Италия подарява по 500 евро на 18-годишните, за да „консумират култура”

Програмата ще се сваля чрез приложение за смартфон и ще важи за навършващите пълнолетие до края на идната година

Помните ли онова „Поколение 500 евро”? Същото, което се оказа безработно, ненужно и пожертвано в Европа, особено в Южна Европа, в разгара на финансовата и икономическата криза през 2008-ма? Което нямаше на какво друго да разчита, освен на обидни заплати или помощи от по 500 евро? В Гърция, Италия, Испания Португалия… Е, ако не го помните, няма и нужда вече. То се изнесе оттук – намерило си е работа в САЩ, Канада, Латинска Америка, Африка…

Европа загуби, но тя е свикнала. И остаряла. И импотентна. И с избягали мозъци и младост. И пред асимилация, доброволна. Но затова пък вярна и изпълнителна спрямо неолибералната повеля за затягане на коланите. До удушаване на бъдещето.

Но сега става дума за друго. Сега една от онези страни от Южния пояс, които толкова бяха обиждани на „мързеливи” – Италия, пак размаха кръглата сума от 500 евро. Но този път не като обидна за образователното и интелектуалното ниво на младежите кризисна заплата. А като „подарък” на държавата (или на някоя европейска програма?) към навършващите 18 години. С единственото условие да ги изхарчат „за култура”.

Галерията „Уфици” във Флоренция, където е изложена творбата на Ботичели „Раждането на Венера”, може да предложи добра инвестиция на част от отпусканите 500 евро
Галерията „Уфици” във Флоренция, където е изложена творбата на Ботичели „Раждането на Венера”, може да предложи добра инвестиция на част от отпусканите 500 евро

Да, правителството на италианския премиер Матео Ренци, наричан все още от медиите по инерция „ляв”, реши да отпусне по 500 евро на всеки младеж, пребиваващ в Италия (независимо дали е неин гражданин или не), който ще навърши 18 години до 31 декември 2017 г., ако той се ангажира да употреби средствата за културни цели. Например, за посещение на музеи, изложби, спектакли, концерти, кинопрожекции, за покупки на книги, дискове или картини. Програмата е задвижена от италианското Министерство на културните блага и то отговаря за осъществяването ѝ. Тя ще е на стойност 290 милиона евро. Официалният ѝ старт е насрочен за 15 септември, началото на новата учебна година.

Общо „бонът за култура” ще облагодетелства 574 593 младежи, изчислиха италинаските медии.

Подсекретарят на Министерския съвет Томазо Наничини уверява, че инициативата „отправя ясно послание и преветства навършващите пълнолетие, припомняйки им колко е важно да консумират култура за своето личностно обогатяване и за засилване на социалната тъкан на държавата”. Според висшия чиновник усвояването на обещаните средства няма да е свързано с тягостна бюрокрация, а само с волята на младежите. Парите ще се свалят чрез приложение към модерните смартфони, наречено 18 app, и на ползвателя веднага ще бъде осигуряван достъп към кредит в размер на 500 евро. Ще бъде прикачен и подробен списък от препоръчваните културни удоволствия, които ще бъдат достъпни с отпусканата сума.

Премиерът Ренци увери в съпътстващото си обръщение към италианците, че целта на програмата е да се развива културата като гарант на бъдещето на нацията и на социалната интеграция. Според него тази програма трябва да бъде разширена и да достигне не само до младежите, но и до техните учители. Вече е предвидено през идната година подобна инициатива да подпомогне преподавателите, които да получат същата по размер субсидия, за да развият и обогатят подготовката си.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар