В категории:Свят

Битката за Мосул наближава края си, но цивилните са застрашени от хуманитарна катастрофа

САЩ признаха, че поне 105 цивилни са загинали при тяхна бомбардировка през март

Последните квартали на Мосул под контрола на ИДИЛ

Десетки хиляди цивилни в последните зони от Мосул, контролирани от „Ислямска държава”, са изправени пред липса на вода, храна и лекарства, заявява ООН. Предупреждението идва на фона на подновената офанзива на иракското правителство и съюзниците му за окончателно освобождаване на града от джихадистките бойци.

До 200 хил. души все още живеят зад фронта с ИДИЛ в Стария град и още три квартала на Мосул, заявява Лиз Гранде, хуманитарният координатор на ООН в Ирак, цитирана от Reuters. В края на миналата седмица иракската армия обяви, че започва нова офанзива за завоюване на останалите зони в западната част на Мосул.

Съветник на иракското правителство е заявил пред Reuters, че напредъкът на армията е бавен. „Боевете са изключително интензивни… присъствието на цивилни означава, че трябва да сме много предпазливи”, коментира той.


По думите на Гранде хората, които са успели да се измъкнат от зоните на ИДИЛ, „разказват за драматична ситуация там, включително липса на храни, ограничен достъп до вода и тежък недостиг на лекарства”. Знаем, че в тези зони е имало здравни заведения, но нямаме сведения дали те все още функционират”, добавя тя.

Правителствените сили хвърлят върху кварталите, контролирани от ИДИЛ листовки, в които призовават жителите да бягат. Много обаче остават по домовете си от страх да не попаднат под кръстосан огън. „Властите ни уведомиха, че евакуацията не е задължителна и иракските сили ще защитават тези, които са решили да останат. Бягащите ще бъдат насочвани към сигурни зони”, заявява Гранде.

Операцията за освобождение на Мосул продължава вече осми месец, което е по-дълго, отколкото се очакваше в началото. Около 700 хил. души, една трета от предвоенното население на града, вече са го напуснали и са потърсили убежище при роднини, приятели или в бежанските лагери. Боевете се ожесточиха с прехвърлянето на фронта на западния бряг на река Тигър, което доведе и до увеличаване на цивилните жертви. Основната цел на новата офанзива е голямата джамия Ал Нури в Стария град, върху чиито минарета от средата на 2014 г. се вее черният флаг на ИДИЛ. Нейното завземане и окончателното освобождаване на Мосул ще представлява символен край на „халифата”, който бе обявен в джамията от лидера на джихадистката организация Абу Бакр ал Багдади преди три години.


През миналата седмица САЩ признаха, че поне 105 иракски цивилни са загинали в Мосул при бомбардировка на водената от Вашингтон коалиция през март. Според изявление на щатското централно командване ударът е целял елиминиране на два снайпериста на ИДИЛ. Според версията на централното командване при бомбардировката са използвани високоточни муниции, които обаче са детонирали експлозиви, поставени от джихадистите в сградите. Цивилните, намиращи се на долните етажи са били убити при сриването на сградите. Обясненията на Пентагона се различават от много от свидетелствата на жители на Мосул, според които районът е бил подложен на редица тежки бомбардировки.

При друг скорошен инцидент 35 цивилни бяха убити от бомбардировки на водената от САЩ коалиция в източната част на Сирия. Според информация на т.нар. „Сирийска обсерватория за човешки права” при удара в провинция Деир Зор са загинали семействата на бойци на ИДИЛ, включително деца. Базираната в Лондон организация отчита, че между 23 април и 23 май при бомбардировки на коалицията са загинали 355 души, като 225 от тях са били цивилни, а 44 – деца. Това е най-големият брой цивилни жертви за един месец откакто САЩ започнаха бомбардировки в Сирия през лятото на 2014 г.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар