Фотогалерия: Лицеви опори пред парламента

Целта на акцията бе да привлече внимание към факта, че едва 1 от 10 българи спортува редовно, докато пушачите са три пъти повече

Снимка: Барикада

Във флашмоб пред Народното събрание участваха около 30 души, организирани в социалните мрежи, които правиха лицеви опори в продължение на 3 минути. Целта на инициативата бе да привлече внимание към факта, че България е една от страните в ЕС с най-малко редовно спортуващи хора. В същото време сме на челни позиции по консумацията на тютюн и алкохол, а оттам логично страната ни е лидер и в негативната класацията за сърдечно-съдови заболявания. Акцията също така бе част от кампанията на организаторите от Live to Lift да мотивират 1 милион българи да спортуват всеки ден в продължение на един месец.

Последните обобщени данни на Евростат за 2014 г. показват, че 82.7% от българите не спортуват изобщо, като зад нас по този показател е само Румъния с 84.4%. Хората, които отделят поне по 2.5 часа седмично за спорт у нас са едва 9.9%, срещу над 50% в скандинавските страни и 37.9% в Словения – най-спортната източноевропейска нация.

В същото време акцентът в публичния бюджет по това перо е поставен върху професионалния спорт, като за него се отделят над три пъти повече, отколкото за ученически, студентски и масов спорт. При тази обърната с главата надолу политика високите спортни постижения на професионално ниво също стават рядкост, поради липсата на достатъчно спортуващи хора.

Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар