В категории:Свят

Турските власти арестуваха водещи правозащитници

Сред задържаните е и директора на Amnesty International в страната

Идил Есер. Снимка: amnesty.org

Турската полиция е арестувала осем водещи правозащитници, включително директора на Amnesty International в страната Идил Есер, съобщава BBC. Арестите са станали по време на конференция по дигитална сигурност в хотел на остров Бююкада, намиращ се в близост до Истанбул. Били са задържани и двама чуждестранни лектора от Германия и Швеция.

Amnesty публикува официално изявление, в което се посочва, че полицейският щурм е бил „очевидно безпричинен”. В момента не е ясно къде се намира групата арестувани. Турските власти са хвърлили в затвора над 50 хил. души след неуспешния опит за военен преврат преди година – включително лидерите на опозиционната прокюрдска Демократична партия на народите.

Действията на полицията са „гротескна злоупотреба с власт, която подчертава несигурната ситуация, в която се намират защитниците на човешките права в страната. Идил Есер и другите задържани трябва да бъдат освободени незабавно и безусловно”, настоява Салил Шети, генерален секретар на Amnesty International.

В Турция все още действа извънредното положение, наложено от президента Реджеп Ердоган след като офицери от армията се опитаха да го свалят с преврат на 15 юли 2016 г. В разправата, последвала неуспешния преврат, десетки хиляди държавни служители, съдии, учени и др. бяха уволнени или арестувани заради обвинения, че подкрепят движението на живеещия в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен.

През юни Европейският парламент осъди репресиите срещу опонентите на Ердоган и призова за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако турският президент официално получи извънредни пълномощия. През април в страната бе проведен противоречив референдум, който макар и с малка преднина подкрепи конституционни промени, които ще превърнат Турция в президентска република и ще намалят ролята на Парламента. Опасенията за свободата и правосъдието в сегашното извънредно положение в Турция допълнително влошават и без това изключително бавния прогрес в преговорите за членство на страната в ЕС.

Председателят на турското бюро на Amnesty International Танер Килик също е лишен от свобода. Той бе арестуван на 6 юни заедно с 22-ма други адвокати и бе обвинен в членство в „терористична” организация. Amnesty определи тези обвинения като „безпочвени”.

Другите седем правозащитници, арестувани заедно с Есер са Ликнур Устун от Коалицията на жените, Гюнар Курсун и Вели Асу от Human Rights Agenda Association, Налан Еркем и Озлем Далкиран от Гражданска асамблея, Нежат Тастан от Асоциацията за равни права и адвокатът Шеймуш Озбекил.

Оставете коментар