В категории:България

Инфографика: Удовлетворени ли сте от своя град?

Жителите на София и Бургас, участвали в изследването на Евростат, са неудовлетворени от повечето елементи от градската среда, но са доволни да живеят в своя град поради икономическите фактори.

Снимка: Pexels

Само 8% от жителите на столицата заявяват, че са силно удовлетворени от публичните пространства в града, като пазари, площади и пешеходни зони. Това показват данни на Евростат за 2015 г., измерващи субективното усещане на гражданите в големите европейски градове относно качеството на живота в тях. По този показател София е наравно с Рим и с минимална преднина пред Атина, която се намира в дъното на класацията. Без съмнение, роля за нагласите в Италия и Гърция са изиграли силните негативни последици от икономическата криза в тези страни.

Единственият друг български град, участващ в изследването – Бургас – се радва на далеч по-позитивно отношение на жителите като цели 30% от тях заявяват, че са силно удовлетворени от публичните пространства, като това е относително висок дял дори за ЕС. Начело в тази категория са Любляна с 42% и Виена с 38%.

Ако добавим и хората, които са по-скоро удовлетворени, каквито са 50% от софиянците, българската столица се оказва малко по-добре оценена от тези на Италия и Румъния и значително по-напред от столиците на Малта и Гърция. Макар и все още на дъното, София показва подобрение в този показател спрямо 2009 г. Оттогава насам силно удовлетворените са намалели с 1.3 процентни пункта, но умерено доволните са се увеличили с над 20 на сто.

Значително е подобрено отношението и към обществения транспорт от около 24% одобрение през 2006 г. до 74% през 2015 г., което се дължи на мащабните европейски инвестиции в сектора, насочвани приоритетно към метрото. Въпреки напредъкът столицата изостава значително от Бургас (86%). Ако вземем само групата на силно удовлетворените, каквито са 18% от жителите на София, градът изпреварва няколко източноевропейски столици плюс Лисабон и Рим, но остава далеч от нивата на безспорния лидер Виена, където цели 72% от жителите са напълно доволни от градския транспорт.

Виена, заедно с Любляна и Лондон, са столиците, чиито жители са най-удовлетворени от зелените зони (над 50%), докато в София силно удовлетворените са едва 13%. Други 53% все пак декларират, че са по-скоро доволни от парковете и градините в столицата, което прави общо 66% позитивно оценяващи зелената система на града. За сравнение, през 2006 г. този дял е бил само 25%. Подобрението се дължи по-скоро на наченките на поддръжка, отколкото на разширяването на зелените площи в града, които често са обект на строителни амбиции.

С едва 38% силно или по-скоро удовлетворени от спортните съоръжения граждани, София се нарежда на предпоследно място измежду европейските столици пред Атина, което вероятно се дължи на слабата поддържка през последните десетилетия на спортната база от страна на общината и държавата. Друга причина за преобладаващо негативната оценка е ограниченият достъп на граждани до съоръженията – например, националният стадион в центъра на града е запечатан и празен през по-голямата част от времето, а до съоръженията му, позволяващи различни спортни активности, достъп имат само картотекирани към някои от федерациите атлети, но не и граждани.

Българската столица се намира на последното място по дела на силна удовлетвореност от културните институции като театри, музеи, библиотеки и др. с едва 13% от жителите с такова мнение. Като добавим обаче 57% умерено доволни, София се доближава до останалите европейски столици, в които този дял обикновено е над 80%, а във Виена – цели 97%. Относителната неудовлетвореност от състоянието на културните и спортните институции се подхранва допълнително от това, че те са недостъпни за четирима от пет българи.

Въпреки че софиянци имат сериозни забележки към отделни елементи от качеството на живота в българската столица, огромното мнозинство от тях все пак декларират общата си удовлетвореност от него. Това по всяка вероятност се дължи на фокуса върху икономическите фактори. В София 58% от жителите смятат, че е лесно да се намери работа, което е относително висок резултат. Начело по този критерий е Прага с 72%, а на другия полюс очаквано се нареждат южните столици. Доста е вероятно обаче представите за лесно намиране на работа за българите и испанците, например, да са доста различни. Парадоксално, мнозинството от жителите на София и Бургас са доволни от настоящата си работа и финансовия си статус, но по-малко от половината твърдят, че нямат проблеми с плащането на сметките си. Цели 26% от столичаните се затрудняват да се справят със сметките си всеки месец, а други 29% се сблъскват със същия проблем, но по-рядко.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар