В категории:Европа / Полша / Свят

Защо полският парламент почете антисемитска организация?

Кратък отговор – понеже и тя е била против абортите

 

Така изглежда съвременната пропаганда на „Националните въоръжени сили”. Обърнете внимание на надписа Red is Bad, което е име на верига магазини с т. нар. „патриотично облекло“ (sic!). Снимка: Facebook

Управляващата полска партия „Право и справедливост” е готова на всичко, за да наложи своята национал-консервативна идеология.

Сеймът, както е известна Долната камара на полския парламент, поздрави „Националните въоръжени сили” (Narodowe Siły Zbrojne) за 75-я им юбилей. Не трябва обаче да бъркате НВС с армията на Полша, защото НВС е националистическа паравоенна формация, възникнала в началото на 40-те години на миналия век и бореща се за създаване на „етнически чиста” държава. Един от нейните отряди, „Швиентокшиската бригада „(Brygada Świętokrzyska) дори открито си е сътрудничела с Третия райх.

Това далеч не е единствения пример за това как властта постоянно си търси нови „герои”. По искане на национал-консервативната партия „Право и справедливост” парламентът се готви да приеме резолюция, в която да почете паметта на фундаменталистка католическа организация от времето на Народната Република. Наред с борбата си срещу абортите, организацията обича да „открива” еврейско-масонски конспирации и заговори буквално навсякъде.

Резолюцията е разработена от сенатора Ян Жарин, който сам се описва като „десен историк”. Проектът цели да почете „Полския комитет за защита на живота и семейството”. Тази националистично-католическа организация е създадена през 1977 г. и е била опозиционно настроена спрямо режимът в Полша. Въпреки това тя е останала маргинална, малобройна и най-вече незначителна в исторически план. В наши дни обаче значението на „Полския комитет за защита на живота и семейството” явно става много голямо за активистите на „Право и справедливост”, защото и двете организации, макар и разделени от времето, са обединени в борбата си срещу абортите.

Резолюцията хвали комитета за това, че още със създаването си активно е организирал раздаването на брошури против абортите по време на посещението си в манастирите на Ясна гора. Освен това организацията успява да събере 12 000 подписа в петиция призоваваща за промени в закона за абортите. Съществуващата по време на социализма възможност за законен аборт е наречена „анти-полски право”. Ето защо комитетът е „полският герой” на съвременните борци против абортите. Авторът на резолюцията подчертава, че положителното изтъкване на дейността на комитета ще разбие стереотипа, че по време на Народната Република не е съществувала опозиция с национал-католически профил.

Подкрепяйки тези близки по идеология групировки явно на сенаторите от „Право и справедливост” не им пречи фактът, че нелегалният вестник на въпросния комитет – „Полска самоотбрана” е посвещавал огромно количество енергия в преследването на всякакъв вид конспирации – „леви”, анти-полски и еврейско-масонски. Редакторът на вестника Мариан Барански е и създател на цялата група.

„Еврейският шовинизъм мощно укрепи позицията си в света. Според чуждестранни публикации той контролира почти 80 процента от западната индустрия и финанси, доминира в пропаганда, науката и културата, и управлява така нареченото обществено мнение. Така западните правителства представляват еврейскоо-масонските интереси, защото са под постоянна заплаха да бъдат свалени”

Ето с такива „дълбокосмислени” думи се обръща неговата „Полска самоотбрана” към читателите си.

И какво ще каже във връзка с всичко това „Право и справедливост”?

Ян Жарин все пак признава, че това не са особено добри формулировки. Но заявява, че няма защо да им се обръща голямо внимание, тъй като най-важното е, че организацията основно е „защитавала живота” или казано с други думи се е борела против абортите.

И вероятно сенаторите на десницата, които са с болшинство в парламента, ще прокарат резолюцията безпроблемно. Всичко това обаче изобщо не е учудващо, а ако думите национал-католически ви звучат притеснително, то не по-малко притеснително изглеждат обществените медии и дори музеите в Полша.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар