В категории:Мултимедия / Фотогалерия

Изоставено: Летище Бършен

Някогашното летище, разположено на 170 дка край Сливен, е използвано основно за селскостопански цели и износ на продукция, но в момента тъне в разруха

Централният вход на контролната кула. Снимка: Барикада

На пистата на някогашното летище Бършен край Сливен цари необичайна тишина. През повечето време тук духа лек, но постоянен вятър, който прави пистата на летището приятно място за любителите на хвърчилата и спортовете, свързани с тях. Онова, което трудно ще срещнете на летището, е авиационната техника.

В миналото летището е служело основно за селскостопански цели и износ на продукция от региона, но пистата е позволявала кацането на делегации и малки пътнически самолети. Затова край пистата е изникнала и голяма административна сграда с контролна кула. През последните десетилетия обаче летището преустановява дейност и е занемарено. Преди десетина години собствеността му е прехвърлена на общината в опит да се възстанови дейността, но това така и не се случва.

Вместо това, то остава без охрана и отворено за набези на любители на ценни материали и високите скорости. След като двама души загиват при гонка на пистата на летището в началото на 2016 г., охраната е възстановена, но общината няма ясна стратегия за бъдещето на съоръжението, освен да се надява на появата на инвеститор…

Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар