В категории:България

Абониран до доказване на противното

След недоволство в социалните мрежи и реакция на КЗП телеком реши да не предоставя своя платена услуга на потребители, които не са я поискали. Мобилните оператори продължават да са сред най-честите нарушители на Закона за защита на потребителите

Изображение: Wikimedia Commons

Комисията за защита на потребителите (КЗП) спря поредна нелоялна търговска практика на мобилен оператор. Става дума за агресивната кампания на “Мобилтел” и притежавания от него телевизионен доставчик “Близу” да абонират клиентите си за три телевизионни канала без те да са поискали подобна услуга.

Новите спортни канали на телекома “Mtel Sport 1”, “Mtel Sport 2” и “EDGEsport” са предоставени безплатно на всички потребители до края на месец март, но след това сметката за тях трябваше да бъде добавена към месечната фактура на всички, които не са се отказали изрично от тях. По този начин потребителите можеха да получат завишена сметка през април без да заявявали, ползвали или дори разбрали за новата услуга, в случай че не следят спортните канали. В същата ситуация можеха да попаднат дори футболни фенове, които обаче по някаква причина не следят руското, украинското или китайкото първенство, излъчвани ексклузивно в новата мрежа спортни канали.

Така на практика би се осъществила продажба на принципа на мълчаливото съгласие и представлява нарушение на чл.62 (1) от Закона за защита на потребителите (ЗЗП), в който се забранява “доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна.” Глобата за отделен случай на такова нарушение, предвидена от закона, е между 1 и 3 хил. лв.

Първоначално от мобилния оператор игнорираха закононарушението, като поддържаха тезата, че всеки може да се откаже от услугата при желание. В началото на март на сайта на компанията се появи съобщение, че “ще има допълнителни лесни начини за отказ от каналите”. За да покажат, че са информирали всичките си клиенти за предоставяната им нова услуга, която скоро щеше да се отрази на сметките им, от “Мобилтел” дори разпратиха SMS-и с обяснение как могат да избегнат това: “Za otkaz otgovorete sas SMS s tekst STOP i Vasheto EGN”.

Изискването на единен граждански номер в SMS на свой ред представлява нарушение на Закона за защита на личните данни. Комисията за защита на личните данни има отделно задължително предписание за телекомите, в което забранява техни широко практикувание злоупотреби с този закон, например копирането на лични карти. В допълнение, потребителите биват таксувани за изпратеното съобщение, ако не са клиенти на мобилните услуги на “Мобилтел”. По този начин на практика може да ви се наложи да платите, за да не плащате за нещо, което никога не сте искали. 

След намесата на КЗП нелоялната практика със своеволното абониране за платени канали е прекратена и вече няма да се налага потребителите да се отказват изрично от услуга, която изобщо не са поискали. Тъй като до тази развръзка се стига преди да бъде нарушен законът за защита на потребителите, на компанията не е съставен акт.

Трите мобилни оператори обаче остават най-често глобяваните от административните съдилища компании, на които се налагат актове след проверки на КЗП. Това се е случило в 23 от общо 146 случая на производства срещу нелоялни заблуждаващи търговски практики. Конкуренция на мобилните оператори в тази негативна класация правят големите търговски вериги, куриерски и спедиторски компании, фирми за бързи кредити и др. В началото на годината Върховният административен съд потвърди и решение, забраняващо на “Софтуерен университет” ООД да се представя за университет. Според съда фирмата внушава, че представлява държавно акредитиран университет и определя това като заблуждаваща търговска практика.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар