В категории:Европа / Свят

Каталунската криза спъна и испанския крал

След като в своя реч по горещата тема Фелипе Шести държа неочаквано твърд тон и не спомена за диалог, символиката на кралската институция като обединител и арбитър бе накърнена, а привържениците на независимостта в Каталуня станаха още по-безкомпромисни. Предлагаме тук обобщенията на известния испански коментатор Иняки Габилондо за речта на монарха и за последствията от нея

Крал Фелипе Шести по време на твърдото си телевизионно обръщение по повод каталунската криза, излъчено вечерта на 3 октомври 2017 г. Снимка: Youtube
Крал Фелипе Шести по време на твърдото си телевизионно обръщение по повод каталунската криза, излъчено вечерта на 3 октомври 2017 г. Снимка: Youtube

Обръщението, направено от Фелипе Шести късно вечерта на 3 октомври по повод каталунската криза,  беше напълно в духа на правителството в Мадрид и не показа никакъв опит за арбитраж и диалог, каквито бяха очакванията поне на част от обществото. (Текста на речта публикуваме по-долу).

След кралското слово премиерът на автономното правителство в Барселона Карлес Пучдемон обяви, че на 9 октомври се свиква заседание на каталунския парламент и е твърде вероятно на него да бъде провъзгласена независимостта на Каталуня. Пучдемон излезе със собствено изявление по телевизията вечерта на 4 октомври, точно 24 часа след  Фелипе Шести, обръщайки се директно към монарха: „Не бива така, разочаровахте много хора в Каталуня. Хора, които очакваха от вас призив към диалог и разбирателство”. Той подчерта, че в масовите шествия във вторник против полицейското насилие са участвали и привърженици, и противници на отцепването на Каталуня.

На свой ред говорителят на каталунското правителство Жорди Турул заяви в интервю, че алтернативата вече била „република или република”.

След речта на краля, която накърни представата за кралската институция като за върховен арбитър и обединител, „Подемос” и други нейни съюзни партии и организации се самопредложиха като посредници в евентуален диалог. Но испанският премиер Мариано Рахой им отговори, че не може да води диалог със сили, които шантажират държавата.

Със самостоятелна посредническа инициатива излезе и премиерът на автономното правителство в Страната на баските Иниго Уркулу, чиято идея е да посредничи в сътрудничество с Европейската комисия.

Европарламентът след пленарна дискусия по каталунската тема, в която испанските евродепутати от различните партийни групи влязоха в остър спор помежду си, също призова за диалог, но в рамките на закона.

Прогнозите са, че ако Каталуня наистина обяви независимост, правителството в Мадрид ще приведе в сила член 155 на испанската конституция, който дава право на централната власт да изземе правомощията на автономна област, нарушаваща основния закон на страната. Дали и как ще се осъществи това и до какво може да доведе твърдият подход, избран от Мадрид, е трудно да се предскаже.

Предлагаме тук обобщенията на известния испански коментатор Иняки Габилондо, който е баск по произход, за речта на крал Фелипе Шести и за последствията от нея, както и от неспособността на правителството и политиците да се справят чрез диалог с каталунската криза.

Габилондо поддържа свой изключително популярен видеоблог, който се разпространява и чрез в. „Ел Паис” и радио Cadena Ser.

Българските субтитри дължим на www.dokumentalni.com

 

Ето текста на коментара на Иняки Габилондо:

„Някои съображения относно речта на краля.

Първо. С думите си миналата вечер Фелипе Шести разигра короната си. До вчера той играеше с мълчанието си.

Второ. Беше невъзможно кралят да не се изкаже при дадените обстоятелства – когато остават много малко дни до едностранното обявяване на независимостта на Каталуня.

Трето. Не беше възможно друго съдържание на речта му – кръгова отбрана на конституцията и осъждане на онези, които ѝ се противопоставят. Осъждане, което изненада с твърдостта на думите му.

Четвърто. Да видим централната точка в речта му. Кралят увери, че държавните власти ще възстановят конституционния ред. Той не правеше прогноза, той не изразяваше пожелание, той даде заповед на тези държавни власти да възстановят конституционния ред. Как ще го направят? В какво ще се изрази този ред? С какви средства?

Пето. Фелипе Шести вчера имаше своя 23 февруари (авторът визира 23 февруари 1981 г., когато в Испания бе извършен опит за военен преврат; тогавашният крал Хуан Карлос Първи с обръщението си по телевизията подкрепи демокрацията и превратът бе осуетен – б.пр.). Но с една трансцедентална разлика. Хуан Карлос Първи през 1981 г. с речта си спря преврата. А с думите си от вчера Фелипе Шести трудно ще спре бунта в Каталуня. По-скоро обратното. При това разбунтувалите се сега не са стотици. Стотици хиляди са.

Шесто. Неговото изказване без никакво съмнение предизвика положително ехо сред големи маси граждани в Испания, които очакваха думи именно в такъв тон. Вероятно най-вече така са реагирали онези в Каталуня, които не са привърженици на независимостта. От друга страна сигурно завинаги се е затворила вратата към други важни сектори в Каталуня.

Вчера тежестта на ситуацията накара короната да пожертва една от основните си характеристики – умението да бъде арбитър.

И накрая. Онова, което стана вчера – изказването на краля в последния момент преди да удари камбаната за отделянето на Каталуня, е нотариалният акт за колосалния провал на правителството и на националните политически партии в справянето с този казус. Докато привържениците на независимостта умножаваха силите си, правителството и националните партии се оказаха неспособни през всичките тези години да артикулират една поне минимална база за разбиране на ситуацията, от която да предложат някакъв тип контраатака за политическо туширане на сепаратисткото кресчендо и за намиране на изход от него.

Некомпетентността на нашето правителство и на националните политически сили е изключителна. Те носят тежка отговорност. Отговорност от различни степени. Защото улесниха пътя на привържениците на независимостта до постигането на целта им. А държавният глава се изправи на ръба на бездната вчера.

Онова, което предстои, е енигма. Която поражда страх“.

 

Предлагаме и превода на коментираното тук обръщение на крал Фелипе Шести от 3 октомври 2017 г.:

 

„Добър вечер,

Преживяваме много тежки за демократичния ни живот моменти. И в тази обстановка искам да се обърна към всички испанци. Всички станахме свидетели на събитията, разиграли се в Каталуня, с крайната цел на Женералитат (каталунската автономна власт – б.пр.) да бъде провъзгласена – незаконно – независимостта на Каталуня.

Вече от доста време определени ръководни дейци в Каталуня постоянно, съзнателно и умишлено нарушават конституцията и атвономния статут – същите закони, които признават, закрилят и подкрепят техните исторически институции и тяхното самоуправление.

С решенията си те нарушават систематично одобрените законно и легитимно норми, демонстрирайки недопустима нелоялност към властта в държавата. Държавата, която именно тези дейци представляват в Каталуня.

Те погазиха демократичните принципи на цялата законова държава и подкопаха хармонията и съвместността в самото каталунско общество, достигайки до разделението му, за съжаление. Днес каталунското общество е разпокъсано и подложено на вътрешни противопоставяния.

Тези дейци пренебрегнаха привързаността и чувствата на солидарност, които са обединявали и ще обединяват общността на испанците. С безотговорното си поведение те могат дори да подложат на риск икономическата и социална стабилност на Каталуня и на цяла Испания.

В крайна сметка всичко това доведе до кулминацията на един неприемлив опит за обсебване на историческите институции на Каталуня. Тези дейци по ясен и категоричен начин се поставиха извън правото и демокрацията. Те претендират да нарушат единството на Испания и националния суверенитет, докато всъщност право на всички испанци е да решават демократично въпросите от общия им живот.

Заради всичко това и пред лицето на тази крайно тежка ситуация, която изисква твърда ангажираност от всички, отдадени на общия интерес, отговорността на легитимните държавни власти е да гарантират конституционния ред и нормалното функциониране на институциите, върховенството на законовата държава и самоуправлението на Каталуня, основано на конституцията и на статута на автономията.

Днес също така искам да отправя няколко послания към всички испанци, в частност кам каталунците.

На гражданите в Каталуня – на всички – искам да припомня, че от десетилетия живеем в демократична държава, която предлага конституционни пътища, за да може всяка личност да отстои своите идеи в рамките на зачитането на закона. Защото, както всички знаем, без това зачитане, не е възможно съвемстно съществуване в условията на мир и свобода нито в Каталуня, нито в останаллата част на Испания, нито където и да е по света. Добре знаете, че в конституционна и демократична Испания разполагате с пространство за разбирателство и за събиране с всичките ви съграждани.

Знам много добре, че в Каталуня също има голяма загриженост и голямо безпокойство заради поведението на автономните власти. На онези, които чувстват това, казвам, че не са, нито ще бъдат сами; че имат цялата подкрепа и солидарност на останалите испанци и абсолютната гаранция на нашата законова държава за защита на тяхната свобода и техните права.

А към общността на испанците, които изживяват с безпокойство и тъга тези събития, отправям послание на спокойствие, доверие и също на надежда.

Това за трудни моменти, но ще ги преодолеем. Това са много сложни моменти, но ще продължим напред. Защото вярваме в нашата страна и сме горди от онова, което сме. Защото нашите собствени демократични принципи са силни, солидни. И са такива, защото са базирани на желанието на милиони и милиони испанци да съжителстват в мир и свобода. Така изградихме Испания през последните десетилетия. И така трябва да продължим този път – ведро и твърдо. По този път, в тази по-добра Испания, която всички желаем, ще бъде също и Каталуня.

Завършвам тези думи, насочени към целия испански народ, потвърждавайки категорично още веднъж обвързаността на короната с конституцията и демокрацията, моята отдаденост на разбирателството и съгласието между испанците и моята обвързаност като крал с единството и с неизменността на Испания”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар