В категории:България

Здравната каса отказа финансиране на общинска болница, предпочете частна

РЗОК-Бургас „разсеяно” пренареди заявления за договор, подадени в различни дни

Един дребен на пръв поглед провинциален скандал даде поредния отговор на голям проблем – как държавата защитава собствените си интереси. Случаят е от Поморие, действието се развива в наши дни.

МБАЛ-Поморие се оказа неравнопоставена. Снимка: сайт на болницата

На 24 април директорът на общинската болница в Поморие Женя Караилиева подава заявление за сключване на договор с НЗОК по три пакета услуги, единият е „Клинична лаборатория” – изследвания на хормони, туморни маркери и урина. Здравната каса обаче, посредством Регионалното си управление (РЗОК-Бургас), отказва контракт по този пакет.

Договор за същите дейности е сключен

с частната поморийска лаборатория „ЛИНА”. Именно финансирането на „ЛИНА” е послужило като мотив на РЗОК-Бургас да откаже договор с МБАЛ–Поморие – в Националния рамков договор пишело, че касата финансира болници за такива дейности, само ако на територията на същия здравен район няма договор за тях със заведение от извънболнична помощ; вече имало договор с частната лаборатория.

На извъредна сесия общинските съветници защитиха лечебното си заведение. Снимка: сайт на община Поморие

Шефката на МБАЛ- Поморие Караилиева обаче съобщава публично интересни подробности. А именно, че частната лаборатория подава своето заявление на 25 април, тоест ден по-късно от общинското лечебно заведение. За РЗОК-Бургас обаче това не е от значение. Заявката на МБАЛ-Поморие не е обработена, придвижена е тази на „ЛИНА”. И така без мотиви на 2 май договор  е сключен с частната лаборатория. Общинската болница остава с пръст в устата.

Още по-интересна подробност е, че частната клиника е собственост на местен фактор – д-р Васил Костадинов, дългогодишен общински съветник от „Партия на зелените”. Такъв е и в момента. В минали години между клиниката му и общинската болница

имаше и други скандали.

Целият този казус бе обект на внимание на местния общински съвет. Във вторник, 30 май, съветниците се събраха на извънредно заседание и единодушно (без Васил Костадинов, който не гласува поради конфликт на интереси) упълномощиха директорката на болницата Караилиева да обжалва решението на РЗОК-Бургас. „Ще сезирам и премиера Борисов, и президента Радев, и Комисията за защита на конкуренцията”, заяви кметът Иван Алексиев (ГЕРБ). Мотивът на общинарите е, че според Закона за лечебните заведения здравните заведения оказват и извънболнична, и болнична помощ, тоест не би трябвало визираните изследвания да са проблем за МБАЛ-Поморие. Съветниците недоумяват и

как е даден приоритет на частно дружество, вместо на общинско.

Кметът Иван Алексиев заплаши да сезира всички възможни институции. Снимка: сайт на община Поморие

В следващите дни казусът ще търпи развитие. До решаването му недоумение будят три въпроса. Първият – как така заявката на частната клиника се е оказала приоритетна? Публичен отговор от РЗОК-Бургас до момента няма. Вторият – откъде накъде Националния рамков договор се оказва по-важен от закон, той дори не е подзаконов акт? Третият – не следва ли държавни и общински структури да се ползват с приоритет пред частни? Очевидно е обратното.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар