Фотогалерия: Протест срещу търговските споразумения СЕТА и ТПТИ

Около 150 души казаха „СТОП!“ на спорните договори в София, паралелни демонстрации се проведоха във Видин, Добрич и Варна

България стана част от глобалните протести срещу споразуменията за свободна търговия СЕТА и ТПТИ, които представляват заплаха за демокрациите в Европейския съюз, САЩ и Канада, тъй като дават лостове на частни корпорации да оспорват нововъведени закони и да атакуват вече съществуващи регулации.

В протеста в София в неделния следобед се включиха около 150 граждани и представители на социални сдружения, екологични организации и синдикати. Повод за недоволството е предстоящият във вторник, 18 октомври, Съвет на министрите на страните от ЕС, който ще се проведе в Люксембург.  Там се очаква да бъде дадена зелена светлина за официалното подписване на споразумението СЕТА между ЕС и Канада, предвидено за 27 октомври в Брюксел.

На държавно ниво България не е направила никакви анализи за ефектите на това споразумение, силно оспорвано от европейските граждани, а и от доста европейски политици. Парламентът на белгийския франкофонски регион Валония гласува против СЕТА на 14 октомври, което блокира подкрепата на Белгия за споразумението.

Протестиращите у нас обърнаха внимание и на саботирането на дебатите около проблемните договори от страна на българските институции. Например, в последните дни преди очакваното парафиране на споразумението с Канада, когато официалната позиция на България можеше да се обсъди в парламента, депутатите предпочетоха да излязат в предизборна ваканция.

Повече по темата може да прочетете в специалната секция на сайта на сдружение „Солидарна България“.

« 2 на 2 »
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар