times, да разкритикува остро консервативния депутат Стив Бейкър заради отказа му да признае, че тази история е фалшификация. “Със сигурност истинският скандал не е в  това, което Корбин уж е направил или не е направил, а в откровените лъжи и дезинформация, които вие и вашите съпартийци разпространявате”, заяви той на Бейкър.

Заради заплахата от съдебни дела за клевета друг консервативен депутат – Бен Брадли, който е известен с идеите си за стерилизация на бедните –  изтри свой пост в Twitter, в който заявява, че “Корбин е продавал британски тайни на комунистически шпиони”. Адвокатите на Корбин също така настояха Брадли да се извини публично и да направи дарение за избрана от лейбъристкия лидер благотворителна кауза. Корбин отговори на кампанията за очерняне в видеообръщение в социалните мрежи, в което нарече твърденията на бившия чешки разузнавач “все по-налудничави и изцяло фалшиви”.

Корбин също така даде сигнал, че не възнамерява да следва примера не бившия лейбъристки лидер Тони Блеър, който се опитваше да ухажва Мърдок и други собственици на таблоиди. Вместо това подсказа, че вестникарите трябва да се подготвят за по-силни регулации, ако той дойде на власт:

“Лесно е човек да се смее на тази история, но тя показва, че се случва нещо по-сериозно. Публикуването на тези нелепи клевети, опровергани от чешки официални лица, показва колко се притеснени медийните магнати от перспективата за лейбъристко правителство.

Свободата на пресата е ключова за демокрацията и ние не искаме да я ограничаваме, а да я увеличим. В момента голяма част от пресата ни съвсем не е свободна. Всъщност е контролирана от укриващи данъци милиардери, които са решени да продължат да избягват плащането на своя справедлив дан за поддържането на жизненоважните обществени услуги.

Парламентарните избори показаха на медийните барони, че те губят влиянието, и че благодарение на социалните медии старите им лоши навици стават все по-малко и по-малко релевантни. Но вместо да научат тези уроци, те продължават да прибягват до лъжи и клевети. Техните читатели – вие, всички ние – заслужаваме нещо много по-добро. Е, ние имаме новина за тях – промяната идва”

Изправени пред непреодолимите доказателства, че усилията им да свържат Корбин с чехословашкото разузнаване са се провалили, репортерите на крайнодесните таблоиди започнаха шумно да настояват за публикуването на предполагаемо досие на лейбъристкия лидер, направено от службите на бившата ГДР. Този опит също се провали, след като германскaта администрация, отговаряща за архива на ЩАЗИ, обяви, че е не открила каквито и да е документи за Корбин.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар