WikiLeaks публикува 300 хиляди имейла на управляващата партия в Турция

Медията потвърди, че групата ѝ е била блокирана за повече от 24 часа в цялата Турция чрез сериозна кибератака.

WikiLeaks публикува 300 хиляди имейла на управляващата партия в Турция
WikiLeaks публикува 300 хиляди имейла на управляващата партия в Турция

WikiLeaks публикува първата партида изтекли имейли от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) във вторник, 19 юли. Групата сигнализира, че документите предлагат поглед отвътре в структурите на властта в Турция и най-мощната политическа партия, основана от Ердоган.

„Първата част от поредицата обхваща 762 пощенски кутии, започващи с „А” и стигащи до „И”, които съдържат 294, 548 имейла, заедно с няколко хиляди прикачени файлове”, заяви WikiLeaks на своя уебсайт. „Имейлите идват от „akparti.org.tr”, първичния домейн на ПСР” – добавят от медията.

Документите бяха пуснати на фона на продължилите повече от 24 часа кибератаки срещу WikiLeaks, които започнаха малко след като сайтът обяви, че ще публикува информацията. В профила си в Twitter медийната група предполага, че атаките биха могли да са организирани от турски политически кръгове, борещи се срещу публикуването на документите. „Не сме сигурни за истинския произход на атаката. Часовият интервал подсказва за вероятна намеса на турската държавна фракция, която властва, или на нейни съюзници. Ние все пак ще преодолеем атаките и ще оповестим документите”.

Публикуването на имейлите е изтеглено за по-рано от предвиденото заради опита за преврат в Турция и последвалите репресии от страна на правителството. Иначе течът на информация бил планиран за края на годината. „Материалът се получи една седмица преди опита за преврат. Въпреки това, WikiLeaks го публикува предсрочно заради чистките на правителството след неуспешния преврат”, добавят в изявлението от групата.

Най-ранните имейли са били изпращани през 2010 г., а най-скорошните – на 6 юли 2016 г. От WikiLeaks обаче заявиха, че „имейлите от този домейн са използвани най-вече за глобални въпроси, за разлика от най-чувствителните вътрешни въпроси.”

В понеделник, 18 юли, от WikiLeaks предупредиха, че възнамеряват да оповестят документи, които разкриват факти за властващата политическа структура в Турция след неуспеха на опита за преврат през изминалия уикенд.

„Пригответе се за битка, след като публикуваме 100k+ документи за #СтруктуритеНаПолитическаВластВТурция”,  сочи медията в профила си в Twitter.

Турското правителство нареди на полицейските сили в страната да свалят всички хеликоптери без предупреждение, а президентът Ердоган заяви, че той е заповядал всички реактивни самолети F-16  да патрулират въздушното пространство на Турция, съобщиха местните медии в неделя вечерта.

Ердоган също така призова за възможно повторно въвеждане на смъртното наказание, което според Германия би означавало „край на преговорите с Турция за присъединяване към ЕС.”

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар