Украйна: Убиха журналиста Павел Шеремет

Известният разследващ журналист Павел Шеремет бе убит на 20 юли – някой сложил бомба в автомобила му. Мъжът е взривен, докато пътувал сутринта към работата си. Смята се, че убийството е по политически причини.

Шеремет работеше за „Украинска правда”, вестник, свързан с лагера на Петро Порошенко. През миналата година двама от най-известните журналисти на изданието – Мустафа Найем и Серхий Лешченко, влязоха в парламента като представители на партията Блок на Петро Порошенко на настоящия президент на страната. В началния период, след като започва да излиза „Украинска правда“ – от 2000 до 2005 година, вестникът е финансиран от САЩ. След това извоюва финансова независимост. За това се пребориха Ольона Притула (негласна приятелка на Шеремет) и Георгий Гонгадзе. Да, същият онзи разследващ журналист Георгий Гонгазде, чието зловещо убийство беляза управлението на президента Леонид Кучма с подозренията, че зад престъплението стоят специалните служби, действали по височайша заповед…

Павел Шеремет–убитият украински журанлист. / Снимка: Фейсбук.
Павел Шеремет – убитият украински журанлист. / Снимка: Фейсбук.

Самият Шеремет беше от Беларус и почти всяка година работеше в тамошните независими медии. През 1997 г. беше за две години в затвора – според Amnesty International по политически причини.Автор е на филм за войната в Чечня. Операторът, който снима заедно с него, „загина” по пътя за летището и така и не го намериха.

Украинската полиция няма никакво съмнение, че сегашното взривяване на колата, която е шофирал Шеремет, е добре планирано злодеяние. Колата принадлежала на главния редактор на „Украинска правда” Ольона Притула, която не е била в нея по време на трагедията. Загива само Шеремет, като бомбата е взривена най-вероятно дистанционно.

„Павел Шеремет е добър мой приятел. Това е първият човек, на когото съм дала интервю. Той бе много добър журналист, така че за мен разкриването и залавянето на извършителите е въпрос на чест и главен приоритет”, това заяви Хатия Деканойдзе, шеф на полицията в Киев.

Своите лични съболезнования изказа Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Москва. „Павел бе толкова добър човек. Това е много тъжно” – написа той в Туитър.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар