Фотогалерия: Кюстендилци протестираха срещу мръсния въздух и обезлесяването в града

Повод за недоволството стана изсичането и преместването на част от дърветата в централния градски парк “Галерията”

Снимка: Барикада

Двайсетина души се събраха на протест пред сградата на Община Кюстендил, организиран в социалните мрежи през седмицата от неформалната група „Спаси Кюстендил“. Повод за недоволството стана изсичането и преместването на част от дърветата в централния градски парк “Галерията”, направено по проект по ОП “Региони в растеж”, за който „Барикада“ вече писа.

Това съвпадна със зимните месеци, в които градът, иначе известен с лековитата си вода, страда от силно замърсяване на въздуха, при което фините прахови частици достигат до 7-8 пъти над нормата. В същото време общината е приела стратегия, според която трябва да работи за “увеличаване на уличното озеленяване и площите с растителност, способна да абсорбира праха и аерозолите”.

Освен това институцията се е ангажирала преди края на август 2016 г. да направи сайт, на който да информира кюстендилци в реално време за качеството на въздуха, но такъв все още не съществува. Такава информация засега се предоставя единствено от неформалната мрежа Airtube, която показва, че концентрацията на фини прахови частици в Кюстендил е била в нормата за последно на 20 ноември и общо три пъти за последния месец.

Част от посланията на протестиращите бяха свързани с опасенията, че при ремонта на централния градски парк не е спазен Законът за културното наследство и общинската наредба за опазване на археологическия резерват “Пауталия – Велбъжд”, които изискват предварителни проучвания и последващи изкопни работи на ръка. Разкопки обаче не са правени, а на обекта от началото работят няколко тежки изкопни машини.

Никой от общината не пожела да се срещне с протестиращите, които бяха наблюдавани от разстояние от служители на общинска охрана. На протеста бе поканена и омбудсманът Мая Манолова, но тя също не се появи.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар