В категории:Мнения и коментари / Свят

Вместо да козирува пред Тръмп като България, Испания зове за „Шенген в отбраната”

Правителството в Мадрид, което никак не е склонно да повишава военния си бюджет, е депозирало свой доклад за развитието на общоевропейска отбрана в своеобразната „банка за идеи” в Брюксел. Там в близките дни ще представи своята визия и Германия, чийто канцлер Ангела Меркел вече предупреди ЕС да не разчита на съюза със САЩ и Великобритания

Ако ще вървим към обща армия на ЕС, защо да се бърза с козируването пред Тръмп? Снимка: European Parliament
Ако ще вървим към обща армия на ЕС, защо да се бърза с козируването пред Тръмп? Снимка: European Parliament

За разлика от България, която чрез целокупното си държавно ръководство светкавично козирува пред Доналд Тръмп, разпоредил на последната блиц-среща на НАТО всички членки спешно да си вдигат военните бюджети до 2% от БВП, другите страни от ЕС никак не бързат с подобни конвулсивни решения.

Нещо повече. Световните медии от два дни не спират да въртят мнозогначителната фраза на германския канцлер Ангела Меркел, че Европа вече не може да разчита на САЩ и Великобритания, което във „Файненшъл таймс” направо бе разчетено като „намек, че Западният съюз се разпада”. Очевидно се има предвид съюза ЕС-САЩ.

С пълна мощ върви реанимирането и на идеята за създаването на ефективни и действени Европейски сили за отбрана – и ако този проект се осъществи, НАТО просто ще стане излишно.

На този фон испанските медии, които още в репортажите си от срещата в Брюксел включиха изявления на испанския премиер Мариано Рахой, че страната му и без да вдига военния си бюджет дава достатъчно важен принос в международните мисии на пакта, уплътни тази линия с още данни и факти. Разгласен беше интересен доклад на правителството в Мадрид, депозиран в Брюксел в навечерието на натовската среща миналата седмица. Документът е едва от 4 страници, но съдържа важни заключения и обобщения.

В него е посочено например, че макар повечето от досегашните 28 членки на НАТО да дават за отбрана средно 1,4% – тоест по-малко от възжеланите от Тръмп 2%, все пак сборната сума е достатъчно сериозна. В доклада тя е изчислена на 200 милиарда евро годишно. Така ЕС се нарежда на второ място в света по военна тежест – веднага след САЩ.

Изводът от този факт е следният: „Трябва доста зле да се инвестира това огромно количество от пари, за да се получи накрая тази нерентабилност на ЕС от военна гледна точка, която е налице.” Така смята испанското правителство, изготвило доклада. Според него основната причина за тази ситуация е лошата координация.

За да се поправи положението, Испания предлага да се ускорят всички планирани от Брюксел мерки по изграждане на обща отбрана, за която вече е обещана франко-германска подкрепа, като се наблегне на създаването на постоянна структура за сътрудничества в тази сфера – т. нар. „Шенген в отбраната”. В края на годината предстои и среща на страните, които държат на тази линия.

Впрочем, официален Берлин вече е дал да се разбере по дипломатически канали, че в близките дни ще излезе и със своя визия по въпроса, съобщава в. „Ел Паис”. По същия начин са се задействали и още членки на ЕС. Очаква се идната седмица съдържанието на „банката за идеи”, където се депозират предложенията за развитието на общоевропейската отбрана, да стане обект на специално обсъждане в Брюксел.

Интересно, България депозирала ли е изобщо нещо в тази „банка за идеи”? Или умее само да козирува?

 

Къдринка Къдринова

Журналист международник. Работила е във вестниците „Народна младеж”, „Диалог”, „24 часа”, „Сега”, „Монитор”, била е зам.-главен редактор на сп. „Тема” и редактор международни новини в програма „Хоризонт” на БНР. Автор на три книги. Председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител на редица национални и чуждестранни журналистически и литературни награди.

Оставете коментар