В категории:България

Окончателно: Мораториумът върху нови лекарства остава в сила

След горещ дебат с много обвинения и лични истории, управляващото мнозинство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, с помощта на Веселин Марешки, преодоля ветото на президента Румен Радев върху бюджета на НЗОК, в който се предвижда икономия от 25 млн. лева за сметка на нови лекарства за онкоболни.

Със 126 гласа „за“ от депутатите на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ парламентът отхвърли ветото върху бюджета на Националната здравноосигурителна каса, наложено в края на миналата седмица от президента Румен Радев.

Управляващите, които получиха безценна подкрепа от Веселин Марешки, не се съгласиха с аргументите на протестиращите граждани и държавния глава, според които заради предвидена икономия от около 25 млн. лева се нарушават конституционни права на български граждани, които ще бъдат лишени от най-добрите възможни здравни грижи.

Президентът върна за ново трето гласуване текстове от закона, с които според него „се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост“, посочи държавният глава в своите мотиви.

Пленарното заседание, което трябваше да прегласува за трети път бюджета на НЗОК, започна и протече в остър тон, началото на който бе дадено още с желанието на БСП в залата да бъдат допуснати представители на пациентски организации, които така или иначе бяха в парламента, но слушаха дебатите от балкона.

„Пледираме за противоконституционност на текста. Мотивите на президента посочват много ясно защо имаме основания за това. Ще подкрепим ветото и защото смятаме, че това е грешно решение, признание за безпомощност на институциите и администрацията, че не може да се справи с тренда на лекарства“, заяви в началото на дебата зам.-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер.

„Искрено звучи признанието, че налагането на мораториума е опит да се спечели време. Държавата и институциите не знаят какво да правят, как да удържат увеличаването на разходите за лекарства. Всеки пациент има право да иска най-доброто лечение за себе си и за близките си“, добави тя, цитирана от „Фокус“.

„За всеки ще дойде ден на равносметка, на този ден няма как да не си спомним как сме гласували по
ветото на президента. Съдникът ще бъдат не партийните централи, а нашата съвест“, заяви депутатът от БСП Георги Йорданов. „Казваме цинично на пациентите – Касата не може да плати тези лекарства, оправяйте се сами“, добави той.

В течение на дебата от опозицията отправиха обвинения, че правителството е „раздало“ 700 млн. лева по непрозрачен начин във вчерашния ден, а в същото време прави икономии от 25 млн. лева в бюджета на НЗОК, които касаят живота на онкоболни хора. Председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова възрази на тези твърдения и обяви, че подобни приказки са некоректни.

„Абсолютно некоректно е да се противопоставят едни на други разходи. Да се противопоставят едни на други хора. Това не е смисълът на финансирането през бюджета. Тъй като не съм лекар, искам да кажа, че абсолютно некоректно се говори, че тук са раздадени под маса 700 млн. лв. Това е невярно, защото го говорят хора, които нямат хал хабер от това как се прави бюджет и за какво става дума. Вчера не са раздавани никакви 700 млн. лв. – 540 млн. лв. не са раздадени, а е увеличена възможността да се поемат разходи за тол системата от Министерството на транспорта“, заяви Стоянова.

По думите ѝ това е увеличение на перото, а не е даване на пари, още по-малко под масата. „Второ, 120 млн. лв., които също не са раздадени, а е увеличена възможността Министерство на икономиката да увеличи капитала на държавно предприятие, което се занимава с обезвреждане на вредни химически вещества. От това, което вчера е приел Министерският съвет, има само 34 млн. лв., от които 24 млн. лв. са за подновяване на лицензите на Microsoft на държавната администрация. Това ли трябва да противопоставяме? Или 10 млн. лв., които са отпуснати от МОН за училищни автобуси, които да извозват децата. Това ли трябва да противопоставяме?“, запита Менда Стоянова.

Това възпламени страстите, като Драгомир Стойнев от БСП заяви, че е „потресен“ от чутото. По думите му, основен приоритет на партията му е „здравата и образована нация, а не да даваме пари за пътища и магистрали и да крадем от тях“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също се включи в този дебат, като попита „кое е по-важно – да има здрави хора или пътища и тол система“. „Говориха лекарите експерти, бюджетарите експерти, говорихме за емоции и надежди, но мисля, че е време да започнем и политически разговор по тази тема. Политиката по здравеопазването е наша работа. Производителите на новите лекарства щели да включат в своите програми тези пациенти? Както означава това на политически език? Българското правителство и държава се отказват от част от своите граждани. Това е отказ от политики, от грижа за част от българските граждани, което е и конституционно, и законно, и морално право на тези граждани“, заяви Нинова.

Добре познатият в българското политическо пространство дебат за асфалта, от който ГЕРБ осъзнато започна да бяга още по време на второто си управление, се разрази отново с пълна сила. „Добре ще строите пътища, но няма да има народ заради демографска криза, заради това отношение към здравеопазването. Даваме възможност на магистрали и пътища, да дадем възможност на пациентите. Питаме се защо се предпочита едното, а не другото – защото през това финансиране може да се краде, да се взимат комисионни, от пътища, от проекти, а от хората не може да се краде“, нападна управляващите Корнелия Нинова.

Председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова от ГЕРБ настоя, че не бива да се противопоставят инвестиции в други сектори на тези в здравеопазването. Според нея е „измамно да се твърди, че имаме нарушен достъп до лечение за онкоболни“. „Призовавам здравното министерството да се върне към разговорите за това редките болести да станат обект на инвестиции от тяхна страна, да се върне към плащането с фонд“, коментира тя и призова „да не се употребяват съдбите на хората, а да се търсят стабилни решения.

Според председателя на комисията по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов, управляващите трябва да преосмислят „това категорично грешно решение, защото здравната система не е само сбор от числа и има хуманитарни елементи“. „Такъв тип дискусии са натоварени с напрежение и емоции, а този път и с надежди“, посочи той и цитира изказването на здравния министър, че се извършва огромна манипулация от малък брой хора в защита на корпоративни интереси. „Коя е тази огромна манипулация, кои са тези интереси и кой стои зад тях? Това е един много важен въпрос. Декларирам, че не съм от манипулаторите, такива които защитават корпоративни интереси“, коментира Хасан Адемов.

„Аз съм от другата група – на тези, които са имали шанса и възможността да се възползват от иновативна терапия. Дали един от вас няма да бъде следващия, който ще има нужда от иновативна терапия“, попита депутатът.

Тъкмо когато изглеждаше, че дебатът не може да стане по-личен, думата взе и депутатът Стефан Данаилов. София. „Искам да заявя конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, а аз съм онкоболен“, обяви той. „Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, попита Данаилов. 

„Тук има лекари с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Да направим две групи – да се разходим из софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си“, призова той.

Изказването му предизвика реакция на най-високо ниво – в дебата се включи и председателя на групата на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който уж критикува личния подход, а след това даде пример със собствения си баща. „Уважавам го, но в днешния дебат Стефан Данаилов беше употребен“, каза Цветанов по адрес на големият български актьор и дългогодишен депутат от БСП.

Няма човек, който да няма близък или да е загубил близък заради ракови заболявания. Баща ми почина на 62 години от рак и затова не искам да се спекулира с темата в пленарна зала“, посочи той. „Уважение и респект към Стефан Данаилов, но винаги трябва да се търси балансът. Това, което днес трябва да говорим е да търсим политики, които да стигат до хората и да предотвратим заболяванията. Не е ли по-добре да имаме профилактика, да имаме диагностициране, необходимите прегледи, за да живеем по-дълго. В този дебат не трябва да има популизъм и безотговорно поведение, а необходимата експертиза. Нека да не спекулираме с това, че с тези 32 молекули и увеличаването на бюджета ще се реши проблемът. Проблемът няма да се реши. Трябва да го решим с необходимата превенция“, каза още Цветанов.

Всякакъв съм бил, само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю, Цветанов, мислех, че имате по-високо мнение за мен“. „Никой не ме е викал тук, аз съм болен човек. Каквото и да говорите и да го крещите, няма да стане по този начин. Малкият жест, който очаквах, че ще се случи от вашата парламентарна група, явно няма да се състои, за което искрено съжалявам“, отвърна Данаилов.

„Можеше да излезе да говори Вежди Рашидов и той също се лекува от рак. Можехме да поканим Йорданка Фандъкова, която също преодоля онкологично заболяване“, каза още Цветан Цветанов, а минути по-късно Рашидов наистина се качи на трибуната. „С болестите не е хубаво много да се заиграва. Не пожелавам на никой, и на врага. Надявам се, че г-н Цветанов не по-малко обича и уважава Стефан Данаилов. Аз тая респект и уважение към него и няма да коментирам нито една дума. Този дебат отново става много неприятен. Има ли в тази зала човек, който да желае смъртта. На всички е ясно, че и 100 млрд. лв. да стане бюджетът, има проблем с изтичането на средства“, коментира Рашидов.

Той подчерта, че „цял живот си е плащал здравните осигуровки и то върху високи доходи“. „Струваше 70 000 евро лечението им. Половината от тях не можеше да покрие НЗОК именно защото сме още беден народ. Аз си покрих разноските. Най-накрая един министър имаме, който казва, че трябва да спрем течовете в здравеопазването и това е министър Ананиев. Дайте да позволим на този човек да спре течовете, за да може след това да имаме дебат за здравеопазването“, каза бившият министър на културата.

В крайна сметка президентското вето беше отхвърлено, а мораториумът върху новите лекарства остава в сила за 2018 година. Опозицията в лицето на БСП и ДПС успя да събере 95 глава против текста, който беше гласуван за трети път, след като президентът го върна за ново разглежда (т.нар. „вето“). „Това беше чисто човешки избор. Това наше гласуване ще струва живота на някого“, заяви след гласуването Антон Кутев от БСП. Той обърна внимание и на категоричното легитимиране на новата политическа ситуация в 44-тия парламент: „Ако не беше „Воля“, ако не беше Веселин Марешки, този вот нямаше да мине. Един зависим човек подкрепи този вот, без него това нямаше да се случи“, посочи Антон Кутев.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар