В категории:Свят

„Самолетите ни унищожиха”

Вашингтон твърди, че въздушните удари помагат на иракчаните да се освободят от Ислямска държава. Жителите на Мосул разказват съвсем различна история

Сам Кимбал, Foreign Policy

Мосул, Ирак. Пикапът ни се движи бавно, лавирайки между калните кратери по пътя и потока хора, опитващи се да избягат от боевете в западните квартали на града. Двама местни мъже ни помагат да избегнем снайперистите по пътя към квартал Ал Джадида. Слизаме от камиона на улица, която е смразяващо спокойна и почти незасегната, ако не се броят следите от куршуми по стените.

Тътенът на експлозии и стрелба се чуват само на няколко пресечки разстояние, където иракските сили за сигурност си разменят картечен и артилерийски огън с бойците на ИДИЛ. Един жител на града, Самир Салех, ни превежда по-навътре в квартала. След бърза разходка сред купчини развалини и изгорели коли се оказваме на улица, на която почти всяка къща е смазана. Разбитият бетон от сринатите сгради и от двете страни е смазал паркираните на улицата автомобили. Салех казва, че тези домове са разрушени от въздушни удари.


Въздушната мощ е основен инструмент в борбата срещу ИДИЛ от началото на кампанията на САЩ през лятото на 2014 г. Водената от Вашингтон коалиция от 13 държави, заедно с иракските военни, се опитва да подкопае операциите и боеспособността на ИДИЛ чрез въздушното си превъзходство. Интензивността на въздушната кампания е нараснала многократно след началото на операцията за прогонване на ИДИЛ от Мосул през миналия октомври.

През последните три години ИДИЛ наистина загубиха над 50 хил. кв. километра от териториите си в Ирак и Сирия. Командният център на водената от САЩ операция „Непоколебима решителност” изтъква, че благодарение на въздушните удари, ИДИЛ вече контролира само седем процента от иракската територия. Въздушните удари обаче се оказват нож с две остриета, тъй като причиняват страдания на иракските цивилни и подкопават същите тези военни победи над джихадистите.

„Ако спрат с бомбардировките, ще е по-добре. Коалицията ни унищожава”, коментира Гания Хасан, жител на квартала Ал Джадида. Тя има сериозни причини да мрази коалиционните бомбардировки. На 2 март бойци от ИДИЛ нахлуват в дома ѝ и заедно с други местни жители я завличат в мазе на къща, където според нея е имало над сто души. Това вероятно е бил опит цивилните да бъдат използвани като жив щит.

В подземието Хасан и другите са чували как ИДИЛ стрелят с картечници в близост до къщата. По думите ѝ собственикът на дома, мъж на име Абу Имад Аяд, е знаел, че сградата може да бъде ударена от самолети заради позициите на бойците на ИДИЛ около нея. Той и синът му са се качили върху покрива и са се опитали да сигнализират на самолетите да не ги обстрелват.

Около 11 ч. сутринта обаче се чува звук от ракета и къщата се срива върху хората. Според Хасан Бог е единствената причина да е жива. „Те се качиха на покрива и викаха „не стреляйте”. Тогава къщата се срути и двамата загинаха”, спомня си тя. Хасан е извадена изпод руините от съседите си. В крайна сметка в къщата са намерени 56 тела. Според Хасан това не е бил единственият удар срещу жилищни сгради в квартала.

Сайтът Airwars, който следи въздушната кампания срещу ислямска държава в Ирак, Сирия и Либия, е регистрирал твърдения за между 1302 и 2435 цивилни жертви на коалиционни бомбардировки в Мосул само през месец март. Според анализа на организацията при 11 инцидента, за които с по-голяма сигурност може да се твърди, че са причинени от удари на коалицията, са загинали между 156 и 355 мирни жители. Това представлява значително увеличение спрямо 62-64 вероятни цивилни жертви на коалиционни бомбардировки през февруари.

Най-драстичният случай е извършената от щатски самолети бомбардировка на 17 март, в резултат на която загинаха над 200 души. Това е най-големият брой цивилни жертви от единичен удар от началото на кампанията срещу Ислямска държава. Но истинският размер на унищожението и смъртта, причинени от коалиционните въздушни удари, остава неясен – и може би е по-голям, отколкото Западът си дава сметка.

Свидетелствата на Хасан и други жители за въздушните удари в Ал Джадида през март не винаги съвпадат с детайлите за инцидентите, публикувани в западните медии, а понякога не съвпадат и помежду си. Съществуват разногласия за точното време и размера на бомбардировките, както и дали е имало бойци на ИДИЛ на мястото на ударите. Жителите на квартала обаче са единодушни, че е имало серия от удари в продължение на няколко дни – а не единична бомбардировка на 17 март, както твърдят официалните доклади – в резултат на което са загинали стотици цивилни.

Тези свидетелства са трудни за потвърждаване, тъй като все още е опасно да бъде направено разследване на място. Макар оттогава фронтовата линия да се е преместила навътре в града, кварталът не е напълно подсигурен. Когато екипът на Foreign Policy е посетил района, иракски войници и бойци на ИДИЛ все още са си разменяли огън в близост до мястото на удара, а под руините са се виждали неизбухнали боеприпаси.

Жителите на града обаче са категорични, че официалните съобщения не представят пълната истина за изпитанията, на които са били подложени. „В продължение на 12 дни наземната военна операция не се придвижваше напред и през цялото време самолети удряха тези домове”, заявява жителят на квартал Ал Джадида Башар Абу Амар, посочвайки улицата, изпълнена с разрушени къщи. По думите му е имало въздушни удари и преди, и след бомбардировката от 17 март.

Той също така твърди, че бомбардировките са станали по-интензивни, по-неточни и много по-смъртоносни, когато иракските сили са навлезли в квартала и жителите му са се оказали на фронтовата линия. „Преди беше добре, ударите бяха прецизни. Това беше преди армията да дойде. Войските идват в някой квартал, стоят три-четири дни и всички около тях страдат”, споделя Абу Амар.

Объркването относно броя и идентичността на убитите в резултат на удара – или серията удари –  в Ал Джадида бе допълнително усложнено от това, че иракските военни забраниха достъпа на журналисти до Западен Мосул, след като новината за цивилните жертви се превърна в скандал. След 23 март, когато информацията за трагедията започна да се разпространява, чуждестранните журналисти бяха задържани по контролните пунктове около западната част на града, макар само дни по-рано да имаха пълен достъп до фронта и нямаше проблем да придружават иракските сили.


Макар голямата загуба на човешки живот в Ал Джадида да привлече вниманието на международните медии, проблемът с невинните жертви на бомбардировките на анти-ИДИЛ коалицията съвсем не е ограничен само до този квартал.

Директорът на Airwars Крис Уудс коментира, че след като ИДИЛ овладя значителна част от територията на Ирак през 2014 г. е имало толкова много въздушни удари на коалицията, че само малка чст са били пълноценно инспектирани. „Две трети от всички инциденти, при които има твърдения за цивилни жертви, все още не са проверявани. Независимо от това колко ресурси на коалицията биват насочвани към разследвания на такива случаи, те изглежда не могат да се справят”, заявява той.

САЩ и коалиционните им партньори също така са изплатили много малко обезщетения на семействата на загиналите цивилни в тяхната въздушна война срещу Ислямска държава. „Когато за последно проверявах, САЩ не бяха платили никакви компенсации за тази война. Дори когато в миналото са плащали обезщетения за жертви на американските сили, например в Афганистан, това не е било съчетано с признаване на вина. САЩ не признават никакви нарушения и твърдят, че цивилните жертви са резултат от законни действия”, добавя Уудс.

Той обаче отбелязва, че предвид международното негодувание от многобройните жертви на ударите в Ал Джадида, може би ще има плащания и признание за вина от страна на щатските военни. Бенефициентите обаче ще трябва да бъдат търпеливи. „Предполагам, че ще бъдат изплатени компенсации. Проблемът е, че роднините на много от убитите все още са на територия, контролирана от ИДИЛ”, заявява Уудс.

Пресофисът на Централното командване на операция „Непоколебима решителност” коментира пред Foreign Policy, че в Ирак е направено едно плащане на компенсация. То обаче е от т.нар. „солатиум” плащания, които според военните „нямат за цел да служат като компенсация за загуби или ранявания” на цивилни. В заявлението на командването също така се подчертава, че коалицията публикува ежемесечно оценки за цивилните жертви, което е признание за отговорност за непреднамерени смътни случаи на цивилни. Същевременно обаче това „не е признание за направени нарушения”.

Някои защитници на човешките права изразяват опасения, че направените промени в методите, по които САЩ извършват въздушни удари, са увеличили опасността за цивилните. Преди няколко месеца командващият коалиционните сили в Ирак и Сирия генерал-лейтенант Стивън Таунсенд издаде директива, която делегира отговорността за въздушните и артилерийски удари на американските съветници, намиращи се в близост до фронтовите линии. Това направи по-лесно поръчването на въздушни удари, които преди това трябваше да минат през одобрение от намиращия се в Багдад щаб. Някои специалисти обаче защитават това решение, тъй като според тях заради по-рестриктивните правила иракските сили и коалицията не са успявали да освободят зони, контролирани от ИДИЛ, което е водело до повече жертви сред мъжете в боеспособна възраст. „Броите ли тези жертви? Наистина ли сме фокусирани върху спасяването на животи, или сме по-загрижени за избягването на отговорност?”, коментира Майкъл Найтс от Вашингтонския институт по близкоизточна политика.


Иракските офицери са отказали да коментират цивилните жертви в резултат на въздушни удари. Генерал Фарис Хасан Ал Зирег Фалах е заявил пред Foreign Policy, че той и колегите му не могат да коментират преди да бъдат публикувани резултатите от официалното разследване на случая в Ал Джадида.

Жителите на Ал Джадида обаче не са толкова предпазливи. Те описват въздушна война, която им оставя все по-малко възможности за оцеляване. „Армията се отнася добре с тези, които бягат от квартала”, коментира Раид Абдула, съсед на Гания Хасан. „Но знаете ли какво? Самолетите ни унищожиха”, добавя той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар