В категории:Балкани / Информации / Свят

Байдън ухажва Сърбия

В Белград вицепрезидентът на САЩ изрази съборезнования „на всички, които загубиха любимите си хора в кампанията на НАТО” през 1999-та, а Шешел поведе протести срещу посещението на „злодея”

Пристигналият на посещение в Белград американски вицепрезидент Джо Байдън заяви пред посрещналия го сръбски премиер Александър Вучич, че „Сърбия и САЩ отгръщат нова страница в своите отношения”, съобщи РИА „Новости”.

Сърбия е политически и икономически фундамент на целия регион, нейното лидерство е много важно за тази част на Европа, подчерта Байдън на съвместния си брифинг с Вучич.

„Господин премиер, вие преминахте огромен път, за да превърнете страната си в победител в много области. Аз и президентът на САЩ (Барак Обама – б.р.) уважаваме вашата водеша роля, проявила се в много случаи,” отбеляза американският гост.

Байдън призна, че дългата история на двустранните отношения е преживяла „и тежки, и болезнени моменти”. Той изтъкна: „Изразявам съболезнования на всички, които загубиха любимите си хора в кампанията на НАТО“.

Под евфемизма „кампанията на НАТО” се имат предвид безпощадните бомбардировки на Алианса и над Косово, и над Сърбия, продължили от 24 март до 9 юни 1999 г. Тогава загинаха  2500 мирни граждани, над 12 500 бяха ранени, като „безследно изчезнали” са заведени над 1000 души.

„Позициите на Съединените щати и на Сърбия, разбира се, не съвпадат напълно, има още много белези и рани, останали от 90-те години на миналия век,” призна американският вицепрезидент.
Според Байдън регионалната стабилност и присъединяването на Западните Балкани към демократична Европа сега зависят от самата Сърбия, която играе ключова роля в тези процеси.

Гостът от Вашингтон каза още, че новото равнище на сътрудничество между САЩ и Сърбия е въплътено в първия сключен от много години двустранен договор за екстрадиране – стъпка, която ще позволи да се подобри сътрудничеството между полициите на двете страни. Те ще си партнират също така чрез съвместно участие в международната програма за борба д рака. Предвиден е и ръст на американските инвестиции в Сърбия.

„Напълно сме убедени, че САЩ желаят стабилни и мирни Балкани. Ние сме благодарни на нашите американски колеги за подкрепата им по нашия европейски път,“ заяви от своя страна сръбският премиер Александар Вучич. Той добави: „Смятам Байдън за приятел на нашата страна и за мой личен приятел.“

Вучич е информирал госта, че му предстои среща с албанския премиер Еди Рама, както и че ще приеме някои представители на Косово и Метохия.

Вучич заяви още, че посещението на американския вицепрезидент е „голям ден за Сърбия”.
От Белгръд Байдън ще отпътува на посещение в Прищина, столицата на Косово.

Джо Байдън бе приет от Томислав Николич
Джо Байдън бе приет от Томислав Николич

След като разговаря на четири очи с премиера Вучич, вицепрезидентът на САЩ бе приет и от сръбския държавен глава Томислав Николич.

Гостуването обаче беше посрещнато с протести от членове на сръбската Радикална партия, предвождани от Воислав Шешел. В центъра на Белград се състоя протестен митинг срещу посещението на американския вицепрезидент.

Обръщайки се към събралите се, Шешел заяви по отношение на Байдън, че е недопустимо „такъв злодей и престъпник да получава тук такива почести и за посрещането му да е строена сръбската гвадрия”. Лидерът на радикалите призова живеещите в САЩ сърби да гласуват на предстоящите там избори за Доналд Тръмп, който според него се стремял към сътрудничество с Русия. Шешел изтъкна също, че Тръмп бил един от малцината висши американски политици, поискали прошка от сръбския народ заради натовските бомбардировки.

Очевидно за тези заключения играе роля и фактът, че съпругата на кандидата на републиканците за Белия дом – Мелания – е родом от бившата югославска репулбика Словения. Също толкова очевидно е, че мнозинството от сърбите няма как да харесват кандидатката на демократите Хилари Клинтън, чийто съпруг в качеството си на президент на САЩ даде заповед за бомбардировките над Белград през 1999-та.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар