В категории:Свят

„Загатка” и „Лукум” повличат към дъното абдикиралия Хуан Карлос

Испанският крал Фелипе Шести се отказа да получава съмнително наследство от баща си и го лиши от държавна издръжка заради разследване около две офшорни фондации. Каква е връзката им със стария монарх, с компаньонката му Корина цу Сайн Витгенщайн и със Саудитска Арабия?

Бившият испански крал Хуан Карлос и принцеса Корина цу Сайн Витгенщайн, снимани преди години на светско събитие. Снимка: weser-kurier.de

Не им стигат на испанците разрастващата се атака на короновируса и обявеното заради това извънредно положение, ами точно насред този апокалипсис окончателно се сриват и остатъците от авторитета на стожера на техния демократичен преход, 82-годишния бивш крал Хуан Карлос Първи.

Безпрецедентно послание на сина му и настоящ испански крал – Фелипе Шести, разпространено на 15 март вечерта, практически не оставя съмнение, че абдикиралият през 2014-та  негов баща години наред е облажвал себе си и близки на сърцето си лица чрез две регистрирани в офшорки фондации, движенията по чиито сметки вече се разследват в Швейцария.

Посланието на крал Фелипе всъщност цели да разграничи самия него от делата на баща му и да докаже, че действащият крал не е бил в течение на вършеното от бившия. Тоест – ходът е за спасяване на самата монархия, силно ерозирана от този отдавна влязъл във фокуса на медиите скандал.

Фелипе Шести оповестява в тиражираното послание, че се отказва от всякакви наследства, които биха дошли по линия на баща му, и че същевременно спира издръжката му от дворцовия бюджет в размер на 194 232 евро годишно. Така настоящият крал отговаря на публикации, сочещи не само баща му, но и него лично като бенефициент в две регистрирани в Лихтенщайн и в Панама фондации със звънките имена съответно „Загатка” (Zagatka) и „Лукум” (Lucum). И двете са във фокуса на разследване, започнато в Швейцария и привлякло също интереса на испанската Антикорупционна прокуратура.

В посланието си Фелипе Шести уверява, че изобщо не е бил в течение за вписването му като един от бенефициентите в лихтенщайнската „Загатка”, ръководена от далечния братовчед на баща му Алваро де Орлеан и плащала много от пътуванията на стария крал. Подробности за тази фондация и интервю с Алваро де Орлеан публикува наскоро испанският в. „Ел Паис”.

Крал Фелипе обаче признава, че от една година е бил в течение на данните, изнесени от британския вестник „Телеграф” относно другата фондация – „Лукум”, на чиято сметка през 2008 г. Саудитска Арабия е превела 100 000 долара като предполагаема комисионна за съдействието на Хуан Карлос в осигуряването на испанска строителна фирма за изграждането на жп линия до Мека. Има още доста интересни подробности около движенията в сметките на „Лукум”, но крал Фелипе изобщо не се занимава с това в посланието, а визира само публикациите за фигурирането си като бенефициент в тази фондация. Той бил информиран, че се появява там като такъв бенефициент с писмо от британска адвокатска къща на 5 март 2019 г. А на 21 март с. г. е изпратил отговор до същите юристи, че дотогава не е знаел за това. На 12 април с. г. Фелипе Шести е заверил нотариално официално писмо до баща си, в което настоява да се отмени каквото и да е вписване за онаследяване на блага по линия на фондация „Лукум” от него (Фелипе) или наследничката на престола (непълнолетната принцеса на Астурия), ако са верни твърденията да подобни вписвания.

Освен всички тези подробности, в разпространеното сега кралско послание се добавя, че Хуан Карлос изрично е помолил Двореца да се разгласи също, че „в нито един момент не е предоставял информация” на своя син относно самото съществуване на двете фондации. Напомня се също, че на 27 май 2019 г. абдикиралият крал оповести, че „слага край на всякакви институционални и официални изяви и се оттегля напълно от обществения живот”.

Протичащите сега паралелно в Швейцария и в Испания разследвания несъмнено са сериозно притеснение за Хуан Карлос и той е наел да го защитава известен адвокат, прочул се през 90-те като прокурор по нашумели антикорупционни дела.

Вниманието отново е насочено и към многократно фокусираната от испанските медии германо-датчанка Корина Ларсен, по-често представяна като принцеса Корина цу Сайн Витгенщайн, запазила аристократичната си титла и фамилия след втория си развод с германски принц. Широко известно е нейното „близко приятелство” със стария испански крал. По-конкретни изрази за отношенията им вече не се употребяват в медиите, след като тя разпореди на адвокатите си да съди всеки, позволил си други определения.

Въпросната дама получава през 2012 г. на своя бахамска сметка превод от 65 милиона евро. Той идва от фондация „Лукум”. Принцесата е заявила наскоро пред швейцарските разследващи, че това бил израз на благодарност от страна на бившия крал Хуан Карлос към нея и нейния син за това, че те полагали големи грижи за него при претърпян инцидент точно през 2012-та. Става дума за прословутия прескъп лов на слонове в Ботсвана, на който тогава все още действащият крал заминава в компанията на Корина насред суровата икономическа криза в Испания, драстичните социални орязвания за гражданите и жестоката безработица. Никой не би и разбрал за това кралско удоволствие, ако тогава Хуан Карлос не е сполетян от зла беда – пада и чупи бедрена става, поради което се налага спешното му транспортиране и опериране в Мадрид. Всичко това – пак за сметка на задушените от затягането на коланите данъкоплатци.

Скандалът тогава е с толкова силен откат, че става и основна причина за абдикацията на Хуан Карлос две години по-късно.

Факт е, че в Ботсвана и преди, и след инцидента неотлъчно до него е била Корина. Според нейните твърдения – само като негова асистентка, мениджърка и организаторка на пътуването и лова. И накрая, както се разбира сега, е била отблагодарена за всичко това с 65 милиона евро… Те са част от онези 100 милиона долара (около 88 милиона евро), влезли преди това в „Лукум” от Саудитска Арабия, около които рови швейцарското разследване. Според швейцарски медии, на които се позовава публикация на RT, още един милион от същата тази сметка отишъл при друга предполагаема компаньонка на Хуан Карлос, живееща в Женева.

На първо място като бенефициент в „Лукум“ е посочен самият Хуан Карлос, а на второ излиза сегашният испански крал Фелипе Шести.

Другата фондация – „Загатка”, стопанисвана от братовчеда Алваро де Орлеан, борави с по-скромни суми. Създадена е през 2003 г. с начален капитал от 9000 евро. В момента администрира около 10 милиона евро. Първият сериозен превод от 1,9 милиона евро идва на нейна сметка една година след основаването ѝ и се смята, че това е комисионна от продажбата на една испанска банка на друга.

Сред бенефициентите на тази фондация на първо място е самият Алваро де Орлеан, на второ място са неговите деца, на трето – Хуан Карлос, на четвърто – настоящият крал Фелипе, на пето – дъщерите на Хуан Карлос и сестри на Фелипе, инфантите Елена и Кристина. Впрочем, може да се припомни, че Кристина бе отлъчена от испанския дворец през 2015-та, след като мъжът ѝ Иняки Ундаргарин бе осъден по гръмко корупционно дело. Кристина живее и работи в Швейцария…

В интервю пред „Ел Паис” Алваро де Орлеан твърди, че е плащал много от пътуванията на крал Хуан Карлос, но отрича да е негов „параван”. Направил фондацията, защото му харесвало да подпомага европейските монархии… Но на испанската поне подобна благотворителност сега ѝ излиза „през носа”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар