В категории:Свят

Цивилните плащат висока цена за бомбардировките в Мосул

Иракските и коалиционните сили използват тежки бомбардировки в Западен Мосул много по-интензивно, отколкото при боевете за източната част на града. Последствията за населението са катастрофални, като никой не може да каже със сигурност какъв е броят на жертвите

Разрушенията в Западен Мосул са по-тежки, отколкото в Източен. Снимка: Twitter @europapress

Балин Зланко, Associated Press

След като е ударена от шрапнел от мина в края на март, десетгодишната Набаа не може да говори. Заседнало в черепа ѝ парче е засегнало част от мозъка ѝ и лекарите не са сигурни, че някога отново ще проговори.

Семейството на момиченцето е принудено да избяга от дома си в иракския град Мосул заради боевете, при които правителствената артилерия и хеликоптери са бомбардирали квартала им. Хранителните им запаси също са започнали да се изчерпват, разказва майката на Набаа Ум Абдул-Рахман.

Но когато доближават позициите на иракските военни на 31 март, попадат под обстрела на минохвъргачки, при което са ранени Набаа и двамата ѝ братя – седемгодишния Басем и 11 годишния Абдул-Рахман. Майката разказва, че е видяла още трима души да лежат на земята след избухването на снарядите, но не знае какво се е случило с тях.

Това семейство е част от големия брой цивилни, които са се озовали под кръстосания огън на битката за Западен Мосул, която изглежда далеч по-брутална, отколкото бяха битките за източната част на града.

На Запад иракските правителствени сили, опитващи се да изтласкат бойците на Ислямска държава, разчитат на по-тежка огнева мощ, включително екстензивни баражи с минохвъргачки, ракетни системи и някои импровизирани артилерийски системи без механизми за насочване на снарядите.

Докато източната част бе освободена от иракските специални части, в голяма част от боевете на Запад участват милитаризирани полицейски отряди, които имат по-малко опит във военните действия в градски условия. Иракските сили овладяха Източен Мосул в края на януари и започнаха офанзива в западната част в средата на февруари.

„Когато срещнат съпротива прибягват до килимни бомбардировки, за да напреднат. Те правят това за да намалят собствените си жертви. Това обаче е катастрофално за цивилното население”, коментирал полковник Ахмед Шавки, военен анализатор и пенсиониран офицер от иракската армия. В същото време в някои случаи бойците на ИДИЛ пречат на цивилните да напуснат зоните на боевете, за да ги използват като живи щитове.

Броят на жертвите е труден за определяне, тъй като само някои от ранените стигат до болници, а повече загинали се погребват незабавно. Според ООН най-малко 300 цивилни са загинали в Западен Мосул до началото на април. Световната здравна организация заявява, че 1683 ранени цивилни са посетили болници между 18 февруари и 8 април. Йоханес Шад, лекар в спешната болница в град Ирбил заявява, че 60% от жертвите от Мосул имат наранявания от взривове, най-често от снаряди.

Около 1600 цивилни загинаха или бяха ранени при продължилите 100 дни боеве за връщане на по-слабо населената източна част то града. Доктор Шалан Али, служител на министерството на здравеопазването, отговарящ за провинция Ниневия, смята, че в западната част вече са загинали до хиляда цивилни.

Най-тежката единична атака бе извършена на 17 март, когато въздушен удар на водената от САЩ коалиция уцели сгради в квартала Нов Мосул, в които са се укривали над 100 цивилни (според някои съобщения жертвите на тази бомбардировка достигат 300 бел. прев.).  Щатските военни заявиха, че разследват удара. Официални представители на САЩ също така казват, че роля в трагедията може би са изиграли бойци на ИДИЛ, които и в други случаи са вкарвали принудително цивилни в сгради, за да ги използват като живи щитове.

Обстрелът на Западен Мосул е значително по-интензивен от този на Изток. От едно полицейско артилерийско звено, разположено извън града, заявяват, че само те изстрелват по 200 снаряда на ден. Полицейският подполковник Юнис Султан Джадала коментира пред Associated Press, че използват заснети с дронове кадри при избирането на цели и стрелят, само ако няма цивилни в близост.

Кадри, заснети от дрон на Associated Press в квартала Даваса в Западен Мосул на 5 април, показват цели улици, сринати до основи и осеяни с дълбоки кратери от въздушни удари. За сравнение Източен Мосул е като цяло запазен, като щетите до голяма степен са ограничени до отделни сгради и пътни възли.

Басем Мохамед, жител на западния квартал Наблус, разказва, че бойците на ИДИЛ са заели позиции в близък до дома му парк, откъдето са обстрелвали иракските сили. В отговор от страна на правителствените сили на 8 март улицата му е била обстрелвана от минохвъргачки, при което са били ранени няколко души в съседни къщи. Седмица по-късно Басем също е ранен в крака при обстрел с минохвъргачки, след което той е избягал заедно със семейството си.

Голяма част от разрушенията са дело на иракските сили и коалиционните самолети. Анализ на Human Rights Watch на бомбардировките в Западен Мосул между 8 и 25 март, направен на базата на сателитни изображения, е идентифицирал 780 места, на които са падали големи авиационни бомби, което е причинило разрушения на стотици сгради. Според анализа интензитетът и разрушенията са сравними с руско-сирийските бомбардировки в Алепо през септември и октомври миналата година.

Бойците на ИДИЛ също обстрелват зоните, върху които са загубили контрол. Сред пострадалите от това е 25 годишният Нашван Джамал, който е ранен от обстрел, четири дни след като иракските специални части освобождават квартала му. Джамал, брат му и техен приятел са се намирали на покрива на къщата си, когато там е паднал снаряд от минохвъргачка.

Няколко души, избягали от Западен Мосул, разказаха пред AP как ИДИЛ са забранявали на хората да напускат. Омар Марван разказва как бойците от ИДИЛ са казали на хората от неговата улица, че са заложили бомби, така че да не могат да избягат. „Казаха ни: стойте в къщите си, не можете да излизате. Един от тях дори каза, че трябва да стоим докато сградите бъдат разрушени. Никой не можеше да си тръгва”, споделя Алла Хасан, на 27 години, жител на квартала Нов Мосул. „Опитахме се да избягаме, докато тя бяха заети с боевете, но налетяхме на тях и те стреляха по нас”, добавя той.

Съпругата на Хасан е сред загиналите при бомбардировката на 17 март, а четиригодишната му дъщеря Хаура получава тежки обгаряния.  Бабата на Хаура разказва, че бойците не са ги пускали дори след бомбардировката на дома им. „Отидох при тях и има казах, че детето е ранено и трябва да я изкараме от там, но те отказаха. Казаха ни, че трябва да стоим там с тях и да загинем заедно с тях”, спомня си тя. Семейството успява да достигне позициите на иракските сили два дни по-късно.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар