Католическите джихадисти се подиграват с обществените медии в Полша

Масовата клерикализация не само на главните медии, а на цялото публично пространство в тази държава не е ново явление. Уви, при управлението на Качински процесът доби нова динамика

Източник: Фликър, Феритейлуивър / Flickr, Fairytaleweaver -- https://goo.gl/r5XC2u
Източник: Фликър, Феритейлуивър / Flickr, Fairytaleweaver – https://goo.gl/r5XC2u

Преди няколко месеца коментатори и експерти в почти цяла Европа демонстрираха голяма загриженост за полските обществени медии. Обясняваха как Ярослав Качински, лидерът на партията, спечелила последните парламентарни избори в Полша, брутално превзел националното радио и телевизия и ги превърнал в проправителствени пропагандни платформи.

Всичко е вярно, макар и общата реакция срещу това да е изкуствено преувеличена. Нима „Гражданската платофрма“  на Доналд Туск,  днес шеф на Европейския съвет, да се е държала с т. нар. обществени медии по по-различен начин? Отговорът е не. Разликата е по-скоро количествена, отколкото качествена. При управлението на „Право и справедливост“ просто всичко става хем по-брутално, хем поради това по-ясно и видимо. Качински е човек с изключително голямо его, а в неговото съзнание собственото му самочувствие е равно с интереса на държавата. Това е една от причините начинанията му и на неговите послушници да са толкова безскрупулни – много лесно се рационализират. Чашата обаче прелива и това води до комични резултати. Най-добрият пример е новата програмна схема на полската

Скрийншот на част от анонса на националната телевизия в Полша във "Фейсбук" профила ѝ.
Скрийншот на част от анонса на националната телевизия в Полша във „Фейсбук“ профила ѝ.

национална телевизия, която заприлича на евтин пропаганден канал за католици-фундаменталисти.

Всичко това няма как да не изглежда смехотворно, но за да не се губи усещането за мярка, добре е да се спомене, че процеса на одесняването и драстичната католицизация на медиите тръгна още в началото на прехода. Сега тази патология драстично се засили покрай новата вълна на национализъм и други идентичностни извращения. Това нямаше как да не намери отражение и във въпросната програмна схема на най-големия канал на полската национална телевизия.

Оттук-нататък всяка неделя на зрителите им се предлага да започнат деня с излъчване на тържествена литургия от Светилището на Божия Милост в Краков; започва в 7:00 сутринта. Следва публицистично предаване „Седмица“ (Tydzień) от осем, в което водещия няма да пропусне да коментира поне две-три църковни събития. Това вече е ритуал във всички предавания от този тип. 40 минути по-късно започва предаване за католическа младеж, наречено „Зърно“ (Ziarno), което е следвано от „документален“ филм „Савел – пътят към Дамаск“. За пояснение – Савел или Саул е еврейското име на апостола Павел.

От 10:50 националната телевизия престава да занимава зрителите с религиозни нюанси, но само за малко. След излъчването на едно кратично научно-популярно предаване следват: „Тайните на монасите“ и „Между земята и небето“. Точно в 12 започва прякото излъчване на тържествената молитва „Ангел господен“. То е вид пауза за предишните две предавания, предвид, че втората част и на „Тайните…“, и на „Между земята и небето“ вървят след това.

Светското по полската националната телевизия в неделя започва в един без пет с „Дивата Нова Зеландия“.

Навярно с въвеждането на следващата програмна схема цяла неделя вече ще бъде посветена изключително на католическата вяра и полската църква. Да видим какво ще се случи в делничните дни до края на годината.

Амин!

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар