В категории:Свят

Испанската полиция арестува представители на каталунското самоуправление

Напрежението между Мадрид и Барселона нараства с наближаването на референдума за независимост

Митингите в подкрепа на независимостта в Барселона събират внушително количество хора. Снимка: https://www.facebook.com/cataloniaisnotspain

Испанската полиция е обискирала сградите на три местни институции в Каталуния и е арестувала 12 висши официални лица от регионалното правителство, съобщава Guardian. Тези действия представляват ескалация на конфликта между Мадрид и Барселона заради референдума за независимост, който трябва да се проведе в началото на идния месец.

В сряда сутринта говорител на каталунското самоуправление съобщи, че Гражданската гвардия извършва обиски в сградите на президентството и министерствата на икономиката и външните работи в Барселона.

Говорителят също така потвърди, че сред задържаните е главният секретар по икономическите въпроси Хосе Мария Хове. Арестът му изглежда е свързан с пускането на интернет сайтове за референдума. Каталунското правителство обяви, че ще проведе извънредно заседание. Полицията и съда не обявиха никакви подробности за операцията с аргумента, че заповедта на съдията е секретна.


На фона на ескалиращото напрежение испанското вътрешно министерство обяви, че отменя отпуските на всички офицери от Гражданската гвардия и националната полиция, които трябва да спрат провеждането на референдума. В съобщението се заявява, че служителите на силите за сигурност трябва да са на разположение между 20 септември и 5 октомври, като срокът може да бъде удължен при нужда.

Обиските и арестите идват ден, след като Гражданската гвардия конфискува документи за референдума от офиса на частна фирма за куриерски услуги. Отчита се, че досега са конфискувани над 1.5 млн. листовки и постери за референдума.

Няколкостотин протестиращи блокираха улица в близост до офиса на арестувания министър със скандирания „Независимост” и „Ние ще гласуваме”. Една от протестиращите, 45-годишната Анна Сола, разказва, че се е отправила към сградата на министерството веднага, след като е научила новината. „Те атакуват без всякакво уважение нашите институции – институции, които са избрани от нас – само защото те правят това, което искат хората. Срамно е, че това се случва в Каталуния, нямам думи да го опиша”, заявява тя пред AFP.

„Това е военен преврат. Незаконно задържане и обиски. Те искат да откраднат нашата демокрация. Но няма да успеят. Ще гласуваме на 1 октомври”, заяви в Twitter един подкрепящ независимостта каталунски депутат.


Консервативното правителство на испанския премиер Мариано Рахой отказва да изключи възможността за всякакви действия, за да предотврати гласуването на 1 октомври. Както правителството, така и испанския Конституционен съд заявиха, че едностранното провеждане на референдум е незаконно и не трябва да се осъществява.

Каталонското регионално правителство, водено от Карлес Пучдемон, обаче настоява, че вотът е демократичен и ще позволи на каталунците да се изкажат за бъдещето си.

В сряда Рахой защити действията на правителството и заяви, че „в Каталуния наблюдаваме опит да се елиминира конституцията и автономния статут на региона… Логично, държавата трябва да реагира. По света няма демократична държава, която би приела това, което се опитват да направят тези хора. Те бяха предупредени и са наясно, че референдумът не може да бъде проведен”.

Полицейските щурмове маркират сериозно засилване на опитите на Мадрид да предотврати провеждането на референдума. Реториката на правителството също ескалира, като испанският външен министър Алфонсо Дастис обвини някои сепаратисти в използване на „нацистки” подход за сплашване на кметове, противопоставящи се на отделянето.

„Референдумите са любимо оръжие на диктаторите. Тези хора реално използват някои нацистки подходи, защото навират плакати в лицата на кметове, които се съпротивляват на натиска да участват в тази пародия. Референдумът не е същото като демокрацията. Генерал Франко организира два референдума”, заявява той пред Bloomberg.


Макар над 70% от 7.5 милионното население на Каталуния подкрепя провеждането на референдум, социологическите проучвания подсказват, че населението е разделено почти по равно относно независимостта. Проведено преди два месеца проучване показа, че 49.4% от каталунците са против отделянето на региона от Испания, а 41.1% са за.

Над 80% от участвалите в символично допитване преди три години се обявиха за независимост. Тогава обаче гласуваха само 2.3 млн. от 5.4 млн. жители на региона, имащи право на глас.

Оставете коментар