В категории:България

КЗК глоби Марешки с половин милион лева за нелоялна конкуренция

Депутатът и бизнесмен притискал свои конкуренти и печелел предимство на пазара с недобросъвестни практики. Той отхвърля обвиненията и твърди, че е заплашван, но не иска да разкрие от кого, за да не свърши „като Мишо Бирата и Ваньо Танов“.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция в размер на 494 839 лв. на фирмата на зам.-председателя на парламента Веселин Марешки „Фармнет” АД за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от КЗК.

Преписката е образувана по повод постъпило през декември миналата година постановление на Специализираната прокуратура. В него е посочено, че има данни за осъществена нелоялна конкуренция, изразяваща се в недобросъвестни действия на представители на фирмата.

В хода на проучването е установено, че „Фармнет“ АД в противоречие с добросъвестната търговска практика, чрез използване на принуда и натиск от страна на представителите на дружеството – Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова – Иванова, заставя търговци на дребно (аптеки) да закупуват от него лекарствени средства.

Припомняме, че преди дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска отново имунитета на Веселин Марешки и двама негови колеги от „Воля“ заради нови престъпления, установени в хода на старото дело за изнудване и побой срещу него, за което зам.-председателя на парламента вече си даде веднъж имунитета, макар и след голям парламентарен цирк.

Недобросъвестните действия на представителите на „Фармнет“ АД включват и отправяне на предупреждения към търговците на дребно за откриване в близост до техните обекти на аптеки, собственост на икономическата група на „Фармнет“ АД и на други приближени лица, които заради по-ниските цени на лекарствените продукти ще привлекат тяхната клиентела и собствениците им ще бъдат принудени да ги закрият.

Всички установени в решението действия във връзка с търговската дейност на ответното дружество, разгледани в съвкупност, представляват един комплексен модел на поведение, извършван в разрез с добросъвестната търговска практика, изискваща привличането на клиенти да се осъществява чрез обичайните търговски способи – предоставяне на отстъпки и други по-добри условия, посочват от КЗК. Вместо това ответното дружество чрез своите представители използва заплахи и принуда с цел да повлияе върху избора на доставчик на търговците на дребно (собственици на аптеки). По този начин се създава реална възможност за увреждане на конкурентите на „Фармнет“ АД, което си осигурява по нелоялен начин конкурентно предимство спрямо другите търговци и засяга конкуренцията на пазара на разпространение на лекарствени продукти на едро, счита регулатора.

Вчера в ефира на бТВ Веселин Марешки отхвърли обвиненията и обяви, че те са фалшиви, а целта е да бъде смачкан. Лидерът на „Воля“ стигна още по-далеч и обяви, че периодично е заплашван да се откаже от бизнеса си с горива. На въпроса кой му е правил предложения и го заплашва той отговори: „Няма да кажа, защото не искам да свърша като Мишо Бирата и ген. Ваньо Танов”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар