В категории:Свят

ООН: Щатските бомбардировки в Сирия са довели до „потресаващи” цивилни жертви

Подкрепяната от САЩ офанзива за завземане на сирийската „столица” на ИДИЛ Рака е довела до смъртта на поне 300 цивилни от март насам. Пентагонът е критикуван и заради безотговорното използване на бял фосфор

Бомбардировка с бял фосфор на коалиционните сили в Мосул. Снимка: Twitter

Разследващите военни престъпления към Организацията на обединените нации разкритикуваха „потресаващата загуба на живот на цивилни”, причинена от бомбената кампания срещу сирийския град Рака, съобщава Guardian.

Независимата комисия, натоварена с разследване на нарушения на международното право, военните престъпления и престъпленията срещу човечеството в Сирия заявява, че интензификацията на въздушните удари от ръководената от САЩ коалиция е довела до смъртта на поне 300 цивилни в града от месец март насам.

През миналата седмица започна щурмът на дефакто столицата на ИДИЛ от страна на Сирийските демократични сили (СДС) – коалиция, съставена от кюрдски и арабски милиции, на които САЩ осигурява въоръжение и въздушна подкрепа. Те вече успяха да навлязат в града от Изток и Запад, като според някои съобщения доближават стените на стария град.


„Искаме специално да отбележим, че интензификацията на въздушните удари в подкрепа на настъплението на СДС в Рака, е довело не само до потресаваща загуба на живот на цивилни, но също са накарали 160 хил. цивилни да напуснат домовете си”, заявява председателят на разследващата комисия към ООН Пауло Пинхейро.

„Документирали сме смъртни случаи, причинени от коалиционните бомбардировки, като 200 от 300-та случаи са в едно селище – Ал Мансур”, заявява Карен Абузаид, член на независимата комисия.

Цената, която плащат цивилните за кампанията бе подчертана от появили се миналата седмица кадри на бомбардировки с бял фосфор срещу града. В Рака освен няколко хиляди бойци на ИДИЛ се намират и десетки хиляди цивилни, военнопленници, както и поробени от джихадистите жени-язиди.

„Борбата с тероризма е императив, но тя не може да е за сметка на цивилните, които не по тяхно желание живеят в териториите, в които присъства ИДИЛ”, заявява Пинхейро.

В отделно изявление правозащитната организация Human Rights Watch призова коалицията да прилага голяма предпазливост при използването на бял фосфор, тъй като той може да предизвика „ужасяващи и дълготрайни вреди” в гъстонаселени градове като Рака. Организацията подчертава, че толкова мощни запалителни муниции никога не трябва да се използват в населени райони. Използването на бял фосфор създава опасения, че коалицията не взема адекватни предпазни мерки за защита на цивилните.

Макар успехът на офанзивата би освободил цивилните от Рака от робството на ИДИЛ, живота на много от тях е под риск от коалиционните бомбардировки. Това е видно и от многобройните цивилни жертви от бомбардировките над другата крепост на ИДИЛ – иракския град Мосул, където водената от Вашингтон коалиция също използва активно бял фосфор. И в двата града джихадистите често използват цивилните като жив щит.

Според данните на ООН, 80% от населението на провинция Ракка е било принудено да се премести от домовете си от началото на кампанията. „Докато военната операция се развива бързо, цивилните са заклещени в града под насилническата власт на ИДИЛ. Те са изправени пред огромна опасност като се придвижват заради мащабните бомбардировки”, заявява Пинхейро. Живеещите в региона също са обект на непоследователни процедури за проверка, целящи да установят дали симпатизират на джихадистката групировка.
защита на цивилните.


Оцелелите и избягалите от зоните на активни боеве също са изправени пред несигурни перспективи за оцеляване заради ограничения достъп на хуманитарни организации до региона. На Север Турция отказва да позволи преминаването на хуманитарна помощ през границата, тъй като то сирийска страна тя е контролирана от кюрдските отряди, които Анкара приравнява с Кюрдската работническа партия.

ООН също така има ограничен достъп до района, за разлика от Мосул, където преди започването на операцията за освобождаване на града хуманитарните организации имаха възможност да изградят лагери за прогоненото население.

По време на конференция в Женева международните организации описаха тежките и обезсърчаващи трудности, пред които са изправени в стремежа си да отговорят на хуманитарната криза около Рака. Като основен проблем бе посочена невъзможността да доставка на помощи в сравнително отдалечения пустинен регион. „Има доставки, но те са много, много ограничени, докато нуждите на населението са много големи”, заявява Пук Леендерс, координатор за Северна Сирия на „Лекари без граници”.

Световната хранителна програма към ООН заявява, че е доставила храни, достатъчни за 80 хил. души в продължение на месец в провинциите Рака, Деир Зор и Хасака. Организацията обаче подчертава, че това не е достатъчно за посрещане на всички нужди.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар