В категории:България

„Изненадващият“ обрат е факт: Мораториумът върху нови лекарства беше отменен

След като имаха половин дузина шансове да ревизират решението си, но вместо това ГЕРБ и „Обединени патриоти“ бранеха мораториума със зъби и нокти, в крайна сметка за пореден път последната дума беше на Бойко Борисов.

 

След шест поредни гласувания в подкрепа на мораториума върху нови лекарства, днес под давлението на Бойко Борисов пултовете на депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ светнаха в зелено – този път за коренно противоположно решение – отмяна на мораториума.

Макар преди седмица 126 души от управляващата коалиция да отхвърлиха президентското вето върху същия текст в Закона за бюджета на НЗОК, с което оставиха в сила мораториума, днес в извънредна и безпрецедентна парламентарна процедура всички присъстващи в зала общо 197 депутати отхвърлиха това решение.

Наложеният мораториум предизвика силна обществена реакция, протести на граждани и дори връщане на текстовете за ново разглеждане от страна на държавния глава. Третото четене, предизвикано от Румен Радев, не беше счетено от депутатите на Бойко Борисов за възможност да отменят решението си. Това се случи при безпрецедентно четвърто четене (формално под формата на нов законопроект), предизвикано този път от премиера и лидер на ГЕРБ.

Нито един от пултовете, зад които бяха застанали хората на Борисов, не светна „против“ или поне „въздържал се“ въпреки пламенните защити на мораториума само допреди дни. В рамките на кратките дебати фигурите зад тези пултове не демонстрираха, че са осъзнали грешката си, а по-скоро за пореден път подпечатаха мълчаливо решение, взето някъде над тях.

„На път сме да сложим край на една сага, която продължи близо 2 месеца. Приехме едно решение, което просъществува един уикенд и предизвика много вълнения. На път сме да направим абсолютен прецедент с отмяна и актуализация на бюджет на НЗОК на следващия ден след обнародването му в държавен вестник – това е безпрецедентно“, каза зам.-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер в началото на кратките дебати, които започнаха с благодарствено обръщение на Цветан Цветанов към колегите му от всички групи за „постигнатия консенсус“ около отмяната на мораториума.

„Готови ли сме обаче да направим изводите?“, попита Джафер. Според нея преди дни мнозинството е приело един противоконституционен текст и занапред трябва да си дава сметка, че всяко решение на парламента в крайна сметка засяга директно живота на хората. „Дано постигайки консенсус в кавички, Народното събрание да си извлече поуки. Не може да се говори за консенсус, когато е допусната грешка, която трябва да замажем“, добави тя и подчерта, че консенсус трябва да се търси преди важните решения, а не в извънредни процедури след това.

„Ще има пари за всички болни, какво повече от това? Спрете да правите политика от всичко, особено преди Коледа“, отвърна Вежди Рашидов, който само преди гласува „за“ мораториума.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също благодари на колегите си от всички групи за решението за отмяна на мораториума, но изрази някои свои притеснения. „Подхождате не като осъзнавате на грешка, а като промяна под натиск. Правилното би било да се каже: да, направихме грешка, ще я коригираме“, обърна се тя към управляващите.

Според Нинова „днес се възстановява една справедливост – всеки да има достъп до здравеопазване“. Освен думата справедливост има още една важна дума – ред, посочи Нинова. „Отвън изглежда, че и този път премиерът еднолично е решил въпрос. Много пъти сме го критикували, че подценява парламента и нарушава принципите на парламентаризма. Днес освен за справедливостта правим една положителна стъпка и за възстановяване на парламентаризма“, каза Нинова, като обясни, че идеята на Борисов е била първоначално да заобиколи парламента и да реши проблема със създаването на специални комисии. „Хубаво е, че в крайна сметка се стигна до това решението да се върне там, откъдето е тръгнал и където трябва да се реши“, каза Нинова.

Според нея третата дума на днешния ден е „урок“. „Урок за всички ни, но най-вече за 126 души в тази зала: че не бива да се гласува механично нещо, което е спуснато отнякъде; че трябва да работим с аргументи и да чуваме тези други хора, чиито проблеми решаваме и сме тук. Може да изглежда нелогично и непоследователно, но днес поправяме една грешка“, каза тя.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не остана доволен от това изказване и на практика се обяви в защита на мораториума. „Всички ние знаем, че има изтичане на средства и всички ние знаем, че има корупция там, където има най-големите предизвикателства, където се разходват най-много средства. Точно затова бяхме предприели подход със създаването на тези комисии, за по-добър ред, но в никакъв случай за сметка на онкоболните“, обясни той. „Единственото“, което по думите му е било стремеж в момента с отмяната на мораториума, е било постигането на консенсус и „нито една политическа сила да не се заиграва със страховете на хората“, добави той, след което на няколко пъти призова дебатът да бъде прекратен и да се премине към гласуване.

Секунди след този призив на трибуната се качи депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, който атакува Корнелия Нинова и я призова да направи от трибуната сравнение между генерични лекарствени средства и непатентни такива, като даде отговор защо според нея за вторите са такива, тоест за тях няма лиценз. „Искам също така да поемете ангажимент да декларирате, че вашата позиция е формирана свободно и изцяло съобразно аргументите, които сърцато тук защитавате. Че няма никакво влияние от други интереси. Тоест провокирам ви за декларация по чл. 137 от правилника – за конфликт на интереси“, каза Кирилов.

„Уви не съм била права, че сме постигнали съгласие и не съм била права за третата дума – не сте си научили урока, че сгрешихте“, отвърна Нинова и декларира, че няма конфликт на интереси. „Това, че се държите по този начин означава, че при друга ситуация, в която няма обществен натиск, отново ще вземете грешно решение“, каза тя. Според Нинова аргументът за „заиграването със страховете на хората е абсурден, защото депутатите са в парламента именно да защитават интересите на определени групи хора. „Ние затова сме тук – да правим политика. Ако не, да ставаме и да си ходим“, каза тя и още веднъж призова управляващите да признаят грешката си.

Мораториумът върху нови лекарства беше отменен с това гласуване.

Любопитно изказване направи депутатът от ГЕРБ Николай Сираков, който обяви, че е подкрепил мораториума воден от убеждението, че това е щяло да доведе до по-добро здраве за хората. „Сега отново ще гласувам с вярата за здравето на хората, отхвърляйки мораториума. Няма значение какво е решението, важно е какво е намерението“, обяви той, а това се оказа и последното изказване. След гласуването на първо четене, подкрепено от 197 депутати, текстът беше гласуван веднага и на второ четене, с което отива директно към кабинета на президента за обнародване в Държавен вестник.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар