Ердоган: Турция влезе в Сирия, за да свали Асад

Турският президент изказа гласно една от подразбиращите се цели на военната интервенция в съседната държава

n_106709_1

Турция е започнала военната си операция в Сирия, за да сложи край на властта на Башар Асад, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Hurriyet daily. По думите му Турция няма териториални апетити към Сирия, а иска да възстанови „справедливостта“.

“Защо влязохме? Ние не сме хвърлили око на сирийска територия. Проблемът е, че земята трябва да бъде върната на реалните ѝ собственици. Поради това може да се каже, че сме там, за да установим справедливост. Ние навлязохме там, за да сложим край на властта на тирана Асад, който използва държавен терор. Не сме навлезли по никаква друга причина”, заяви Ердоган по време на симпозиум в Истанбул.

Турският президент също така обвини ООН в невъзможност да повлияе на ситуацията и намекна, че организацията е неефективна в сегашната си форма. „По мои оценки близо 1 млн. души са загинали в Сирия. Къде са Обединените нации? Какво правят? В Ирак ли са? Не са.“, коментира Ердоган. Той също така изтъкна, че “светът е по-голям от пет държави” препращайки към броя на постоянните членки на Съвета за сигурност. Личните оценки на Ердоган за броя на жертвите в сирийската война се различават значително от всякакви други официални изчисления. Според последните оценки на ООН, общият брой на жертвите в петгодишния конфликт достига 400 хил. души.

Скрити мотиви

На 24 август турската армия и няколко финансирани от Анкара сунитски ислямистки групировки нахлуха в Северна Сирия. Официално заявените цели на операцията, наречена “Щитът на Ефрат”, бе да изтласка “Ислямска държава” от граничните зони и да не позволи обединението на населените предимно с кюрди сирийски територии под контрола на кюрдските отряди YPG, които Турция нарича “терористи” и приравнява с ПКК. Военната акция в Сирия е съпроводена с разрастващи се репресии над кюрдското малцинство в самата Турция и опити за намеса в съседен Ирак.

„Ние проповядвахме търпение, но в крайна сметка не можахме да издържим и влязохме в Сирия заедно със „Свободната сирийска армия“, заявява Ердоган. Част от групировките, участващи в турската офанзива, наистина се водят под шапката на „Свободната сирийска армия“, но същевременно редовно участват във въоръжени сблъсъци с други „опозиционни“ формирования. Още преди началото на операция „Щитът на Ефрат“, те воюваха интензивно срещу YPG и формираните около тях „Сирийски демократични сили“, които са основни съюзници на САЩ в Сирия.

Вашингтон подкрепя турската операция в Сирия, макар тя да е насочена най-вече срещу кюрдските му съюзници, които освен това са основна сила в борбата срещу „Ислямска държава“. От една страна това може да се обясни със стремежа на САЩ да запазят някакво влияние в Турция, след като отношенията между двете държави се влошиха драстично заради опита за военен преврат, за който Ердоган обвинява организацията на живеещия в Съединените щати Фетхулах Гюлен. Друго обяснение може да е намерението на Турция да използва военната си намеса срещу сирийското правителство, което досега не бе изказвано публично, но се подразбираше.

Ескалация на напрежението

Турските действия на сирийска територия водят до сближаване на Дамаск и сирийските кюрди, което вероятно допълнително изнервя Ердоган. През октомври турски бомбардировки убиха голям брой бойци от кюрдските отряди и техните съюзници от “Сирийските демократични сили”. Макар кюрдите и сирийското правителство да не са съюзници, тези бомбардировки предизвикаха остра реакция от страна на Дамаск, който заплаши да сваля турски самолети, навлезли в сирийското въздушно пространство.

През миналата седмица напрежението между Дамаск и Анкара ескалира. Турция обвини Сирия, че нейни самолети са бомбардирали сили на “Щита на Ефрат”, в резултат на което са загинали четирима турски войници. Същевременно сирийската армия отбивни Турция, че осигурява артилерийска поддръжка на ислямистки групировки в пограничните зони на провинция Латакия. Сътрудничеството между правителствените сили и кюрдите проличава и в боевете за град Алепо, където те действат заедно срещу подкрепяните от Турция групировки.

Последните успехи на сирийската армия и съюзниците ѝ в Алепо отчасти се дължат на това, че значителна част от финансираните от Турция „бунтовници“ бяха прехвърлени от фронтовете около града към „Щитът на Ефрат“. Представител на една от тюркменските бригади, участващи в турска операция – Muntasir Billah, е коментирал пред Reuters, че около 60% от бойците ѝ са били прехвърлени през август, за да помагат на турската армия в Северна Сирия. „Разбира се, че тези размествания имаха ефект, Ако тези групировки бяха останали, може би Алепо щеше да издържи повече. Това обаче едва ли щеше да промени цялостния ход на битката“, заявява той.

Изказванията на Ердоган от тази седмица са първата му словесна атака срещу Асад от няколко месеца насам. Членката на НАТО Турция години наред полагаше активни усилия за сваляне на законната власт в Сирия чрез подкрепа на ислямистки групировки, редом с Катар и Саудитска Арабия. След опита за преврат и засилването на позициите на сирийските кюрди след успешните им операции срещу ИДИЛ, Анкара започна опити да промени външната си политика и да постигне част от целите си по пътя на дипломацията.

Ердоган положи усилия да размрази отношенията с Москва, които достигнаха точка на замръзване преди година, когато Турция свали руски военен самолет над сирийска територия. Промененото отношение включваше и сигнали, че турските власти са готови да приемат оставането на власт на Башар Асад. Освен затоплянето на двустранните отношения с Русия, сигнал за това е и изненадващата визита на турския външен министър в Иран – друг ключов съюзник на Дамаск.

Надпревара за Ал Баб

Изказванията на Ердоган обаче сигнализират за ново втвърдяване на позициите му спрямо сирийското правителство. Вицепремиерът Нуман Куртулмус също е коментирал пред Reuters, че дипломатическите усилия на Анкара не променят позицията, че Асад трябва да бъде свален, за да бъде възстановен мира в Сирия.

Агресивните коментари от Турция може да са свързани с развитието на бойните действия в Сирия. Към успехите на сирийската армия в Алепо и все по-явното сътрудничество на Дамаск с кюрдите се добавя и това, че „Щитът на Ефрат“ все още не е постигнал някои от основните си цели. Водената от Турция коалиция овладя значителни територии в северна Сирия, не на последно място защото ИДИЛ изостави без бой няколко по-големи населени места. Настъплението обаче спря до стратегическия град Ал Баб, към който са се насочили и кюрдските отряди, и сирийската армия.

„Правилният въпрос сега е дали Русия ще позволи на Турция да превземе Ал Баб“, коментира пред Reuters представителят на бригадата Muntasir Billah. „Това е политическо уравнение. Не става въпрос дали Турция има достатъчно танкове, войници и оръжия, а дали в това уравнение има пространство Анкара да направи подобен ход“, заявява той.

„Турция няма достатъчно капацитет при сегашния баланс на силите, за да постигне сама желаните резултати“, отбелязва Кан Акун, анализатор в института SETA в Анкара. Той също така отбелязва, че е под въпрос в каква степен ще продължи подкрепата за бунтовническите групировки от други държави, включително САЩ и страните от Персийския залив. Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е сигнализирал, че може да прекрати подкрепата за сирийските групировки, след като влезе в длъжност. От своя страна външния министър на Катар е заявил пред Reuters, че Доха ще продължи да ги въоръжава, дори САЩ да оттеглят подкрепата си. Той обаче изтъква, че Катар не би доставял на своя глава ПВО средства, с които бунтовниците да атакуват сирийски и руски самолети.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар