В категории:Свят

„Зомбита“ и многохилядни протести посрещнаха лидерите на Г-20 в Хамбург

Многохилядни антикапиталистически протести заляха Хамбург, където на 7 юли започва срещата на Г-20. Над 100 000 души се очаква да протестират преди първата среща на Тръмп и Путин, която ще се състои именно в германския град.

„Добре дошли в ада“, така бяха посрещнати световните лидери, пристигащи в Хамбург за срещата на Г-20, която официално започва в петък.

Лидерите на 19-те страни с най-големи икономики в света плюс Европейския Съюз, представян от Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, пристигнаха в Хамбург за своята годишна среща, на която ще бъдат разисквани широк набор от въпроси – ядреното оръжие на Северна Корея, климатичните промени, бежанската криза, напрежението в Близкия Изток и много други. Някой очакват с интерес срещата между Тръмп и Путин, а други сблъсъка на американския президент с Ангела Меркел относно Парижкото споразумение. Всъщност, срещата ще е доста важна за Меркел, която не само е домакин, но е и с амбиции да спечели четвърти мандат на парламентарните избори в Германия през септември.

Но докато масовите медии се концентрират върху евентуалните разногласия на Меркел с Тръмп, Путин и Ердоган, то не трябва да забравяме друго. Г-20 възниква като форум, имащ само икономически дневен ред и една единствена цел – налагането на неолибералния Вашингтонски консенсус. Г-20 се ражда в самия край на XX век, като събитие, на което лидерите на Западния свят могат да се съберат и спокойно да говорят лице в лице със своите колеги от Саудитска Арабия, Южна Африка, Индонезия, Аржентина, Бразилия, Мексико, Индия и Турция. И докато капиталистическия характер на срещата не се крие от никого, то по-наблюдателните могат да усетят нотки на (нео)колониализъм.

Информационните агенции съобщават за проблемите, които ще бъдат разисквани от лидерите на Г-20. Масовите медии от своя страна или препечатват тези съобщения или пък дават трибуна на анализатори, правещи коментари по удобен за нечии интереси начин. Защо по удобен начин ли?

Защото почти никой не иска да вникне в дълбочина и да посочи къде са корените на настоящите ни проблеми. Защо се случва кризата с мигрантите и каква е причината те да бягат от домовете си? Защо Северна Корея се опитва да се сдобие с ядрено оръжие и средство за неговото доставяне? Защо замърсяването на природата и глобалното затопляне са факт, въпреки наличните „зелени“ технологии? Отговорът на тези въпроси винаги е свързан с икономическите и геополитическите интереси на държавите, задаващи дневния ред на Г-20 – същите тези, за които се тръби, че ще разискват и решават тези проблеми.

По-наблюдателните виждат всичко това, а по-активните решават и да действат.

Очаква се в деня за началото на срещата в Хамбург да се съберат 100 000 протестиращи против политиките на страните от Г-20, а полицията предвижда, че около 8000 души от тях ще са воинствено настроени и готови за насилие, съобщава Ройтерс.

И докато протестиращите се готвят за своя марш, 20 000 полицаи в пълна бойна екипировка ще затворят главните улици и пътищата срещу корабостроителницата Blohm + Voss, където са построени множество ултралуксозни яхти, като тази на руския олигарх Роман Абрамович.

Междувременно, 1000 души успяха да направят нещо наистина впечатляващо. По един изключително организиран и креативен начин те излязоха на мълчалив протест, покрити с глина.

„Кампанията ни цели да покаже, че много хора нямат намерение да свикват с разрушителното действие на капитализма. Това което ще ни спаси не е баланса по банковата ни сметка, а протегната ръка“, споделят организаторите, цитирани от Си Ен Ен.

Освен срещу разрушителното действие на капитализма, протестът на хората, имащи вид на зомбита, е насочен и срещу апатията и пасивността на гражданите.

„Ние вярваме в силата на въздействащите кадри. С нашият протест искаме да мотивираме хората да бъдат дейни. Да се отърсят от своята черупка и да вземат участие в политическия процес“, казват организаторите, цитирани от „Мирър“.

Протестът завърши именно с освобождаването от „зомбираността“, символизирано чрез разкъсването на  горния слой дрехи, намазан със сива глина. (ОЩЕ СНИМКИ)

„Дойдохме в Хамбург, за да протестираме срещу Г-20, но открихме дистопичен кошмар“, споделя известният хърватски философ и активист Сречко Хорват, цитиран от „Гардиън“.

Блокираните улици и тежко въоръжената полиция са комбинирани с патрулиращи хеликоптери и шпиониращи дронове, а шумът на сирени се е превърнал в постоянния звук на Хамбург.

„Сюрреалистичната високотехнологична охрана, доминираща улиците на града, подчертава колко голямо е разминаването между световните лидери и всички нас, както и докъде води то“, казва Сречко Хорват.

И докато първоначално Г-20 възниква като единен фронт на неолиберализма, днес разделението е проникнало дори в самия форум. Всъщност, единственото единодушие е относно борбата с тероризма и ангажимента на страните от Г-20 към нея. Но дори и тук има противоречие – лидерите на „Свободния свят“ продават оръжие за милиарди на Саудитска Арабия, която пък е основният спонсор на ислямския тероризъм.

„Истинският проблем е безкрайното догматично говорене на лидерите на Свободния свят, представен в случая от Меркел, Мей и останалите. Тук се крие коренът на настоящия дистопичен кошмар в който живеем (войни, тероризъм, бежанска криза и климатични промени). В този ред на мисли, настоящата среща на Г-20 не само показва огромното разногласие, но и поставя въпросът за смисъла от съществуването на подобен формат”, споделя Сречко Хорват.

На фона на всички тези проблеми „авторитетните“ медии, не пропускат да посочат „истинската причина“ за всички беди и необходимостта от военизирана полиция и масивно шпиониране – антикапиталистически настроените протестиращи са готови да чупят витрини, а някои от тях дори могат да бъдат въоръжени с хладни оръжия. Е, това определено по-голям повод за тревога, отколкото унищожаването на природата и продажбата на оръжия за милиарди, заради интересите на едрия капитал.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар