В категории:България

Прокуратурата с обвинение срещу концесионера на мина „Оброчище“

Управителят на „Евроманган“ ЕАД Дейвид Уелингс е прикривал повече от година факта, че фирмата-концесионер е изпаднала в несъстоятелност, натрупвайки огромни задължения към НАП и частни кредитори. До разкритията се стигна едва след протести на миньори за забавени заплати през пролетта

Протест на работници в мина „Оброчище“ през юни. Снимка: Илиан Станчев

Управителят на „Евроманган“ ЕАД, концесионер на мина „Оброчище“, Дейвид Уелингс е бил привлечен като обвиняем от Районната прокуратура в Добрич. Срещу него е било повдигнато обвинение, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията на дружеството като негов управител и представляващ не е поискал от съда да открие производство по несъстоятелност. Ако бъде доказана вината му, Уелингс може да бъде наказан лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 5000 лева.

Според прокуратурата, фирмата е изпаднала в несъстоятелност в средата на 2016 г., натрупвайки задължения към НАП за около 1,5 млн. лева, като приходната агенция е образувала принудително изпълнение за събирането им. Дружеството има задължения и към частни кредитори за доставки и транспорт около 100 000 лева, а електроенергия – 200 000 лева. Концесионерът, който управлява едно от най-големите находища на манган в Европа, успява да регистрира постоянни загуби, забавяйки и без това обидно ниските заплати на миньорите.

Именно техни протести през пролетта насочиха вниманието на прокуратурата към концесията, при което бяха открити редица други нарушения – замърсяване на водите и почвата и потенциално прикриване на неплащането на концесионната такса от страна на длъжностни лица в Министерството на енергетиката. В отговор от ведомството обявиха „временно“ прекратяване на концесията, въпреки че вече са били налице сериозни доказателства, че дружеството е във фактическа несъстоятелност.

69-годишният Уелингс не е бил открит на постоянния си адрес във Варна, но по-късно е бил намерен от разследващите органи в седалището на дружеството в село Църква, където му е била връчена призовка. Той има британско гражданство, но е със статут на постоянно пребиваващ в България.

Оставете коментар