В категории:Общество / Плюс-минус

„Мигранти на скъпарски шопинг с парите на данъкоплатеца!“

Мигрантите в Италия струват по 35 евро дневно на данъкоплатеца, а как само ги харчат…

Самюел Джаксън и Меджик Джонсън олицетворяват представите на мнозина за богати и успешни и личности, но двамата популярни американци бяха сбъркани с имигранти през уикенда в Италия, разказва британският „Индипендънт“.

Става дума за снимка на един от най-популярните актьори на Холивуд и бившата звезда на американския баскетбол, които седят на пейка в градчето Форте дей Марми в Тоскана, а около тях са няколко чанти от скъпарски магазини като „Прада“ и „Луи Вютон“, които са посетили току що.

Снимката е публикувана от Джонсън в Туитър с коментар: „Със Сам почиваме на пейка в Порте дей Марми в Италия. Много фенове се снимаха с нас“.

Съдбата на снимката обаче отключва сериозен скандал в социалните мрежи, тъй като италианците са подлъгани, че става дума за мигранти, които се радват на комфорт с държавни пари и си позволяват да пазаруват в скъпарски магазини за сметка на данъкоплатеца.

Комикът Лука Ботура решава да превърне снимката в „мийм“ и да направи социален експеримент. Той добавя към нея текст, който гласи: „Любимците на Болдрини на шопинг в „Прада“ с нашите 35 евро! Сподели това, ако си възмутен“. Става дума за Лаура Бодрини, председател на Камарата на депутатите в Италия, която често е критикувана заради отворената си миграционна политика. Въпросните 35 евро пък не достигат „на ръка“ до всеки мигрант, а представляват разделена на броя на данъкоплатците обща стойност на средствата, които като цяло се използват за справяне с мигрантската криза от италианското правителство.

Оригиналът на шегата на Ботура, който предизвиква фурор в Италия

По-късно Ботура пиша във Фейсбук: „Снимката беше споделена стотици пъти, като около 40% от хората разбраха провокацията. 30% обаче бяха „възмутени“, а други 20% ме критикуваха, че това е расистки колаж и не съм разпознал Джаксън и Джонсън. (Няма да разкрия останалите 10%)“.

Сред заблудените и възмутени фигури е италианският модел с хърватски произход Нина Морич, която споделя гнева си от действията на „мигрантите“ на снимката. Тя твърди, че злоупотребата им с „нашите 35 евро“ ѝ е дошла „твърде много“.

Отново без да забележи кой е на снимката, друг заявява: „Нина Морич е права, това е срамно… не съм расист, но знам, че има хора, които наистина нямат пари, докато тези носят маркови дрехи и релаксират!“.

А друг добавя: „Имиграцията ни съсипва!“.

Нина Морич. Снимка: https://www.facebook.com/nina2207sos/

По-късно Морич настоява, че нейният пост също е бил „социален експеримент“. Тя твърди че, случилото се е потвърждение на това, че хората използват социалните медии, „за да затвърдят предразсъдъците си, независимо от истината“. Тя добавя: „Ако смятате, че мигрантите идват тук заради нашите 35 евро на ден, тази публикация ще го потвърди. Ако смятате, че Нина Морич е десен експремист, постът ѝ ще потвърди това“.

От „Индипендънт“ са потърсили представители на Джаксън и Джонсън за коментар, но до момента на излизането на публикацията им такъв изглежда не е получен.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар