В категории:Информации / Ирак

Момиче „в десетката”

Lenta.ru разказва историята на 16-годишната германка Линда Венцел, избягала от семейството си в бюргерското градче Пулсниц, за да пристане на чеченец, да стане снайперистка и да воюва на страната на „Ислямска държава” в Ирак

Ксения Мелникова, Lenta.ru

В края на юли иракски военни плениха в Мосул 16-годишната германка Линда Венцел, избягала преди година от Германия, за да воюва на страната на бойците от „Ислямска държава”. Отличничката от тихото провинциално градче Пулсниц със 7,5 хиляди жители се подвизавала при екстремистите като снайперистка.

Радикализацията на момичето преминала стремително пред очите на родителите, приятелите и учителите. Но никой не обърнал внимание на това. Как ученичката е стигнала до сегашната ситуация и какво наказание я заплашва – за това разказва Lenta.ru.

Линда Венцел при пленяването ѝ от иракски военни в Мосул. Снимка: The Times
Линда Венцел при пленяването ѝ от иракски военни в Мосул. Снимка: The Times

Цената на толерантността

„Браво на тебе! Ето ти Корана”. Вероятно нещо такова са казали родителите на 15-годишната Линда Венцел, когато научили, че дъщеря им – една от най-добрите ученички в класа, увличаща се от математика, химия и физика, се е заинтересувала от исляма. Новото хоби на момичето не им се сторило изненадващо, та тя винаги е четяла много и е разширявала кръгозора си.

Те още не знаели, че в интернет Линда се е запознала с млад мюсюлманин чеченец, че е приела религията му и се е записала на курсове по арабски, за да може в най-скоро време да напусне дома си и да се присъедини към бойците на терористичната организация „Ислямска държава”.

Така изглеждала Линка като ученичка, преди да я връхлети радикалният ислям. Снимка: CEN
Така изглеждала Линка като ученичка, преди да я връхлети радикалният ислям. Снимка: CEN

„Ние и понятие си нямахме какво става с нея. Когато дойде Рамаданът, тя каза, че нищо не яде, защото е на диета,” спомня си майката на Линда. Учителите разказват, че през последните два месеца преди изчезването си момичето станало доста затворено. Приятелите ѝ също забелязали промени – Линда започнала да се облича консервативно, да носи със себе си Корана, да публикува в социалните мржи свои снимки в забрадка, а вместо американски рап слушала арабска музика. Но никой не придал на тези неща особено значение.

Междувременно радикализацията на момичето преминавала стремително. През май м.г. тя започнала да си пише с млад джихадист,  а след два месеца – на 1 юли м.г., тя откраднала от майка си паспорта и пари и заминала от родното си градче Пулсниц (Саксония) във Франкфурт, а оттам – в Истанбул. От Турция се прехвърлила в Сирия, където се омъжила за боеца.

Майката на Линда вдигнала тревога, когато момичето вече било далеч от къщи. „Тя каза, че ще прекара почивните дни при приятелка. Когато в уговореното време дъщеря ми не се върна у дома, аз се обадих в полицията. В стаята ѝ пазителите на реда откриха килимче за молитви и касова бележка за купуването на самолетен билет до Истанбул. Бях в шок, та Линда никога не беше крала, нито ни беше лъгала (…). Очевидно доста добре ѝ бяха промили мозъка. Надявам се все пак да можем да си я върнем,” разказва майката.

В Сирия следите на момичето прекъсвали. Майката и бащата не били чували за нея нищо повече от година. Както пише Süddeutsche Zeitung, понякога бегълката звъняла само на по-голямата си сестра. За последен път те общували през януари т.г. Линда разказала, че заедно с мъжа си се прехвърлила в иракския град Мосул.

Уплащената снайперистка с кърмаче

„Когато я намерихме, тя беше толкова бледа, наплашена, цялата в прахоляк, около врата ѝ беше омотана шарена кърпа,” така описват момичето открилите я през юли т.г. иракски военни. Заедно с нея в тунела под развалините на една от разрушените сгради в старата част на Мосул са се намирали още 20 жени от Русия, Турция, Канада, Либия и Сирия. Много от тях носили заредени с взрив колани на камикадзета.

Линда изглеждала изплашена при ареста. Снимка: The Times
Линда изглеждала изплашена при ареста. Снимка: The Times

Боецът от иракските спецчасти, който открил жените, твърди, че Линда изглежала наплашена, а в ръцете ѝ имало кърмаче. „Не знам дали това е неин син, но тя не го пускаше,” разказва военният. Отначало заради лошия арабски взели момичето за язидка, отвлечена от „Ислямска държава”. Но скоро станало ясно, че тя е при ислямистите доброволно.

Самата Линда признача, че се присъединила към бойците доброволно и се подвизавала при тях като снайперистка. Според младата германка нейни мишени били иракските военни. Колко хора е успяла да улие в течение на година момичето не уточнило.

„Искам вкъщи, при семейството си”

Попадайки зад решетките, германката заявила, че много съжалява задето е воювала на страната на терористите и иска да сътрудничи на следствието. „Искам колкото се може по-бързо да се измъкна оттук, да избягам от тази война, от оръжието, от този шум. Искам вкъщи, при семейството,” твърди тя в изявленията си пред медиите.

Впрочем, впечатленията на иракчанин от спецчастите – онзи същия, който задължал Линда в Мосул, са, че тя едва ли искрено съжалява за случилото се. „Не мисля, че тя се разкайва заради присъединяването си към „Ислямска държава”, тъй като в момента на ареста тя изглеждаше ядосана и отказваше да приема от нас каквато и да е помощ,” казва военният пред в. „Сън”.

В момента момичето се намира в затворническата болница в Багдад, защото при бомбардировките на съюзниците Линда е била ранена два пъти. Един шрапнел е засегнал лявото ѝ бедро, а друг – дясното коляно. „Нищо сериозно, аз вече се чувствам добре,” уверява тя.

Пред германските медии Линда признава, че навлязла много дълбоко в исляма, защото след развода на родителите си се чувствала много нещастна. Особено тежко и било в новото семейство на майката – втория ѝ баща и неговата дъщеря.

Защо момиче от протестантско семейство, което никога по-рано не се е интересувало от религия, е започнало да търси утеха в исляма, това остава загадка. Така или иначе, именно по онова време тя започнала да посещава мюсюлмански сайтове  и да общува в чатове с правоверни. Затова си направила втори профил във „Фейсбук”. Момичето дори успяло да привлече вниманието на германските спецслужби, заподозрeли, че тя може да планира терористичен акт. Но Линда успяла да напусне пределите на Германия още пред службите да я вземат на мушка и да започнат да я „разработват”.

За живота на момичето в териториите, контролирани от „Ислямска държава, се знае малко. Веднага след пристигането си тя се омъжила за чеченеца, после семейството се прехвърлило в Ирак. Но щастието ѝ с джихадиста траело кратко – мъжът на Линда бил убит няколко седмици след сватбата.

Наказанието за престъпленията

Никога по-рано моето момиченце не е изглеждало толкова тъжно и сериозно,” споделил бащата на момичето, 52-годишният работник Райнер, когато видял снимка от ареста на дъщеря си по телевизията. „Но все пак за мен най-важното е, че тя е жива”.

Момент от задържането на Линда в Мосул. Снимка: The Times
Момент от задържането на Линда в Мосул. Снимка: The Times

Според иракските закони за сътрудничество с бойците от „Ислямска държава” Линда я грози смъртна присъда. Но преди това момичето ще трябва да прекара зад решетките шест години. Висшата мярка за наказание се прилага в страната само спрямо онези, които са достигнали 22-годишна възраст.

Външното министерство на Германия, Федералната разузнавателна служба, както и посолството на Германия в Ирак водят преговори с иракските власти, за да ѝ издестват разрешение да се върне в родината си. Ситуацията се усложнява от факта, че между Берлин и Багдад няма сключен договор за екстрадиране на престъпници. Ако все пак момичето успее да се прибере у дома, заплашва я до 10-годишно лишаване от свобода заради участие в терористична дейност.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар