В категории:България

КЗП ще следи за завишени цени в началото на учебната година

Чрез засилен контрол комисията твърди, че се опитва да „изчисти“ пазара, но в действителност тя се опитва да предпази потребителите от един наистина чист пазар.

Комисията обяви приоритетите си за есенния сезон на пресконференция. Снимка: КЗП

Ще има засилен мониторинг от страна на Комисията за защита на потребителите КЗП) по време на подготовката на началото на учебната година, стана ясно на пресконференция на комисията относно планираните за есента кампании. Учениците не могат да влязат в класните стаи без някакъв минимум от консумативи – бележници, ученически карти, тетрадки, химикали, моливи, инструменти за чертаене или рисуване и т.н. Затова комисията очаква недобросъвестни търговци да завишат неоснователно цените на училищните материали в началото на септември.

Според Димитър Маргаритов, председател на КЗП, цитиран от агенция “Фокус”, контролът е важен, “защото когато хората бързат да подготвят своите деца за училище, много търговци успяват да пласират своите стоки на по-висока цена от нормалната. За това отправям апел към търговците да не лъжат, защото както видяхме миналата година, ги хващаме”.

През 2016 г. обаче Маргаритов съобщи, че има “по-скоро спорадични нарушения”, което се дължи на проверките през предходната година: “Не бих казал, че са повече от 10-20 случая. Това може да звучи малко, но нека приемем, че е и оптимистична тенденция. След като миналата година санкционирахме тези, които си бяха позволили да спекулират на гърба на родителите, през тази година констатираме, че същите те са привели своето поведение в съответствие с изискванията на законодателството.”

Тогава председателят на КЗП обясни, че целта на тези проверки е да “изчистят максимално пазара, особено сега в тези последни дни преди старта на учебната година”, но действителността е точно обратната. Комисията всъщност се опитва да предпази родителите от търговци, които спазват правилата на един напълно изчистен от контрол пазар, при който всеки може да продава каквото и както прецени, а хората да одобрят или отхвърлят практиките му чрез потребителския си избор.

КЗП обаче смята, че не бива да оставя родители, които потенциално нямат пари за цветни учебници, на произвола на свободния пазар. Затова през 2015 г. наложи над 100 акта на търговци, прилагащи некоректни практики. Сред тях са комплектоването на продукти с цел увеличаване на продажбите, подвеждащи съобщения за промоции, както и подвеждането на клиентите за законовия срок, в който стоката може да бъде върната.

Сред другите акценти в работата на КЗП през есента ще е анализът на общите условия на застрахователните дружества, банките и финансовите институции, както и промоциите преди празниците и началото на зимния туристически сезон. По време на лятната кампания от май до края на август комисията е извършила около 11 хиляди инспекции с акцент върху туристическите услуги. Запазва се “стабилна тенденция” при всеки десети търговец да се констатират нарушения. Сред нарушенията са неизпълнени поети ангажименти, свързани с почивката на туристите, подвеждащи менюта и липса на категоризация при хотелите и ресторантите, както и разреждане или октлонения в състава на сервирания алкохол. Редица туроператори, онлайн търговци, агенции за недвижими имоти и пр. пък са предлагали на клиентите си договори, включващи неравноправни клаузи, за които са получили препоръки да променят. При все всичко това, според Димитър Маргаритов, “въпреки че пазарът не е напълно изчистен от нарушения и проблеми, туристическият сезон минава спокойно.”

Броят на забранените от комисията нелоялни практики се увеличава напоследък, но като причина за това от институцията посочват по-активната контролна дейност, както и запознаването на хората с потребителските им права и по-голямата им склонност да се опитват да ги защитават. Подаването на сигнал става и все по-лесно през сайта на КЗП или на телефон  0700 111 22.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар