В категории:България

Фотогалерия: Граждани посрещнаха депутатите от бюджетната комисия с призиви за справедливи данъци

Предложенията на инициативата „Да спрем машината за неравенство“ не бяха припознати от представителите на никоя парламентарна група, а в единствения коментар по тях Менда Стоянова предложи защитниците на необлагаемия минимум да си направят партия.

Някои от депутатите се спряха, за да се запознаят с предложенията на инициативата, но предпочетоха да запазят мълчание по темата в хода на заседанието. Снимка: Барикада

С плакати и информационни материали бяха посрещнати депутатите и другите участници в заседанието на Комисията по бюджет и финанси от представители на гражданската инициатива „Да спрем машината на неравенството“. Те припомниха на членовете на комисията, че кампанията за връщане на необлагаемия минимум и за въвеждане на диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост събра над 30 хиляди подписа за няколко седмици преди началото на обсъжданията на Бюджет 2018 г.

С посланието „30,00о > 100“ гражданите припомниха на депутатите, начело с председателя на комисията Менда Стоянова и доскорошния председател на НС Димитър Главчев, че настоящата данъчна система бе въведена след кампания, водена основно от „Институт за пазарна икономика“ и започнала през 2004 г. с писмо до тогавашния финансов министър Милен Велчев, подписано от едва стотина души. Тогава Велчев отговори, че в общи линии е съгласен с тезите на пропазарните икономисти и за 2005 г. подготвя намаление на корпоративния данък от 19.5% на 15%, но няма как да финансира функционирането на държавата и социалните системи при още по-големи намаления. Този проблем бе решен от Пламен Орешарски по време на Тройната коалиция, като недостигът на средства бе компенсиран с увеличение на данъка за най-нискодоходните групи чрез премахването на необлагаемия минимум.

По време на заседанието на комисията предложенията на инициативата бяха представени от икономиста от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова, но те бяха посрещнати с мълчание от депутатите, никой от които не ги коментира, нито предложи те да бъдат подложени на гласуване, въпреки че някои от партиите в парламента са се обявявали през годините и за необлагаем минимум, и за диференцирано ДДС. В единствен коментар по темата Менда Стоянова предложи на синдикатите да си направят партия и така да се опитат да променят данъчната система в страната.

С експедитивно темпо комисията отхвърли и всички предложения по бюджетите на здравната каса и общественото осигуряване от страна на опозицията без никакви дебати. При обсъждането на държавния бюджет единствената тема, която сближи позициите на управляващи и опозиция, се оказаха представителните разходи на председателите на общински съвети, чието увеличаване бе предложено от ДПС.

Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар